Vosganian: România trebuie să îşi intensifice exporturile şi să se deschidă spre alte pieţe. Suntem captivi în Uniunea Europeană

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, susţine că România trebuie să îşi intensifice exporturile, dar să se deschidă şi spre alte pieţe, iar acest demers este unul pe care îl vor face toate ţările din Uniunea Europeană.

Urmărește
190 afișări
Imaginea articolului Vosganian: România trebuie să îşi intensifice exporturile şi să se deschidă spre alte pieţe. Suntem captivi în Uniunea Europeană

Varujan Vosganian (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

El a declarat vineri, la Mamaia, că exporturile României se ridică la 45 de miliarde de euro şi că trei sferturi din produsele exportate sunt manufacturate.

"România are câţiva paşi foarte importanţi de făcut în privinţa exporturilor. S-a spus că România vinde fier vechi, lemn şi grâne şi doar atât, nu e adevărat, trei sferturi din exporturile româneşti sunt produse manufacturate din care aproape 50 la sută automobile, piese auto şi diverse alte componente. Exporturile sunt de circa 45 de miliarde de euro faţă de un PIB de 140 de miliarde de euro, s-ar zice că e mult, nu e adevărat pentru că exporturile nu pot fi comparate cu PIB-ul, PIB-ul e valoare adaugată, exportul e valoarea întreagă, trebuie să ne raportăm la cifra de afaceri din economie.

Cifra de afaceri din economie e mai mult decât dublul PIB-ului şi atunci veţi vedea că exporturile sunt la 12-15 la sută din cifra de afaceri a economiei ceea ce înseamnă că exporturile trebuie încă o dată jumătate dacă nu dublate faţă de valoarea întreagă a economiei naţionale", a declarat vineri, Varujan Vosganian.

El susţine că pentru acest lucru trebuie reorientate exporturile şi ţara noastră trebuie să se deschidă spre noi pieţe.

"Noi suntem captivi în Uniunea Europeană. A fost o captivitate care a fost necesară la un moment dat, e o captivitate cu zăbrele de aur, dar e totuşi captivitate. Noi suntem în Uniunea Europeană, toate ţările, într-un fel de sinergie a crizei, atunci când o ţară are criză celelalte ţări nu o atenuează, ci se contaminează. Toate ţările Uniunii Europene au acum această sarcină de a se deschide către terţe pieţe, veţi vedea din toamna acestui an câteva programe care pentru a fi înţelese de toată lumea se vor chema Go to Vietnam, Go to Indonesia, Go to Latin America, dar care în esenţă vor încerca să extindă relaţiile noastre externe cu terţe pieţe. Acum semnăm şi un parteneriat cu Camera de Comerţ a României şi cu Uniunea Naţională a Camerelor de Comerţ în care reprezentanţele pe care ei le-au creat vor deveni parte a structurilor noastre, deci noi acceptăm iniţiativele sectorului privat ca parte a reţelei comerciale româneşti", a afirmat ministrul Economiei.

De asemenea, el consideră că Departamentul de Comerţ Exterior este în suferinţă, având în prezent 130 de salariaţi şi doar 80 de reprezentanţi în străinătate, fiind zone întregi rămase neacoperite.

"Departamentul de Comerţ Exterior mai are 130 de salariaţi şi mai are 80 de reprezentanţi în străinătate. Imaginaţi-vă în toată Asia de Sud-Est, Australia, de la Wellington şi până la Hanoi, Jakarta, Bangkok nu avem niciun reprezentant. Avem unul la Singapore. Apoi în Malaezia, Thailanda, Cambodgia, Australia, Noua Zeelandă nu avem niciun reprezentant. În Africa avem reprezentanţi ca pe vremea lui Livingstone, avem reprezentaţi la Tanger, la Tunis, Alexandria şi unul în Capetown, restul Africii e un continent încă nedescoperit de diplomaţia economică românească, iar aceste lucruri trebuie schimbate din rădăcini", a precizat ministrul Economiei.

El a fost prezent, vineri, la forumul "Reindustrializarea României. Mediul de afaceri. Finanţări", organizat de revista Finanţe şi Afaceri cu sprijinul Ministerului Economiei şi ASPES, în staţiunea Mamaia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici