- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Zeci de bănci şi asigurători, vizaţi de un exerciţiu de supraveghere financiară internaţională
Autorităţile de reglementare a sectorului financiar, sub coordonarea Consiliului de Stabilitate Financiară creat în această vară, au realizat o listă de 30 de instituţii financiare de anvergură globală care vor fi incluse într-un exerciţiu internaţional de supraveghere, potrivit Financial Times.
JPMorgan Chase, unul din grupurile vizate de un exerciţiu de supraveghere financiară internatională (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Lista include şase grupuri de asigurări şi 24 de bănci din Europa, America de Nord şi Japonia, iar exerciţiul are rolul de a preveni răspândirea la nivel mondial a riscurilor cu caracter sistemic în cazul unei viitoare crize financiare.
Grupurile de asigurări sunt considerate de importanţă sistemică din mai multe motive, spre exemplu dacă deţin şi o divizie mare de creditare - precum Aviva (Marea Britanie) - sau operaţiuni complexe de inginerie financiară - precum Swiss Re.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Cum ar fi arătat pacea în termenii Moscovei? Documente scurse dezvăluie cerinţele Proiectului de Pace al Rusiei din 2022
-
Culmea tupeului: Rusia acuză Occidentul de imixtiune în alegerile din Republica Moldova
-
Nelu Tătaru a fost plasat sub control judiciar pentru luare de mită
Grupul american AIG, ajuns în pragul falimentului şi salvat de guvernul de la Washington prin intervenţii care au totalizat, din septembrie 2008 până în prezent, circa 180 miliarde de dolari, s-a dovedit a prezenta riscuri sistemice în ultima parte a anului trecut, în principal din cauza acitvităţilor de inginerie financiară, notează FT.
Lista, care nu este încă publică, cuprinde: grupurile Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Bank of America Merrill Lynch şi Citigroup din Statele Unite, Royal Bank of Canada, băncile HSBC, Barclays, Royal Bank of Scotland şi Standard Chartered din Marea Britanie, UBS şi Credit Suisse din Elveţia, Societe Generale şi BNP Paribas din Franţa, Santander şi BBVA - Spania, Mizuho, Sumitomo Mitsui, Nomura şi Mitsubishi UFJ din Japonia, UniCredit şi Banca Intesa - Italia, Deutsche Bank din Germania şi ING, din Olanda.
Acestor bănci li se alătură grupurile de asigurări Axa, Aegon, Allianz, Aviva, Zurich Re şi Swiss Re, potrivit FT.
Multe dintre aceste companii sunt active şi pe piaţa românească, cele mai notabile prezenţe fiind Societe Generale, acţionarul majoritar al BRD, UniCredit, ING, Allianz şi Aviva.
Exerciţiul urmează înfiinţării Consiliului de Stabilitate Financiară (Financial Stability Board - FSB) din această vară şi are scopul principal de a aborda problema instituţiilor financiare internaţionale care pot prezenta riscuri sistemice prin crearea de colegii de supraveghere financiară.
Colegiile vor cuprinde autorităţile de reglementare din principalele state unde o bancă sau un asigurător îşi desfăşoară activităţile, pentru a coordona mai eficient şi mai bine supravegherea grupurilor financiare transfrontaliere.
În plus, grupurile vizate vor trebui să elaboreze aşa-numite "testamente", documente care să detalieze proceduri rapide şi eficiente de faliment şi lichidare pentru fiecare bancă în parte în cazul unei crize.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO