Prima pagină » Economic » Zeci de mii de români sunt angajaţi pe nave de croazieră şi agrement, în plină epidemie de coronavirus. Ofiţer mecanic: Chiar mă îngrijorează. Urmează să plec acasă, la fete

Zeci de mii de români sunt angajaţi pe nave de croazieră şi agrement, în plină epidemie de coronavirus. Ofiţer mecanic: Chiar mă îngrijorează. Urmează să plec acasă, la fete

Zeci de mii de români sunt angajaţi pe nave de croazieră şi agrement, în plină epidemie de coronavirus. Ofiţer mecanic: Chiar mă îngrijorează. Urmează să plec acasă, la fete

50.000 de români lucrează pe nave de agrement, în plină epidemie de coronavirus. Salariile marinarilor ajung la 10.000 de euro pe lună, de 15 ori mai mult decât ar câştiga în România.

În acest moment, 50.000 de români lucrează pe nave de agrement şi sunt expuşi contaminării cu virurusul care a făcut aproape 2.000 de victime.

„Chiar mă îngrijorează. Urmează să plec acasă, la fete, într-o lună şi jumătate. Şi o să merg cu mască, cu mânuşi. (…) Soţia mea, Bianca, este îngrijorată”, declară Ştefan Gorgovan, ofiţer mecanic pe o navă.

Acesta nu e singurul român de pe nava de croazieră căruia îi este ofiţer mecanic. „Şase colegi români mai am la mine în departament. Mai avem şi la pază, şi la restaurant… avem, avem câţiva români”, spune ofiţerul mecanic.

Oamenii pleacă pe oceanele lumii pentru bani, iar cei cu funcţii înalte ajung să câştige aproape 10.000 de euro pe lună.

Cu toate acestea, coronavirusul care a îmbolnăvit până acum doi marinari români dă fiori şi celor care urmează să se îmbarce în curând. „Este destul de riscant pentru noi. (…) Nu prea avem de ales, navele trebuie să meargă în zona respectivă”, declară Alexandru Boboc, căpitan marin.

Potrivit acestuia, cel mai bine plătiţi sunt tanchiştii sau cei care transportă gaze naturale: „La mine, un comandant, 9.000 de dolari pe lună”.

În ciuda epidemiei de coronavirus, agenţiile de plasare spun că cerererile de angajare pe nave de croazieră nu au scăzut.