Zetea: Nu se pune problema să eliminăm facilităţile fiscale acum

Majorarea taxelor şi impozitelor este exclusă, declară vicepreşedintele PSD Gabriel Zetea. El spune că Guvernul Ciolacu va corecta deficitul bugetar prin reducerea cheltuielilor.

Urmărește
587 afișări
Imaginea articolului Zetea: Nu se pune problema să eliminăm facilităţile fiscale acum

Zetea: Nu se pune problema să eliminăm facilităţile fiscale acum

Social-democratul precizează la RFI că facilităţile fiscale pentru diverse categorii de salariaţi nu vor fi eliminate în acest moment.

Gabriel Zetea declară că "nu se pune problema de a elimina facilităţi fiscale în acest moment. Declaraţia primului-ministru Marcel Ciolacu este foarte clară, intenţia sa este ca în acest moment motoarele economice să funcţioneze la capacitate maximă, doar în acest fel se poate adăuga valoare adăugată la economie, pentru ca la un moment dat încasările şi veniturile bugetare să crească şi deficitul să scadă".

Întrebat dacă vor fi majorate taxe şi impozite, pentru a aduce mai mulţi bani la buget, vicepreşedintele PSD a răspuns: "Nu, este exclus şi asta. În primul rând, deficitul bugetar poate fi reglat printr-o reducere a cheltuielilor şi ăsta trebuie să fie principalul scop pe care Ministerul Finanţelor îl are şi asta este şi linia pe care primul-ministru Marcel Ciolacu a transmis-o Ministerului Finanţelor, să vină cu un plan de măsuri, pentru ca în a doua parte a acestui an să ne încadrăm în ţinta de deficit bugetar, dar în acelaşi timp să nu introducem taxe şi impozite noi, să nu mărim taxe şi impozite, pentru că şi aşa în acest moment e extrem de dificil de apărat puterea de cumpărare a populaţiei".

Reporter: Dar reducerea cheltuielilor e doar un deziderat exprimat public de coaliţie. De facto, nu s-a schimbat mare lucru, iar cifrele economice pe primele cinci luni ale acestui an o arată clar: deficitul bugetar a ajuns deja la mai mult de jumătate din ţinta pe întregul an. Dacă nici nu majoraţi impozitele, nici nu eliminaţi acum facilităţile fiscale şi nici nu reduceţi efectiv din cheltuieli, după cum se vede, atunci cum veţi corecta deficitul bugetar?

Gabriel Zetea: Printr-o mai bună absorbţie a fondurilor europene. Nu e o soluţie miraculoasă, e o soluţie pe care o ştim de la început.

Reporter: Dar asta puteaţi să faceţi şi până acum şi nu s-a întâmplat.

Gabriel Zetea: Da, da, da, de acord cu dvs.. Se accelerează absorbţia fondurilor europene. Vedem de exemplu discuţiile în ce priveşte tranşa a doua din PNRR. În momentul în care s-a vorbit despre o lipsă a încasărilor la buget, ei, uite, de atunci, tranşa a doua a fost rezolvată, a fost acceptată de către Comisia Europeană la plată (...). Se va depune cererea de plată numărul trei, pentru PNRR şi sperăm că până la finalul anului şi aceste miliarde din tranşa a treia să intre în România, iar acum, pe finalul anului, la toate ministerele, în special la Ministerul Transporturilor şi Ministerul Fondurilor Europene, dar vorbim aici despre autorităţile locale, să poată să deconteze facturile, care sunt destul de întârziate la plată în ceea ce priveşte fondurile europene (...).

Reporter: Îşi asumă PSD responsabilitatea pentru problemele din buget? Nu de alta, dar sunteţi la guvernare de un an şi jumătate şi aţi deţinut până acum şi funcţia de ministru de Finanţe. Deci dacă ceva nu a funcţionat în buget, problema e la fostul dvs. ministru, Adrian Câciu.

Gabriel Zetea: Să ne înţelegem, a existat un trend în România, n-avem cum să ascundem acest lucru. În 2020, deficitul bugetar a fost de peste 9%, în 2021 de 7%, în 2022, după ce a venit PSD, undeva la 5,5%, iar în acest an ne propunem 4,4%. Deci vorbim de o îmbunătăţire constantă a deficitului bugetar şi de o însănătoşire a finanţelor României.

Reporter: Vedeţi partea plină a paharului.

Gabriel Zetea: Păi, vedem partea plină a paharului, pentru că nu poţi să îndrepţi lucrurile peste noapte, dar vedem un trend încurajator de îmbunătăţire, până la urmă şi de însănătoşire a finanţelor, lucrul acesta este cert. De asemenea, dacă vrem să ne uităm în istorie, ne uităm la momentul în care am avut ultima guvernare a PSD, până în 2019. Şi acolo am avut de fiecare dată o încadrare în deficitul bugetar (...).

Reporter: Dar v-aţi încadrat în deficit, pentru că aţi tot rostogolit anumite datorii, pe care nu le-aţi plătit, iar când liberalii au preluat guvernarea şi le-au achitat, evident, deficitul a crescut.

Gabriel Zetea: Dacă ne raportăm la încadrarea într-o ţintă de deficit, vorbim de guvernarea 2017-2019. Au fost trei ani consecutivi în care ne-am încadrat, nu se pot rostogoli datorii pentru ani de zile. Acum vorbim iarăşi de a o guvernare a PSD, de un an şi ceva, care va dura până în 2024, aşadar nu pot să rămână datorii atât de mult timp, ăsta este un mit pe care guvernările de dreapta l-au tot transmis, pentru a arăta cumva cu degetul spre greaua moştenire. Nu, nu a existat grea moştenire, când iei Guvern de la PSD, pentru că iei o guvernare stabilă, iei o guvernare care a luat măsuri coerente de fiecare dată. PSD ştie să facă asta, ştie să guverneze eficient.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici