ZF: Atac selectiv al Guvernului la comportamentul fiscal “incorect” al giganţilor din telecom: în vizor Orange, Vodafone şi în special Digi, dar nu şi grupul Telekom unde statul român are acţiuni

Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă, a evitat să facă referiri la situaţia grupului Telekom România - unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de telecom din România - la care statul deţine un pachet semnificativ de acţiuni şi unde trimite oameni în Consiliile de Administraţie - atunci când a atacat, vineri seară, comportamentul “fiscal” incorect al marilor jucători din piaţa de comunicaţii, care ar fi motivat executivul să introducă o taxă de 3% pe cifra de afaceri a companiilor din acest sector.

Urmărește
5132 afișări
Imaginea articolului ZF: Atac selectiv al Guvernului la comportamentul fiscal “incorect” al giganţilor din telecom: în vizor Orange, Vodafone şi în special Digi, dar nu şi grupul Telekom unde statul român are acţiuni

În intervenţia sa Vâlcov s-a referit doar la "comportamentul incorect" al subsidiarelor a două dintre cele mai puternice grupuri de telecom europene - Orange (Franţa) şi Vodafone (Marea Britanie) - al căror nume a evitat să-l pronunţe, şi al companiei locale RCS&RDS, controlate de antreprenorul Zoltan Teszari din Oradea, pe care a atacat-o direct de mai multe ori.

“Totodată pentru cei care activează în acest sector s-a stabilit o taxă care se va plati către ANCOM - de 3%. Această taxă vine şi ca urmare a unui comportament analizat şi care a fost considerat incorect de către Guvernul României al celor care ar fi trebuit să plătească taxe pe profit din acest domeniu. Şi avem şi câteva exemple: cei doi mari jucători de pe această piaţă (Orange şi Vodafone - n. red.) au plătit anul trecut un impozit pe profit de 7,2 la mie respectiv 9 la mie dacă raportăm la cifra de afaceri. Un al treilea (RCS&RDS / Digi – n. red.), care nu aş vrea să-i dau numele, dar are şi o televiziune în cadrul său, a plătit un impozit pe profit de 5 la 10 milioane, adică în traducere liberă 0,00005 la sută. Mai exact 1.577 de lei la o cifră de afaceri de 3,3 miliarde de lei”, a atacat Vâlcov.

Orange a raportat în 2017 un profit net de 319 mil. lei la afaceri de 5,4 mld. lei, adică de 6% din cifra de afaceri, în timp ce Vodafone a raportat un câştig net de 59 mil. lei la afaceri de 3,7 mld. lei, adică de 2% din rulaj. RCS&RDS a contabilizat în 2017 un profit net de 9% din cifra de afaceri, respectiv de 295 mil. lei la afaceri de 3,3 mld. lei, conform datelor de la Finanţe.

Vâlcov a atacat cele trei companii de telecom care au avut profit în 2017 dar nu a făcut nicio referire în acest context la unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de comunicaţii - grupul Telekom România, care are afaceri mai mari decât Digi, şi unde statul român are un pachet semnificativ de acţiuni. La companiile din grupul Telekom România politicienii trimişi de coaliţia PSD/ALDE la conducerea Ministerului Comunicaţiilor sunt cei care decid cine reprezintă interesele statului în Consiliile de Administraţie ale firmelor din grup.

Companiile din grupul Telekom România nu au depus până în acest moment bilanţurile fiscale pe anul 2017 la Ministerul Finanţelor - fiind singurul jucător de o asemenea talie de pe piaţa de comunicaţii care se află în această situaţie.

Pentru anul 2016, pentru care bilanţurile au fost depuse, companiile din grupul Telekom au raportat pierderi nete semnificative, conform datelor de la Finanţe.

În anul 2016, Telekom Româia Communications (Telekom Fix, fostul Romtelecom), companie la care statul român are 46% din acţiuni, a raportat o pierdere netă de 823 mil. lei la afaceri de 2,6 mld. lei iar Telekom România Communications (Telekom Mobil, fostul Cosmote), companie la care statul român are 14% din acţiuni, a raportat pierderi nete de 217 mil. lei la afaceri de 1,96 mld. lei.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici