- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (11.06.2014, 13:51)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ZF Bankers Summit'14 - Cercel, BRD: Trebuie să asigurăm stabilitatea dobânzilor dacă vrem să încurajăm creditarea în lei
Dobânzile la credite nu pot fi reduse cu mult sub rata inflaţiei, însă este nevoie de o stabilizare a acestora pentru stimularea creditării în moneda naţională, a afirmat directorul general adjunct al BRD, Claudiu Cercel, apreciind că este dificil de explicat clienţilor volatilitatea Robor.
Urmărește
77 afișări
ZF Bankers Summit'14 - Cercel, BRD: Trebuie să asigurăm stabilitatea dobânzilor dacă vrem să încurajăm creditarea în lei (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
"Dacă vrem să stimulăm creditarea în lei e foarte important să asigurăm o stabilitate a dobânzilor în lei, pentru că altfel e foarte greu să-i explici unui client pe care-l inviţi să ia credite în lei că în luna asta Robor e la 2,5%, apoi se duce la 3,5%, sare la 4%, scade la 2,1%, e foarte greu", a afirmat miercuri Cercel la conferinţa ZF Bankers Summit'14.
El a precizat că dobânzile sunt determinate, în mare parte, de situaţia lichidităţii din sistemul bancar, aspect evidenţiat de ecartul între indicatorul Robor la 3 luni, spre exemplu, şi dobânda de politică monetară, respectiv între 2,58% şi 3,5% pe an.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Cum ar fi arătat pacea în termenii Moscovei? Documente scurse dezvăluie cerinţele Proiectului de Pace al Rusiei din 2022
-
Culmea tupeului: Rusia acuză Occidentul de imixtiune în alegerile din Republica Moldova
-
Nelu Tătaru a fost plasat sub control judiciar pentru luare de mită
"Dacă în urma măsurilor pe zona de credite neperformante, banca centrală va decide o compensare pentru a susţine creditul, cum ar fi să reducă rezervele minime obligatorii - dacă se va decide reducerea, mai degrabă atunci se va face, după acest exerciţiu - atunci va exista în continuare o presiune de reducere a dobânzilor", a explicat Cercel.
Directorul BRD consideră, pe de altă parte, că dobânzile nu pot fi coborâte mult sub rata inflaţiei, fără a mai exista "foarte mult spaţiu de reducere sub 2,5%" pentru dobânda de referinţă.
Totodată, dobânzile au fost influenţate şi de evoluţia cursului, în urma intrărilor şi ieşirilor de capitaluri care au afectat lichiditatea în sistem, posibil şi prin prezenţa băncii centrale la vânzare sau cumpărare.
"Cu timpul, ponderea creditelor în valută sperăm că se va reduce, iar atunci va dispărea probabil preocuparea regulatorului de a fi atent la evoluţiile de curs şi dintr-o perspectivă de macroprudenţialitate. Atunci, dacă se lasă o flotabilitate mai mare a cursului de schimb, efectul ar putea fi de reducere a volatilităţii dobânzilor, ceea ce ar fi de bun augur", apreciază Cercel.
Întrebat dacă BRD va lansa o emisiune de obligaţiuni pentru a atrage lichidităţi, directorul a explicat că banca nu are nevoie de o emisiune strict din punct de vedere al lichidităţii, întrucât raportul credite-depozite se plasează la 90%, componenta în lei a raportului fiind chiar la 60%. Pe de altă parte, BRD ar putea avea în vedere o emisiune de obligaţiuni pentru a dinamiza piaţa de capital, dar s-ar uita cu atenţie la preţ şi condiţii.
În acest context, Cercel a apreciat că listarea companiei Electrica pe bursă "se va bucura de acelaşi succes" ca cea a Romgaz şi se va înregistra o suprasubscriere. BRD face parte din consorţiul care pregăteşte listarea Electrica.
"Există mare interes pentru listarea Electrica, cel puţin cât la nivelul emisiunii Romgaz, cea mai mare emisiune, cred că se va bucura de cel puţin acelaşi succes, vom avea rată de suprasubscriere", a spus Cercel.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul monden lui Mincu și…
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe