ZF: Cât de mult s-au mai restructurat băncile în anul 2024?

Ritmul restructurării în bănci a încetinit, în timp ce profiturile au atins niveluri record, arată Ziarul Financiar.

Urmărește
1085 afișări
Imaginea articolului ZF: Cât de mult s-au mai restructurat băncile în anul 2024?

ZF: Cât de mult s-au mai restructurat băncile în anul 2024?

În anul 2024, numărul de sucursale şi agenţii bancare a scăzut cu 67, în timp ce 332 de bancheri au plecat din sistemul bancar, comparativ cu situaţia de la finalul primelor nouă luni din 2023, după cum reiese din datele BNR.

Băncile care activează pe piaţa românească au ajuns să aibă la sfârşitul primelor nouă luni din 2024 un număr de 51.238 de angajaţi, iar numărul sucursalelor a coborât la 3.466.

Restructurarea sistemului bancar a continuat şi în 9 luni/2024, ca şi în anul 2023, dar într-un ritm mai lent, după ce accelerase în 2020 şi 2021 în contextul pandemiei de COVID-19.

Ritmul restructurării în bănci a încetinit, în condiţiile în care profiturile instituţiilor de credit doboară record după record.

La final de 2023, în bănci lucrau 51.493 de angajaţi, iar numărul sucursalelor coborâse la 3.514.

În ultimii ani, ajustarea reţelei teritoriale a băncilor a venit şi în urma tăierii costurilor, dar şi pe fondul consolidării sistemului bancar, în urma fuziunilor şi achiziţiilor, dincolo de efectele pandemiei de COVID-19 care a mutat începând din anii 2020-2021 în mediul online mare parte din activitatea bancară şi nu numai. Numărul băncilor de pe piaţa românească este de 32 nivel la care coborâse încă din 2022, de la 34 în 2021.

În perspectivă, restructurarea va continua şi ca o consecinţă a accelerării procesului de digitalizare, dar şi consolidarea sistemului bancar autohton se va manifesta în continuare în condiţiile în care mai există bănci, în special cele cu o cotă de piaţă de sub 1%, care îşi caută cumpărători, costurile pentru menţinerea pe piaţă mai ales în noile condiţii fiind mari.

Faţă de situaţia din anul 2008 se observă că mai mult de un sfert dintre bancheri (28,5%) au plecat din acest domeniu şi aproape jumătate (47%) dintre sucursalele bancare şi-au închis porţile la nivelul întregului sector bancar, odată cu tăierea costurilor, mutarea unei părţi din activitatea bancară în mediul online, dar şi ca urmare a dispariţiei mai multor bănci din statistici.

Infrastructura industriei bancare atinsese apogeul în anul de boom economic şi explozie a creditării 2008, când reţelele teritoriale au ajuns la un record de 6.552 de sucursale şi agenţii în care lucrau peste 71.600 de angajaţi.

Comparativ cu vârful din 2008 se constată că peste 20.300 de salariaţi (20.384 bancheri) au plecat din sistem (-28,5%). Totodată, peste 3.000 de unităţi bancare (3.086 de sucursale) s-au închis în această perioadă, ajustarea fiind de 47%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
restructurare,
bănci,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici