- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (10.04.2014, 12:11)
- Adrian Dumitrache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ZF MOBILIO '14 - Cotovelea: Acţiunile statului la Romtelecom valorează între 300 şi 600 milioane de euro
Pachetul de acţiuni deţinut de stat la Romtelecom valorează între 300 şi 600 milioane de euro, cea mai bună variantă de vânzare a acestuia fiind negocierea directă, a declarat ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea, la ZF Mobilio '14.
Urmărește
134 afișări
ZF MOBILIO '14 - Cotovelea: Acţiunile statului la Romtelecom valorează între 300 şi 600 milioane de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Valoarea reală a pachetului Romtelecom se situează între 300 şi 600 milioane de euro şi cu siguranţă va fi o negociere foarte dură pentru că noi credem că acest operator are un potenţial de piaţă extraordinar, numai dacă ne referim la investiţiile care sunt în curs de pregătire şi la investiţiile care vor urma în perioada imediat următoare finanţate din fondurile europene în perioada 2014-2020. Cuantificând acest potenţial, credem că este absolut necesar să cerem un preţ corect, care să reflecte faptul că Romtelecom este unul dintre principalii trei operatori telecom de pe piaţa locală", a spus Cotovelea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Romtelecom este controlat de grupul elen OTE - 54,01% şi statul român - 45,99%. Acţionarul majoritar al OTE este grupul german Deutsche Telekom.
El a adăugat că vânzarea participaţiei minoritare detinuţe de stat la Romtelecom este una dintre priorităţile Guvernului.
"Până la finele acestui semestru vom avea o proiectare foarte exactă din partea unei echipe de consultanţi pe care o avem în minister şi vom vedea, în urma unei analize, care va fi cea mai favorabilă din punct de vedere financiar şi al încadrării în unitatea de timp. Poate să fie un IPO, poate să fie o negociere directă. Eu tind să cred că negocierea directă este cea mai bună variantă. În orice caz, decizia va fi luată în urma analizării unui raport care va fi realizat de o comisie guvernamentală", a spus ministrul.
La finele lunii februarie, Ministerul pentru Societatea Informaţională şi consorţiul Swiss Capital-BT Securities-UBS Limited au semnat contractul pentru furnizarea de servicii de consultanţă la vânzarea participaţiei deţinute de stat la Romtelecom.
Consultantul va încasa 2,085% din profitul brut obţinut din vânzarea tuturor sau a unei părţi a acţiunilor deţinute de stat la Romtelecom.
Conform datelor MSI, profitul brut este considerat diferenţa matematică dintre valoarea pachetului de acţiuni vândut şi, respectiv, valoarea aceluiaşi pachet de acţiuni deţinut calculat la valoarea sa nominal/contabilă înregistrată în evidenţele contabile ale ministerului.
Ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea, a declarat, în luna martie, la preluarea mandatului, că momentul şi mărimea pachetului de acţiuni Romtelecom care va fi listat trebuie alese cu grijă pentru a evita un eşec.
"În caz contrar, ne putem aştepta la un eşec, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu câţiva ani când listarea unei companii a avut loc în luna august şi interesul cumpărătorilor a fost redus, circa 1,5% din totalul acţiunilor listate", a spus Cotovelea.
La rândul său, fostul ministru Dan Nica a declarat că speră ca până la finele acestui an acţiunile deţinute de stat la Romtelecom să fie listate la bursă.
În 2013, Romtelecom şi Cosmote România au consemnat afaceri cumulate de aproape 1,1 miliarde de euro, din care Romtelecom - 609,5 milioane de euro.
Statul a mai încercat să privatizeze Romtelecom şi în 2005 şi în 2008, dar ambele iniţiative au eşuat.
Pachetul majoritar de acţiuni al Romtelecom este controlat de grupul elen de telecomunicaţii OTE, care deţine 54,01% din capital din anul 2001.
OTE a devenit acţionar la Romtelecom în 1998, când a preluat 35% capitalul social al companiei şi a primit dreptul de uzufruct pentru încă 16% din acţiuni pentru 675 milioane de dolari. Grupul elen a devenit acţionar majoritar la operatorul român în 2003, sporindu-şi participaţia la 54,01% din capital, contra sumei de 273 milioane de dolari.
Romtelecom este acţionar la Cosmote România, al treilea operator local de telefonie mobilă, cu o participaţie de 30%, şi la NextGen Communications, o companie care activează pe piaţa telecom din 2008, unde deţine toate acţiunile.
NextGen furnizeză servicii de internet, televiziune prin cablu şi telefonie fixă în peste 120 de localităţi urbane şi rurale.
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe