„Ziua porţilor deschise” la BNR: Vizitatorii, de trei ori mai mulţi decât s-a estimat iniţial/ Mulţi au aşteptat ore întregi

Banca Naţională a României (BNR) a prelungit, miercuri seara, cu două ore programul pentru „Ziua porţilor deschise”, ca urmare a numeroaselor cereri, vizitatorii fiind de aproape trei ori mai mulţi decât estimau reprezentanţii instituţiei.

Urmărește
722 afișări
Imaginea articolului  „Ziua porţilor deschise” la BNR: Vizitatorii, de trei ori mai mulţi decât s-a estimat iniţial/ Mulţi au aşteptat ore întregi

„Ziua porţilor deschise” la BNR: Vizitatorii, de trei ori mai mulţi decât s-a estimat iniţial/ Mulţi au aşteptat ore întregi

Banca centrală a sărbătorit, miercuri, 139 de ani de la înfiinţare, prin „Ziua porţilor deschise”, ocazie cu care a permis să fie vizitat Palatul Vechi (din Bucureşti), sucursalele regionale şi agenţiile din ţară. Situat în Centrul Vechi din Bucureşti, cu intrare din Str. Lipscani, Palatul Vechi a fost deschis publicului larg între orele 11:00 şi 19:00, interval orar, când au fost deschise vizitatorilor şi sucursalele regionale şi agenţiile din ţară.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a spus, pentru MEDIAFAX, că porţile Palatului Vechi au fost închise în jurul orei 21:00. În plus, „2.200-2.300” de vizitatori a estimat reprezentantul instituţiei, „mult peste estimarea noastră iniţială care era undeva sub 1.000 de participanţi”.

Mai mulţi vizitatori au spus că au aşteptat mai bine de două ore, aproape trei ore, doar pentru a începe vizita. „La un moment dat, am pus stop cozii şi le-am spus să aibă înţelegere, pentru că este prea mult de aşteptat”, a menţionat Suciu. În aceste condiţii, s-ar putea ca, anul acesta, evenimentul să fie repetat. „Ne gândim serios să repetăm evenimentul, cât de curând. Vom reveni cu un anunţ. Este clar că este un mare interes şi este păcat să nu-l repetăm. Este un succes”, a completat Suciu.

Purtătorul de cuvânt al BNR a subliniat că, miercuri, „oamenii” au fost „foarte deschişi şi interesaţi de istoria Băncii”.

„Oamenii erau foarte încântaţi şi bucuroşi, că pot vedea palatul. Palatul Vechi, din afară, îl ştiu mulţi bucureşteni, l-au văzut, l-au admirat şi ne bucurăm că au avut ocazia să îl vadă şi din interior. Nu se aşteptau să fie aşa maiestuos şi frumos, mai ales sălile pe care le-am deschis: biroul vechi al Guvernatorului, sala vechiului Consiliul de Administraţie. Toate sunt săli excepţionale. Evident, s-au bucurat să vadă şi colecţia de aur şi monede de aur”, a detaliat Suciu.

În Bucureşti, publicul a putut vizita Muzeul BNR, o colecţie de lingouri autentice şi monede de aur din Tezaurul BNR, Sala Consiliului de Administraţie şi vechiul cabinet al Guvernatorului, Sala de Marmură, colecţia numismatică şi expoziţiile „Istoria leului”, „Banca Naţională a României şi Marea Unire”, „Istoria bancnotei româneşti” şi „TezAur”. Amenajată în cadrul Muzeului BNR, expoziţia permanentă „TezAur” porneşte de la imaginea Pământului ca depozitar al zăcămintelor de aur, iar expunerea este completată cu exemple de tipuri de zăcăminte aurifere - un filon aurifer şi flori de mină, conţinând elemente native de aur pe matrice de cuarţ.

„Aurul este fascinant, când te uiţi la orice lingou de aur, monedele pe care le afişăm. Avem peste 1.600 de monede pe care le prezentăm cu această ocazie. Oamenii sunt plăcut impresionaţi. Nu pot să spun că am avut discuţii de altă natură – doar de surpriză şi bucurie că le observă”, a menţionat Suciu.

La un moment dat, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a însoţit un grup de vizitatori. „Foarte deschişi şi simpatici oamenii. Erau interesaţi de ce nu mai cumpărăm aur la bancă, de ce nu mai exploatăm aur şi discuţii despre clădirea băncii, că nu se aşteptau să fie aşa de frumoasă. I-a surprins Palatul Vechi foarte mult”, a descris Suciu întâlnirea.

Purtătorul de cuvânt a subliniat că le-a dat de gândit faptul că, deşi muzeul poate fi vizitat „cu programare online, în avans, foarte puţină lume ştie acest lucru”.

„Asta va trebui să ne preocupe, să găsim soluţii să îl popularizăm mai mult. Poate fi vizitat în fiecare zi a săptămânii, între 9 şi 5. La înscrierea online, se spune imediat dacă poţi a doua zi sau peste două zile, dacă sunt grupuri deja antamate. Se poate face individual vizita, dar sunt multe grupuri care deja vizitează muzeul – este inclus în diverse circuite”, a explicat Suciu.

Purtătorul de cuvânt al BNR a confirmat că „vin şi vizitatorii din străinătate”, Muzeul BNR fiind inclus „în circuite turistice”, precum orice alt obiectiv. „Nu costă biletul de intrare – trebuie doar înscrierea online”, a subliniat Suciu.

Miercuri, Muzeul BNR a fost vizitat şi de străini, fiind alocat şi un ghid special, care le-a prezentat turul în limba engleză.

„Le-am dat pliante cu istoricul băncii. Ni s-au terminat toate pliantele”, a menţionat Suciu, referindu-se la toţi vizitatorii.

În plus, în cursul aceleiaşi zile, au fost dechise publicului sucursalele regionale din Cluj, Constanţa, Dolj, Timiş şi agenţiile BNR din Argeş, Bacău, Bihor, Galaţi, Gorj, Maramureş, Mureş, Sibiu şi Suceava. „În ţară, au fost multe grupuri de copii, au fost organizate”, a adăugat Suciu.

„La Timişoara a fost şi un succes de public şi la Cluj au fost câteva sute de participanţi. Sunt şi clădiri reprezentative, au ce arăta. Sunt clădiri de patrimoniu, pe care multă lume le vede pe dinafară, puţină lume pe dinăuntru şi evident că stârnesc curiozitatea”, a explicat Suciu.

BNR a fost a 16-a bancă centrală din lume, fiind înfiinţată înaintea celor din ţări mai mari, precum Banca Naţională a Italiei sau Banca Naţională a Elveţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici