Cazul doctoriţelor de la Spitalul Pantelimon. De la J'Accuse...! la Pas d'accord!

  • Cazul doctoriţelor de la Spitalul Pantelimon este în mintea tuturor.
  • Dan Andronic: Se vorbea despre pacienţi omorâţi cu bună ştiinţă, despre o cabală între firma de pompe funebre şi medici, despre decizii care aduceau a sentinţă divină.
  • Dan Andronic: Nu am crezut, cum nu cred nici acum, că nişte doctori sau doctoriţe, din zona care face diferenţa între viaţă şi moarte, pot să aleagă în mod deliberat să omoare un pacient.
Urmărește
1834 afișări
Imaginea articolului Cazul doctoriţelor de la Spitalul Pantelimon. De la J'Accuse...! la Pas d'accord!

Cazul doctoriţelor de la Spitalul Pantelimon. De la J'Accuse...! la Pas d'accord!

Am urmărit de ceva vreme cazul de la secţia de ATI. De când au apărut primele informaţii. Se vorbea despre pacienţi omorâţi cu bună ştiinţă, despre o cabală între firma de pompe funebre şi medici, despre decizii care aduceau a sentinţă divină. Am participat la emisiuni TV şi mi-am exprimat îndoiala că aşa ceva este posibil. Nu am crezut, cum nu cred nici acum, că nişte doctori sau doctoriţe, din zona care face diferenţa între viaţă şi moarte, pot să aleagă în mod deliberat să omoare un pacient.
 
Am văzut şi am trăit situaţii în care ne-am fi dorit ca medicii să poată face mai mult. Am văzut oameni profund loviţi de limitele actului medical sau al tratamentelor existente. Şi îmi dau seama că Moartea este greu de acceptat. Mai ales când este vorba despre cineva drag. Mai ales când ne pândeşte pe toţi, îi simţim odată cu trecerea vârstei şi a bolilor, adierea rece. Dar asta nu ne dă dreptul să judecăm fără a asculta opiniile avizate.

În cazul doctoriţele de la Spitalul Pantelimon, o cu totul altă abordare.

De ce? Pentru că aşa cum spuneam mintea mea refuză să accepte că nişte doctori îşi omoară pacienţii cu bună ştiinţă. Dar nu este numai asta. Am văzut reacţia medicilor specializaţi în ATI, am vorbit cu mulţi colegi, am înţeles că lucrurile nu stau atât de simplu ca în cazul unui furt de portofel. Că actul medical, la limita dintre Viaţă şi Moarte, are nişte nuanţe subtile, profesionale pe care uneori ne este greu să le înţelegem.

„Nu e vorba de întrerupere (a tratamentului cu noradrenalină în cazul pacientului decedat - n.r.). E vorba că dozele mamut, documentate în acel document, de 15 ml/oră, 20 de ml/oră, sunt doze mamut, în condiţiile în care din referatele şi datele de acolo aveau tensiune arterială medie de 3o până la 45 mm coloană de mercur zile întregi. Adică sângele lor nu mai circula prin dânşii aproape deloc şi nu avea cum să se facă oxigenarea. Menţinerea unei astfel de tensiuni este doar o cosmetică şi ori de câte ori suntem în această situaţie, recomandarea ghidurilor e să te reîntorci la doza terapeutică, nu să laşi dozele mamut să meargă înainte, ceea ce au făcut colegele noastre, din ce se înţelege acolo, că au redus la 1 ml/oră, ceea ce înseamnă între 100 şi 150 de nanograme, deci soze fiziologice.  Sunt dovezi ştiinţifice. La doza terapeutică în această situaţie de hipotensiune prelungită cu doze mamut, nu e o greşeală, e o atitudine corectă. Nu poate fi vorba în niciun caz de omor cu premeditare”, a declarat Şerban Bubenek joi, la Digi24.

Cine este şi Bubenek ăsta, o să spuneţi. Este un om îndreptăţit să vorbească. Şerban Bubenek este preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, Profesor Universitar Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti, şef Disciplina ATI Fundeni, Anestezie-Terapie Intensiva Institutul Clinic Fundeni, Bucuresti. Ca să rezum un CV impresionant.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici