COMENTARIU Lelia Munteanu: Harari: "Noile tehnologii vor permite o foarte restrânsă elită sau, în unele ţări, un guvern dictatorial, dându-le mai multă putere decât oricând în istorie"

Urmărește
501 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Harari: "Noile tehnologii vor permite o foarte restrânsă elită sau, în unele ţări, un guvern dictatorial, dându-le mai multă putere decât oricând în istorie"

În octombrie 2019, nu doar că Yuval Noah Harari, marele gânditor  israelian intuia, dar avea şi o teorie articulată în legătură cu asta. Întrebat de cea mai importantă pubicaţie japoneză, „Asahi Shimbun", cine va conduce lumea în secolul XXI – „o persoană sau ceva asemănător algoritmilor" – a răspuns:

„Nu e o profeţie, e doar un avertisment şi încă putem preveni. Însă, dacă nu luăm măsuri, noile tehnologii vor permite – e posibil să împuternicească – o foarte restrânsă elită sau, în unele ţări, un guvern dictatorial, dându-le mai multă putere decât oricând în istorie. Mă gândesc la URSS în vremea lui Stalin, atunci când Stalin putea, de fapt, urmări fiecare cetăţean sovietic 24 de ore pe zi. Asta dă o putere imensă unui foarte mic grup de oameni şi, odată ce se întâmplă, e imposibil să îi rezişti, fiindcă doar dacă ai gândi-o, dacă te-ai întâlni cu doi sau cinci oameni să organizezi ceva, ei imediat ar şti. N-ai putea organiza nici o rezistenţă. Să luăm sistemul financiar ca exemplu. Câţi oameni în lume înţeleg cum funcţionează sistemul financiar? Poate un procent. Poate 0,01 procente. În 30 de ani, numărul persoanelor care vor înţelege sistemul financiar va fi zero. Sistemul financiar, pentru că din cauza dezvoltării inteligenţei artificiale, a cantităţii imense de informaţie şi a vitezei de analiză, vom ajunge într-un punct în care nici o fiinţă umană nu va putea înţelege. Poate încă aveţi un om ca prim ministru, un om ca preşedinte. Dar, de fapt, adevărata putere e algoritmul, pentru că algoritmul vine la preşedinte şi zice: <Hei, domnule Preşedinte, ne confruntăm cu un dezastru financiar>. Preşedintele zice: <De ce?> Şi inteligenţa artificială răspunde: <Ei bine, eşti o fiinţă umană, nu poţi înţelege. Am adunat 36 miliarde de biţi de date. Le-am analizat şi vă spun că, dacă nu luăm măsuri, până mâine dimineaţă, totul se va prăbuşi>. Preşedintele: <Bine, deci ce-ar trebui să facem?>. Inteligenţa artificială: <Aveţi opţiunea unu, opţiunea doi, opţiunea trei>. Şi preşedintele întreabă: <De ce opţiunile astea trei şi nu alta?>. Iar inteligenţa artificială răspunde: <O, eşti un om, nu poţi înţelege. Am analizat impactul potenţial în a face asta sau asta şi poţi să-şi spun că opţiunile sunt cele trei. Însă nu-ţi pot explica de ce, pentru că, să pricepi, trebuie să analizezi 36 trilioane de biţi de date şi nu poţi. Eşti un om>. Deci, puterea oficială e tot la Preşedinte, dar el sau ea îşi iau deciziile pe baza a ceva ce nu înţeleg".

Cât de aproape e omenirea de punctul fără întoarcere? a fost întrebat Harari. Repet, era în octombrie 2019.

„Foarte aproape. Avem, nu ştiu, poate cinci, poate zece, poate douăzeci de ani, depinde de ţară. Dacă statele nu iau măsuri acum, e prea târziu peste douăzeci de ani. O cursă a înarmărilor cu inteligenţă artificială, în principal între China şi Statele Unite, şi multe ţări vor fi lăsate în urmă...".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici