În octombrie 2019, nu doar că Yuval Noah Harari, marele gânditor israelian intuia, dar avea şi o teorie articulată în legătură cu asta. Întrebat de cea mai importantă pubicaţie japoneză, „Asahi Shimbun”, cine va conduce lumea în secolul XXI – „o persoană sau ceva asemănător algoritmilor” – a răspuns:
„Nu e o profeţie, e doar un avertisment şi încă putem preveni. Însă, dacă nu luăm măsuri, noile tehnologii vor permite – e posibil să împuternicească – o foarte restrânsă elită sau, în unele ţări, un guvern dictatorial, dându-le mai multă putere decât oricând în istorie. Mă gândesc la URSS în vremea lui Stalin, atunci când Stalin putea, de fapt, urmări fiecare cetăţean sovietic 24 de ore pe zi. Asta dă o putere imensă unui foarte mic grup de oameni şi, odată ce se întâmplă, e imposibil să îi rezişti, fiindcă doar dacă ai gândi-o, dacă te-ai întâlni cu doi sau cinci oameni să organizezi ceva, ei imediat ar şti. N-ai putea organiza nici o rezistenţă. Să luăm sistemul financiar ca exemplu. Câţi oameni în lume înţeleg cum funcţionează sistemul financiar? Poate un procent. Poate 0,01 procente. În 30 de ani, numărul persoanelor care vor înţelege sistemul financiar va fi zero. Sistemul financiar, pentru că din cauza dezvoltării inteligenţei artificiale, a cantităţii imense de informaţie şi a vitezei de analiză, vom ajunge într-un punct în care nici o fiinţă umană nu va putea înţelege. Poate încă aveţi un om ca prim ministru, un om ca preşedinte. Dar, de fapt, adevărata putere e algoritmul, pentru că algoritmul vine la preşedinte şi zice:
Cât de aproape e omenirea de punctul fără întoarcere? a fost întrebat Harari. Repet, era în octombrie 2019.
„Foarte aproape. Avem, nu ştiu, poate cinci, poate zece, poate douăzeci de ani, depinde de ţară. Dacă statele nu iau măsuri acum, e prea târziu peste douăzeci de ani. O cursă a înarmărilor cu inteligenţă artificială, în principal între China şi Statele Unite, şi multe ţări vor fi lăsate în urmă…”.