COMENTARIU Lelia Munteanu: Naţiunea israeliană nu poate fi acuzată de genocid nici măcar de o "naţiune-curcubeu"

Reprezentanţii Israelului s-au prezentat astăzi, la ora 11, în prima audiere – a reprezentanţilor Africii de Sud – în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga, în urma petiţiei (redactate în 84 de pagini) de autorităţile de la Pretoria, care acuză Israelul de genocid în Gaza. Astăzi a fost audiat statul reclamant, mâine va fi audiat statul reclamat.

Urmărește
15288 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Naţiunea israeliană nu poate fi acuzată de genocid nici măcar de o "naţiune-curcubeu"

Conform relatării de la faţa locului a lui Michael Hauser Tov, reporterul cotidianului israelian Haaretz, reprezentanţii Africii de Sud au făcut un "rechizitoriu" dur Israelului în faţa judecătorilor Curţii: „Israelul s-a considerat de ani de zile ca dincolo şi mai presus de lege", Gaza „acum este transformată într-un lagăr de concentrare, unde are loc genocid". Delegaţia sud-africană, sub sintagma de „retorică genocidară", a enumerat formulări foarte duree referitoare la Gaza ale unor înalţi demnitari, de la cele aparţinând preşedintelui Herzog, premierului Netanyahu, ministrului Apărării Gallant, până la ale unor... infanterişti din Tzahal. „Orice motiv de a distruge Hamas nu înlătură intenţia de genocid".

E drept că, în definiţia genocidului, cum bine ştiu juriştii de la Pretoria, intenţia este esenţială, însă cea care judecă fapte penale nu e Curtea Internaţională de Justiţie, ci o altă strucură subordonată ONU -  Curtea Penală Internaţională, care judecă persoane fizice. Este notoriu cazul Putin, pe numele căruia există un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională pentru crime de război în Ucraina, nepus în aplicare, fiindcă Federaţia Rusă nu recunoaşte instanţa.

Problema fundamentală, pentru care Curtea Internaţională de Justiţie nu poate admite petiţia Africii de Sud e că nu acuzi de genocid un Stat, personificarea juridică a unei naţiuni. Şi, mai ales, nu Statul evreilor, ai cărui întemeietori au fost supravieţuitorii unui genocid numit Holocaust deloc în sens metaforic, aşa cum îl folosesc astăzi reprezentanţii Africii de Sud.

De altfel, este evident politic demersul Pretoriei - un nume evocator şi acesta, căruia până ca Africa de Sud să devină, în 1994, „naţiunea-curcubeu", îi era asociat termenul pe deplin acoperitor de apartheid.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici