COMENTARIU Lelia Munteanu: Orientul Mijlociu. Chiar dacă nu se va repeta, istoria începe să rimeze

Whashingtonul i-a asigurat de sprijin deplin - în cazul unui „război pe scară largă" cu Hizballah – pe cei doi trimişi ai Guvernului Netanyahu, consilierul pe Securitate Naţională, Tzachi Hanegbi, şi ministrul Afacerilor Strategice, Ron Dermer. Administraţia Biden va oferi asistenţă militară, dar armata americană nu va desfăşura şi trupe terestre.

Urmărește
1284 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Orientul Mijlociu. Chiar dacă nu se va repeta, istoria începe să rimeze

COMENTARIU Lelia Munteanu: Orientul Mijlociu. Chiar dacă nu se va repeta, istoria începe să rimeze

Acelaşi lucru sugerase trimisul special al preşedintelui Biden, Amos Hochstein, la Bierut, zilele trecute, oferind în plus informaţia că războiul în Gaza va mai continua aproximativ cinci săptămâni.

În cinci săptămâni şi nici în cincizeci de acum încolo, „victoria totală" pe care şi-o doreşte Netanyahu - sintetizată în două obiective, distrugerea Hamas şi recuperarea ostatecilor – nu va putea fi atinsă. Acceptarea Rezoluţiei de încetare a focului adoptată de Consiliul de Securitate al ONU (planul Biden în trei etape) ar fi o soluţie pentru cel de-al doilea obiectiv, recuperarea ostatecilor, vii sau morţi. Însă e limpede că o încetare a focului nu serveşte intereselor politice ale premierului de la Ierusalim.

Pe de altă parte, deschiderea unui al doilea front, cu Libanul - de unde un Hizballah, tot mai agresiv, ameninţă să pătrundă cu rachete şi drone adânc în teritoriului israelian – nu depinde de oficialii de la Beirut, ci de ordinele pe care „Partidul lui Dumnezeu" le va primi de la Tehran. Iar regimul ayatollahilor nu pare (încă) dispus să se înhame la o astfel de aventură. „Scara largă" a unui război cu Hizballah va fi nu doar un război cu Libanul (victimă uşoară), ci un război cu Iranul, ceea ce - după cum a arătat evenimentul din aprilie - nici una dintre părţi nu îşi doreşte.

E greu să nu îmi amintesc ultimul război – cel de 40 de zile, din 2006 – al Israelului cu Libanul. Şi să sper că – mai ales în actualul context – după ce s-a repetat ca tragedie, istoria se va mai repeta ca farsă, potrivit celebrei ziceri. O farsă tragică însă, pentru întreaga regiune. Deşi pe de altă parte, vorba lui Mark Twain, chiar dacă nu s-ar repeta întocmai,  lucrurile încep să rimeze.

Oricât de permisiv s-a dovedit preşedintele Joe Biden cu Guvernul extremist al lui Netanyahu, în confruntarea electorală directă de peste patru zile cu „geniul stabil" Trump nu-i va fi deloc uşor când se va ajunge la subiectul Israel şi i se va reproşa că a acţionat ezitant şi n-a făcut mai nimic.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici