- Home
- Editorialiștii
- (23.11.2022, 22:53)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Lelia Munteanu: Papa Francisc, la întâlnirea cu liderii Congresului Evreiesc Mondial: „Nu înaintăm spre neant"
Două sute de lideri ai Congresului Evreiesc Mondial Evreiesc, în frunte cu preşedintele acestuia, Ronald Steven Lauder (foto, la microfon, rostindu-şi discursul de bun găsit), au fost primiţi de Papa Francisc ieri, în Palatul Apostolic din Vatican.
Urmărește
2968 afișări
„Celor două comunităţi de credinţă ale noastre li se încredinţează misiunea de a lucra pentru a face lumea mai frăţească, pentru a combate formele de inegalitate şi a promova mai multă dreptate, astfel încât pacea să nu rămână o promisiune pentru altă lume, ci să devină o realitate prezentă în lumea noastră", a spus preşedintele Lauder, adresându-se Papei.
În cuvântul său de răspuns, Suveranul Pontif a aşezat această întâlnire în cadrele ei ţinând deja de o binecuvântată tradiţie: „Această vizită mărturiseşte şi întăreşte legăturile de prietenie care ne unesc: încă de la Conciliul al II-lea din Vatican, organizaţia voastră dialoghează cu Comisia pentru raporturile religioase cu ebraismul şi de mulţi ani organizează întâlniri de mare interes".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Apoi s-a adresat cu căldură oaspeţilor:
„Evrei şi catolici, avem în comun comori spirituale inestimabile. Mărturisim credinţa în Creatorul cerului şi al pământului, care nu numai că a dat origine omenirii, ci plăsmuieşte fiecare fiinţă umană după chipul şi asemănarea Sa. Credem că Atotputernicul n-a rămas distant de creaţia Sa, ci S-a revelat, nu comunicând doar cu unii, izolat, ci adresându-ni-Se nouă ca popor. Prin credinţă şi prin lectura Scripturilor transmise în tradiţiile noastre religioase, putem să intrăm în relaţie cu El, devenind colaboratori ai voinţei Sale proniatoare. Avem o perspectivă asemănătoare şi asupra lucrurilor finale, modelată de încrederea că pe drumul vieţii nu înaintăm spre neant, ci în întâmpinarea Celui Preaînalt care are grijă de noi, în întâmpinarea Celui care ne-a promis, la încheierea zilelor, o împărăţie veşnică de pace, unde se va termina tot ce ameninţă viaţa şi convieţuirea oamenilor. Lumea noastră e marcată de violenţă, de oprimare şi de exploatare, dar acestea nu au ultimul cuvânt. Promisiunea Celui Veşnic ne vorbeşte despre un viitor de mântuire, despre un Cer Nou şi despre un Pământ Nou, unde pacea şi bucuria vor avea sălaş stabil, unde moartea va fi alungată pentru totdeauna, unde El va şterge lacrimile de pe orice chip, unde nu va mai fi plânset, strigăt şi durere. Domnul va construi acest viitor, ba chiar El va fi viitorul nostru. Şi - cu toate că există idei diferite în ebraism şi în creştinism cu privire la modul în care va arăta această împlinire - promisiunea încurajatoare pe care o avem în comun rămâne. Ea alimentează speranţa noastră, dar nu mai puţin angajarea noastră, pentru ca lumea în care locuim şi istoria pe care o trăim să oglindească prezenţa Celui care ne-a chemat să fim adoratorii săi şi păzitori ai fraţilor noştri.
(...) Astăzi, fraţi şi surori, în multe zone ale lumii pacea este ameninţată. Să recunoaştem împreună că războiul, fiecare război, este mereu, oricum şi peste tot, o înfrângere pentru toată omenirea! Mă gândesc la cel din Ucraina, un război mare şi sacrileg, care ameninţă evrei şi creştini în acelaşi mod, privându-i de afectele lor, de casele lor, de bunurile lor, de însăşi viaţa lor! Numai în voinţa serioasă de a ne apropia unii de alţii şi în dialogul fratern este posibilă pregătirea terenului păcii. Ca evrei şi creştini, să încercăm să facem tot ceea ce este omeneşte posibil pentru a opri războiul şi a deschide căi de pace.
Dragi prieteni, mulţumesc din inimă pentru această vizită. Cel Preaînalt, care are <proiecte de pace şi nu de nenorocire>, să binecuvânteze operele voastre bune. El să vă însoţească pe drum şi să vă conducă împreună pe calea păcii. Shalom!".
Ar fi de amintit doar că, pe 17 ianuarie 2016, în duminica în care a păşit în marea Sinagogă din Roma (pe urmele lui Ioan Paul al II-lea, care o făcuse cu 30 de ani mai devreme, şi ale lui Benedict al XVI/lea, din ianuarie 2010), Papa Francisc s-a adresat evreilor cu tulburătorul apelativ „Iubiţi fraţi mai mari". Animat de convingerea exprimată ieri că suntem fiii aceluiaşi Tată şi că, fiecare pe calea sa, nu ne-a creat ca să ne îndrepte spre neant.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe