COMENTARIU Lelia Munteanu: Rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU pentru încetarea focului în Gaza - praf în ochi

730 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU pentru încetarea focului în Gaza - praf în ochi

COMENTARIU Lelia Munteanu: Rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU pentru încetarea focului în Gaza - praf în ochi

Pentru că Statele Unite nu şi-au exercitat dreptul de veto, limitându-se la a se abţine (foto), Consiliul de Securitate al ONU a putut să adopte ieri Rezoluţia de încetare „imediată a focului” în Gaza pe perioada Ramadanului (care se termină pe 9 aprilie), cerând şi eliberarea „imediată şi necondiţionată” a ostatecilor. Ai crede că totul se va întâmplă imediat şi că lucrurile se vor mişca în sensul prevăzut de Rezoluţie.

Praf în ochi. Rezoluţia nu este obligtorie. Totuşi, nerespectarea ei poate atrage sancţiuni. Premierul şi comandantul Armatei, Benjamin Netanyahu, a anunţat că n-are de gând să oprească războiul, până când nu-şi va îndeplini obiectivele. Cele două declarate – distrugerea Hamas şi eliberarea ostatecilor – şi cel mai important obiectiv, nedeclarat – păstrarea Puterii. Are prea multă experienţă ca să nu ştie că Biden a fost obligat să facă acest balet politicianist fiindcă se află în campanie electorală şi pierde voturile celor îngroziţi de numărul civililor ucişi în Gaza.

Rezumă toată această uriaşă ipocrizie politică, numită Rezoluţia 2728,   însuşi ambasadorul Statelor Unite la ONU, doamna Linda Thomas-Greenfield. După ce, chiar înainte de vot, a ţinut să se afle că decizia de a nu-şi folosi dreptul de veto a fost luată (evident!) de preşedintele Biden. Adaug: ca să-şi  mai liniştrască electoratul tânăr şi pe cel arabo-american, ambele neliniştite de consecinţele susţinerii necondiţionate a Israelului. Doamna Thomas-Greenfield i-a explicat apoi lui Gilad Erdan, omologul său israelian la Naţiunile Unite, liniştindu-l: dacă vor fi impuse sancţiuni Israelului pentru nerespectarea Rezoluţiei, Statele Unite le vor anula exercitîndu-şi dreptul de veto.

Prin urmare, ieri în Consiliul de Securitste al NATO nu s-a întâmplat nimic.

Ceva însă se arată a fi extrem de periculos: cererile de sancţiuni, neaplicate, aşa cum a asigurat reprezentanta Washingtonului, vor spori  ostilitatea la adresa Israelului. Şi, până să plătească – fie şi cu demiterea - actualul regim de extremă dreapta şi Netanyahu personal, vor suferi israelienii, evreii din lumea întreagă. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici