- Home
- Editorialiștii
- (24.11.2020, 16:34)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Liviu Mihaiu: Dacă aţi putea să vă daţi toţi demisia
- Iată că într-un "gest curajos" de ultimă oră a campaniei electorale, mai mulţi parlamentari USR, în frunte cu preşedintele PSD, Marcelino Ciolacu (iniţiator semnatar al proiectului de reintroducere a pensiilor speciale pentru parlamentari), şi-au dat demisia din Parlament
- Gestul nu este nou. L-a mai practicat şi anteriorul preşedinte al PSD: Liviu Dragnea. Din 1997 şi până azi, pensiile speciale au proliferat la fel ca doctoratele, ajungând un sindrom toxic aferent cancerului politizării tuturor instituţiilor statului
- Pentru a vă da seama cum este în alte ţări, nicăieri în UE nu mai sunt atâtea tipuri de pensii speciale În concluzie, avem încă un "stat paralel”: cel al pensiilor speciale. Ceilalţi doar votează. Restul este demagogia electorală a unei clase politice captive.
Urmărește
2097 afișări
COMENTARIU Liviu Mihaiu: Dacă aţi putea să vă daţi toţi demisia
Iată că într-un "gest curajos" de ultimă oră a campaniei electorale, mai mulţi parlamentari USR, în frunte cu preşedintele PSD, Marcelino Ciolacu (iniţiator semnatar al proiectului de reintroducere a pensiilor speciale pentru parlamentari), şi-au dat demisia din Parlament. Speţa: pensiile speciale, una dintre cele mai mari escrocherii ale clasei politice româneşti împotriva poporului său. Gestul nu este nou. L-a mai practicat şi anteriorul preşedinte al PSD: Liviu Dragnea. Şapte dintre principalele opt tipuri de pensii speciale pe care statul român le plăteşte în momentul de faţă au fost eliminate în urmă cu zece ani de Guvernul Boc şi reintroduse, în 2015 şi în 2016, de PSD-ul condus de Ponta şi Dragnea. Iar primele pensii speciale au fost create de guvernul Ciorbea şi ministrul de-atunci al Justiţiei, Valeriu Stoica, pensionari speciali fiind numai magistraţii, nu şi procurorii, cum e astăzi. Şi nu toţi magistraţii, ci cei care aveau 25 de ani de muncă în instanţe, şi nu la orice vârstă, ci după 62 de ani, cât era vârsta de pensionare atunci.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
-
Dinamo-Rapid, un derby clasic al fotbalului românesc, duminică, în etapa a 21-a Superligii / Anii 60 au oferit confruntări memorabile între cele două echipe
-
Avion de vânătoare american, doborât într-un „caz aparent de foc aliat” deasupra Mării Roşii
Din 1997 şi până azi, pensiile speciale au proliferat la fel de inventate ca doctoratele, ajungând un sindrom toxic aferent cancerului politizării tuturor instituţiilor statului.
Pensiile speciale sunt acordate militarilor MApN, MAI, SRI, SIE, SPP, STS, parlamentarilor, funcţionarilor parlamentari, angajaţilor de la Curtea de Conturi, diplomaţilor, grefierilor şi celor din aviaţia civilă. CCR a judecat cu 10 ani în urmă tăierea lor şi a declarat-o constituţională.
Singura pensie specială pe care deciziile CCR din anii anteriori au menţinut-o în vigoare este cea a magistraţilor şi a consilierilor de la Curtea de Conturi.
Apoi PNLeul lui Orban s-a făcut că le taie de două ori. A elaborat un proiect care a fost respins de CCR, apoi l-a abandonat. Apoi a venit cu un proiect de supraimpozitare a pensiilor speciale (iniţiat de Orban şi Câţu), care, nu-i aşa, salva pensiile speciale ale statului de forţă, supraveghere şi puniţie: MApN, MAI, SRI, SIE,SPP, STS plus cele ale magistraţilor (care reprezintă 95% din totalul pensiilor speciale aflate în plată) ale căror bugete au crescut anual în ultimii 15 ani. Bunăoară, cuantumul pensiilor parlamentarilor-aprox 600 - reprezintă mai puţin de 1% din total, şi se aplică pentru cei care au vârsta de pensionare de 65 de ani, spre deosebire de cele ale statului cazon (care încep chiar şi imediat după 40 de ani)
În fapt, toate partidele mari au avut un proiect de rectificare a pensiilor speciale. Chiar şi USReul, al cărui proiect conserva pensiile militare, dar le plafona la cuantumul de 100% din salariul brut, adică mai mult decât primeau “pretorienii” în funcţie activă. Iar proiectul PMP, care este undeva într-un sertar trecut de Senat, nu are ca "idee novatoare” proiectul guvernului Boc, făcut în criză economică, în 2010, neatingându-se de cuantumul pensiilor speciale ale României cazone.
Iată ce scria parlamentarul PNL, Adriana Săftoiu, care nu se mai regăseşte pe listele viitorului Parlament:
"Ca imagine poate să dea bine, dar în realitate nu e nevoie de nici o demisie ca să nu primesti pensia specială. Ca să o primeşti trebuie să o ceri. Nu o ceri, nu o primeşti. E un act de voinţă, nimeni nu te obligă să o primesti. Plus că demisii date în ultimele zile de mandat sunt aproape inutile. Ca să înceteze mandatul nu e suficient să îţi dai demisia, trebuie ca Parlamentul să le valideze şi e destul de greu să mai cred că se va întruni Parlamentul actual în ultimele două zile din această legislatură ca să valideze niste demisii. Şi o spun în cunoştinţă de cauză, dându-mi demisia din Parlament în 2012, cu un an înainte să îmi termin mandatul, adică să fie timp să valideze încetarea mandatului.”
Iată ce scria ieri preşedintele PSD, Marcel Ciolacu (repet-iniţiator semnatar al proiectului de reintroducere a pensiile speciale pentru parlamentari), partid care a avut cea mai mare contribuţie la acest regim special, şi, nu-i aşa,partid care se preface că are majoritatea în Parlament :
"Cât contribui, atât primeşti – este singurul principiu corect care trebuie să stea la baza pensiei. Voi #demisiona din Parlament în ultima zi de mandat pentru a #nu beneficia de #pensiespecială! La fel am făcut şi acum patru ani, la fel voi face şi acum. Legea spune că pensiile speciale se acordă doar pentru cei care au cel puţin un mandat întreg de parlamentar.”
Aşadar, discriminarea "pozitivă" între "pensiile civile”şi cele ale pensionarilor "statului de nedrept”(de două, trei, patru, cinci ori mai mari decât cea mai mare pensie civilă) rămâne chiar dacă toţi preşedinţii de partid şi-ar da demisia acum. Aşa cum cei de la stat-peste 1.200.000 de angajaţi- au cele mai mari salarii din România (ca medie). Aşadar, pensiile speciale nu mai sunt "pensii de serviciu”, ci privilegii ale celor care reprezintă "muncile grele”, şi nu sunt calculate după principiul contributivităţii, ci după cel al indeminzaţiei ultime în momentul pensionării.
Pentru a vă da seama cum este în alte ţări, nicăieri în UE nu mai sunt atâtea tipuri de pensii speciale (în unele ţări nu există deloc-Suedia) inventate de toate guvernările, astfel încât să aibă acest privilegiu şi grefierii şi arhivarii şi stewardesele şi mecanicii şi diplomaţii şi lucrătorii în Comerţul exterior şi angajaţii Curţii de Conturi.
În concluzie, avem încă un "stat paralel”: cel al pensiilor speciale. Ceilalţi doar votează. Restul este demagogia electorală a unei clase politice captive.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Ion Cristoiu: Demisia lui Marcel Ciolacu este urmarea unui blat cu Ludovic Orban, cu PNL
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe