- Home
- Editorialiștii
- (23.10.2022, 21:02)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Marius Oprea / De ce-am ajuns să ne bage Gabonul pumnul în gură, la ONU
N-a mirat pe nimeni că prima ţară care s-a pronunţat în favoarea Federaţiei Ruse, cu privire la anexarea provinciilor ocupate din sudul Ucrainei a fost Coreea de Nord. M-a mirat însă, cînd în prima zi a ”operaţiunii speciale”, am citit că Malaysia a fost prima ţară care a condamnat ”războiul de agresiune” al Rusiei. Şi că acum, că Gabonul refuză României solicitarea de a lua cuvîntul, la Adunarea Consiliului de Securitate al ONU.
Urmărește
22520 afișări
Un sistem nereformat de decenii este cel al ONU. Organizaţia şi-a dovedit cu prisosinţă ineficienţa în ultimele decenii: în războiul din Iugoslavia, unde ”căştile” sale ”albastre” (apropos, din Olanda!) au lăsat ca masacrul de la Sreberenica să se întîmple sub ochii lor sau să genocidul din Rwanda să se desfăşoare fără ca ONU să ridice un deget. Aşa s-a întîmplat ca, în mod paradoxal, să deţină ”stăpînirea” la tribună ţări mici, cu pretenţii mari. Sau cu agende ascunse.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coaliția PSD-PNL-UDMR alege datele votului. Primul tur, înainte de Paște?
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
-
Manmohan Singh, fostul prim-ministru al Indiei, a fost incinerat astăzi în cadrul unui omagiu naţional
Consiliul de Securitate al ONU e, socotesc mulţi, cel mai important organism de la Naţiunile Unite: el are cinci membri permanenţi (puterile cîştigătoare ale celui de-al doilea război mondial, adică Statele Unite, Rusia, Franţa, China, Marea Britanie). Întîmplător sau nu, acestea sînt şi principalele puteri nucleare ale lumii. Ceilalţi zece membri sînt aleşi de Adunarea Generală a ONU, cinci odată la un an şi alţi cinci la doi ani, desemnaţi fiind astfel: trei de către blocul statelor africane, cîte doi de către Asia, Europa Occidentală şi America Latină iar Europa de Est desemnează un singur membru. Adică, cea mai expusă zonă în momentul de faţă, în acest context al războiului Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei nu are decît un vot, un singur cuvînt de spus în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.
Şi nici pe acela nu-l poate spune. Gabonul, ţară africană cu 2 milioane de locuitori, o suprafaţă de aproape 300.000 de kilometri pătraţi (cam cu o şesime mai mare decît România), dar care deţine al doilea cel mai mare fond forestier din Africa, i-a tăiat dreptul la cuvînt reprezentantului României, tocmai cînd se vorbea despre Ucraina. Fireşte, domnul Aurescu a anunţat că ţara noastră a protestat. Oricum, a depus în scris ceea ce n-a putut să prezinte oral, dar asta contează prea puţin.
La Consiliul de Securitate era vorba chiar de Ucraina şi de problema refugiaţilor, al căror număr va creşte din nou în contextul nou creat, de intensificarea bombardamentelor ruseşti asupra infrastructurii energetice, distruse în mare măsură, precum şi asupra marilor oraşe. Iar ţările occidentale s-au cam săturat de ei: Germania a anunţat deja că nu va mai accepta schimbarea grivnei ucrainene pe euro. Au deja prea multe şi nu prea au ce face cu ele. La rînd, vor veni probabil refugiaţii. Astfel că, într-o problemă importantă, discutată la ONU în Consiliul de Securitate, României (ca reprezentantă a ţărilor din Estul Europei) nu i s-a dat cuvîntul.
De ce? Păi, să ne uităm un pic: principalul partener comercial al Gabonului e China, care a şi investit enorm acolo. În China pleacă lemnul din Gabon, din China vin sugestii prin care o ţară mică poate pune pumnul în gură cui vrea, pentru că deţine preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU. Dacă Malaysia, cînd a condamnat prima agresiunea Rusiei contra Ucrainei a dat dovadă de o clarviziune pe care ţările occidentale au înlocuit-o cu prudenţa şi expectativa, pînă s-au dumirit că e război în toată regula, atunci Gabonul e o ţară slugarnică. Se vede, iarăşi, slăbiciunea pe care unii o asociază cu inutilitatea ONU.
Dar se mai vede ceva: că tovarăşul Xi, un Mao renăscut al Chinei, nu uită şi nu iartă: a pus Gabonul să taie microfonul României, aşa cum România l-a uitat pe aeroport cînd era vicepremier şi venise în vizită oficială, iar guvernul Boc tocmai căzuse, prin moţiune de cenzură. Atunci, abia într-un tîrziu, a apărut un director din Ministerul de Externe, care l-a plimbat prin Muzeul Satului. Acum, tovarăşul Xi ne-a administrat şi el, înapoi, o lovitură cu băţul. Din pădurile Gabonului.
Citește pe alephnews.ro: Sonda Parker Solar Probe a ajuns la 6,1 milioane kilometri față de Soare. Cristian Român: „A zburat cu cea mai mare viteză atinsă vreodată de un obiect creat de mâna omului”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe