COMENTARIU Marius Oprea / Dezamăgirea lui Ion. Stelian Ion

Fără îndoială, retragerea României de sub Mecanismul de Cooperare şi Verificare (un nume absolut absurd, al unui mijloc de amestec în suveranitatea unui stat), instituit în 2007 (tot sub ministeriatul lui Predoiu), e un succes notabil al guvernului Ciucă. Nu e comparabilă cu dobîndirea independenţei la 1877, ca în filmul cu ”Ciucă al nostru”, ci mai degrabă cu recunoaşterea ei, în anul următor. Acum, nu ne mai ”verifică” nimeni legile. Putem spune: ”Sîntem independenţi, sîntem de sine stătători”. Mai rămîne să intrăm în Schengen, ca să ne simţim şi demni. Un singur om e sigur supărat în ţara asta pe ridicarea MCV: Stelian Ion, fostul ministru userist al justiţiei.

Urmărește
4957 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea / Dezamăgirea lui Ion. Stelian Ion

COMENTARIU Marius Oprea / Dezamăgirea lui Ion. Stelian Ion

Acum patru zile, reacţia lui Stelian Ion după analiza Comisiei de la Veneţia a fost una de tip ”v-am zis eu?”. ”Regimul Iohannis”, acuza el pe 18 noiembrie, ”nu va ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia”. Nici n-a fost nevoie: mai repede decît se aştepta oricine, MCV-ul, vreme de 15 ani sperietoarea României, a fost ridicat. Aproape pe neaşteptate.

Stelian Ion văzuse în raportul Comisiei de la Veneţia privind legile justiţiei numai că ”Iohannis a ţinut morţiş să fie adoptate şi să promulge în grabă aceste legi, pentru că ştia că sînt nişte legi cu probleme, care vor oligarhiza sistemul de justiţie” şi că ”pentru Iohannis e mai important să creeze nişte instrumente cu care să controleze justiţia, decît să promoveze o legislaţie sănătoasă şi o justiţie independentă”. Ion avertiza că ”analiza Comisiei de la Veneţia, care urma să vină în cîteva zile, va conţine critici importante”. N-a venit nicio analiză, a venit ridicarea MCV-ului.  În schimb, ”analiza lui Ion” avea critici severe şi previziuni din cele mai sumbre.

Pentru USR, mantra lor cu justiţia şi ”lupta anticorupţie” a fost un fel de coloană vertebrală a partidului. Atît de strîns s-au legat useriştii de aceasta, încît se pare că, odată cu MCV-ul, li se va surpa partidul. Oricum, discursul unui om ”de bază” al său, vorbim de Stelian Ion, nu mai are, de acum, niciun fundament. Stelian Ion însuşi, ”pîrîciosul clasei”, şi-a pierdut ”obiectul muncii”: toţi elevii au stat îndeajuns de cuminţi în bănci, încît Comisia Europeană să nu le mai scadă nota la purtare. Degeaba, în 15 septembrie 2022 Stelian Ion avertiza că  ”Predoiu ar face bine să îşi ia legile justiţiei înapoi şi să le promoveze, ţinînd cont de observaţiile de pînă acum ale Comisiei de la Veneţia, GRECO şi MCV”. Degeaba insista fostul ministru userist al justiţiei că raportul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, publicat atunci, arată că ”nu este o surpriză că instituţiile importante din Europa, care n-au nicio legătură cu jocurile şi interesele politice din România, pun accent pe justiţie independentă şi luptă anticorupţie eficientă. Surpriza rămîne că politicienii din PSD-PNL-UDMR şi chiar preşedintele Iohannis cred că pot păcăli instituţiile.europene. Mesajul pe care l-a primit astăzi ministrul Predoiu de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei este cît se poate de clar: Trebuie să respecte avizele de pînă acum ale Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO şi să accepte modificarea proiectelor legilor justiţiei în acest sens. Este necesară, de exemplu, reîntregirea competenţei DNA” ş.a.m.d.

Marele avocat al Codruţei Kovesi, care n-a pierdut niciun moment să umble cu pîra la Bruxelles şi fusese în fruntea useriştilor care au sesizat Comisia de la Veneţia în legătură cu legile justiţiei din România şi pe ministrul Predoiu, că ”a refuzat cu îndîrjire să ceară opinia Comisia de la Veneţia înainte de a trimite legile justiţiei în Parlament”, şi-a înghiţit limba. Unde sînt acum ”jocurile politice pe care le face şi declaraţiile mincinoase prin care încearcă să aburească opinia publică din ţară şi instituţiile europene”, pe care el acuza atunci? La coş, aş spune. La un coş de gunoi, de la Bruxelles, ca toate celelalte ”denunţuri” useriste.

Nu numai un om suferă o înfrîngere, azi. Ci un întreg sistem. Cel al obedienţei, al ”pîrii” la Comisia Europeană, sau ”de la Veneţia”, sau la alte comitete şi comiţii de la Bruxeles, de la care se poate spera la o „intervenţie”, un ajutor, un şantaj, ceva. Parafrazînd unul din aceste denunţuri ale lui Ion şi alor săi, ”este evident că nu poţi avea o (...) independenţă şi nu poţi să combaţi eficient (...), dacă introduci în lege instrumente prin care (te) subordonezi politic”. Punctele şi parantezele îmi aparţin. A fost nu o dată un joc politic infam, care a ţinut o vreme şi a minţit pe mulţi. Dar jocul ”reziştilor” şi a luptei lor anticorupţie a luat sfîrşit. Rămîne lecţia lor, anii pierduţi, şanse ratate şi atîta energie risipită, în van. Înţeleg tristeţea lui Ion. E şi a mea, dar din altă perspectivă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici