- Home
- Editorialiștii
- (15.12.2022, 18:00)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Marius Oprea / România a cheltuit un miliard, ca să piardă alţi 25, iar Iohannis dă la pace cu Austria
Fără să-şi dea seama, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, care a furnizat cifrele de mai sus (prima, a pierderilor estimate ca urmare a neacceptării noastre în Schengen, a doua a banilor cheltuiţi cu ”securizarea frontierelor”) i-a dat o grea lovitură lui Klaus Iohannis. Acum se vede, mai mult decît oricînd, că avem un preşedinte inutil. Ba chiar nociv pentru România.
Urmărește
2661 afișări
Klaus Iohannis, Facebook
Aflat la Bruxelles, preşedintele Iohannis a fost categoric, în stilul său: ” Acest moment poate fi tratat într-o singură cheie, cu diplomaţie. Orice altceva este exclus. Am auzit în ultimele zile opinii, sfaturi. Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului român. Aşa ceva este exclus". Nu va exista nici o plasare pe agenda discuţiilor de la nivelul european cel mai înalt o reluare a temei Schengen: mergem după calendarul obişnuit. Nici nu dăm Austria în judecată, a mai spus preşedintele. Cu alte cuvinte, în mod ”diplomatic”, nu facem nimic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Secțiile de votare s-au deschis în toată țara. Până la ora 8:00, prezența la vot este de 2,50%
-
Referendum local în Capitală. La ce întrebări vor avea de răspuns bucureştenii
-
Ion Cristoiu: A doua viaţă a lui Agamiţă Dandanache
-
Războiul din Ucraina, ziua 1005. Rachetele nord-coreene utilizate de Rusia conţin componente fabricate în SUA şi Europa – CNN / Mediazona confirmă identităţile a aproape 80.000 de soldaţi ruşi ucişi în Ucraina
Era previzibil. Preşedintele a acţionat, din nou, mai degrabă ca un vienez, decît ca un cetăţean român.
În această situaţie, Lucian Bode chiar pare o lumină în întuneric, un ”român adevărat”, deşi cred că el doar s-a săturat să-i fie puse în cîrcă eşecurile ”diplomaţiei” prezidenţiale, care ne-au făcut să aruncăm banii pe geam: n-a avut niciun rezultat, după cum am văzut cu toţii şi e greu de crezut că, odată ce jena occidentală faţă de votul dat de Austria se va stinge treptat, ”diplomaţia” din ”poziţia ghiocel” şi tăcerile prezidenţiale lungi ne vor aduce în aceeaşi situaţie, ca acum: la mîna oricărui nemulţumit, că n-a prins un contract în România.
Întrebarea e nu unde a fost preşedintele României, pînă la votul Austriei, că ştim: de pe terenul de golf al prietenului său, Werner Keul de la Ciugud, la festivalul Haferland, al celuilalt prieten, Michael Schimdt, fostul mare boss de la Automobile Bavaria, căsătorit cu sora lui Renato Usatîi, oligarhul putinist ruso-moldovean. Mai recent, şi la Festivalul şi Tîrgul de Crăciun din oraşul unde Iohannis a fost primar, care au fost organizate an de an prin încredinţare directă, de către firma ”Events for Tourism”, aparţinînd finului său, Andreas Huber, consul onorific al Austriei la Sibiu Numai lume bună şi o companie care, într-adevăr, avea argumente să-l îndemne să ”dea la pace” cu austriecii, chiar cînd prin veto-ul lor nejustificat, aceştia ne-au jefuit mai abitir decît a făcut şi o face OMW-ul cu Petrom-ul.
Austria e o ţară mică, dar cu tupeu mare. Poate puţini îşi mai aduc aminte, dar austriecii nu s-au opus numai intrării României şi Bulgariei în Schengen, păstrînd astfel tranzitul mărfurilor pe uscat dinspre şi în Ucraina sub ”cortina de catifea” a unor vămi artificiale, după cum au dovedit-o rapoartele Frontex. Dar Austria s-a opus iniţial şi deconectării Rusiei de la sistemul bancar Swift. Şi numai presiunile euorpene ferme (căci în cazul României au fost mai degrabă de circumstanţă, cum s-a văzut în cazul liderul popularilor europeni Mafred Weber, care la o zi după ”indignare” i-a dat dreptate cancelarului Austriei, Nehammer), austriecii au cedat în cele din urmă şi au acceptat să aplice sancţionarea drastică a Moscovei.
Să nu ne întrebăm de ce: filiala europeană a Siberbak, gigantul concern financiar rus e la Viena. De asemenea, în Viena se află ramuri ale Lukoil, Gazprom şi Sibur. Mai mulţi oligarhi ruşi au investit, de asemenea, foarte mult în proprietăţi austriece. Şi, ca să vorbim de banca austriacă Raiffeisen Bank, cea de-a doua mare bancă din Austria, aceasta şi a realizat în anul 2021 nu mai puţin de 35% din profiturile sale în Rusia.
Era cazul ca preşedintele Iohannis să fie ”diplomat”? E decizia lui, a unui preşedinte care n-a făcut nimic pînă acum, şi cînd era ceva de făcut, adică acum, a ales să facă tot nimic. Dar acest nou ”nimic” înseamnă că, de-acum, ruta pe axa Moscova-Viena face escală la Sibiu.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie? Aproape 19.000 de secții de votare vor fi deschise pe teritoriul României începând cu ora 07:00
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe