COMENTARIU Sorin Avram: David Beckham şi Generaţia de Argint placat cu Aur a României

Pe 22 iunie 1998, România învingea cu 2-1 Anglia la Campionatul Mondial de Fotbal din Franţa şi se califica în optimile competiţiei. La această ultimă victorie a României la un campionat mondial înscriau Viorel Moldovan şi Dan Petrescu, pe atunci jucătorul lui Chelsea, iar pentru englezi marca Michael Owen. Din naţionala ţării noastre mai făceau parte Adrian Ilie, care a avut o bară după o execuţie de senzaţie, Liviu Ciobotariu, Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu, Dorinel Munteanu şi Marius Lăcătuş. La englezi jucau Seaman, Scholes, Sheringham, Shearer şi Beckham. David Beckham.

Urmărește
1452 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Sorin Avram: David Beckham şi Generaţia de Argint placat cu Aur a României

Pe 4 octombrie 2023, pe Netflix a avut loc premiera miniseriei documentare ”Beckham”, care prezintă povestea unui om care a fost mai mult decât un fotbalist de excepţie, a fost un brand care a adus modificări substanţiale în relaţia dintre lumea sportului şi cea a afacerilor. Talentul şi aspectul său fizic, iar mai apoi relaţia sa cu Posh Spice au atras ca un magnet presa şi sponsorii. Brandul Beckham rezistă şi astăzi, la mulţi ani după ce David nu a mai păşit pe gazon în calitate de fotbalist, dovadă fiind şi documentarul care i s-a dedicat.

Este foarte posibil ca documentarul să se bucure de un succes foarte mare, inclusiv în Statele Unite ale Americii, pentru că Beckham face parte din acţionariatul lui Inter Miami, club care a crescut vertiginos interesul pentru fotbal în State prin aducerea lui Leo Messi.

În contextul relaţiei reci dintre David Beckham şi selecţionerul Glenn Hoddle, în documentar apar câteva secvenţe şi din partida pierdută de Anglia în faţa României, în care David a intrat pe parcurs şi a avut o contribuţie importantă la golul marcat de Owen. Aşadar, în lumea asta există o ţară numită România şi care avea o echipă de fotbal de nivel înalt. Interesant, şi-or fi spus unii, în special cei mai tineri. Este o onoare ca numele ţării tale să fie pomenit într-un context favorabil într-un documentar dedicat unui brand de talia lui David Beckham.  

La câtă valoare are fotbalul românesc la ora actuală este greu de crezut că în următorii ani numele României va fi pomenit în documentarele dedicate unor fotbalişti de top care astăzi sunt tineri.

România iubitoare de sport, în general, şi de fotbal, în special, continuă să se alimenteze cu rezultatele obţinute de Naţională la Cupa Mondială din SUA de Generaţia de Aur. Pentru România există doar Steaua care a câştigat Cupa Campionilor Europeni şi Generaţia de Aur, iar din când în când există şi ”Craiova, campioana unei mari iubiri”, Dinamo din perioada în care făcea meciuri bune în cupele europene şi Cristian Chivu şi Adrian Mutu pe persoană fizică.

Însă, pe nedrept, generaţia care a fost la Campionatul Mondial din Franţa şi a învins echipa de vedete a Angliei este cam ignorată. Şi nu merită asta nici Adrian Ilie, nici Costel Gâlcă, nici Viorel Moldovan şi nici Liviu Ciobotariu. Poate fiindcă nu are un nume? Să-i spunem Generaţia de Argint placată cu Aur, în condiţiile în care la Mondialul din 1998 au fost prezenţi şi Gică Hagi, şi Gică Popescu, şi Dorinel Munteanu, iar Viorel Moldovan şi Adrian Ilie au strălucit şi ei.  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici