- Home
- Editorialiștii
- (13.08.2020, 12:25)
- Sorin Avram
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Sorin Avram: Demisia, domnule preşedinte al Academiei Române, şi la luptă!
Urmărește
7703 afișări
Preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, este nemulţumit de schimbările pe care intenţionează să le opereze Ministerul Educaţiei, adică reducerea numărului de ore şi eliminarea cursurilor de latină. Domnul Pop consideră că ”diminuarea numărului de ore petrecute de elevi în şcoală este o mare eroare. Cu cât scade numărul de ore petrecute în şcoală creşte cuantumul de timp petrecut de unii elevi pe stradă, în săli de jocuri, pe site-uri nepotrivite, prin mall-uri etc”. În ceea ce priveşte scoaterea din programă a latinei, aceasta reprezintă ”o eroare a unor decidenţi fără perspectivă culturală”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Probabil că Ioan Aurel Pop are dreptate, dar de ce acesta nu l-a determinat pe Ioan Aurel Pop să împiedice luarea acestor decizii? Preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, face parte din ”Comisia de validare a planurilor-cadru pentru învăţământul primar, gimnazial, liceal şi profesional”, adică din acea comisie care a validat deciziile comisiilor de lucru care au hotărât reducerea numărului de ore de curs şi eliminarea latinei! Pentru a da greutate comisiei, astfel încât să-i reducă la tăcere pe eventualii contestatari, Ministerul Educaţiei l-a convins pe domnul Pop să accepte să facă parte din acest organism, alături de responsabili din Ministerul Educaţiei şi de reprezentanţi ai unor universităţi de renume, ai sindicatelor din învăţământ şi ai asociaţiilor de părinţi.
Dacă Ioan Aurel Pop chiar este atât de nemulţumit ar trebui să se retragă din această comisie. Astfel, ar putea să critice deciziile acesteia, dar şi pe cele ale Ministerului Educaţiei şi ale Guvernului fără niciun fel de constrângere.
Dacă tot îl frământă problemele învăţământului românesc, Ioan Aurel Pop ar trebui ca de la înălţimea funcţiei de preşedinte al Academiei Române să ceară imperativ Guvernului României să respecte Legea educaţiei, care prevede că pentru sistemul de învăţământ trebuie alocată o sumă echivalentă cu 6% din Produsul Intern Brut. În România nu ştie nimeni exact cu cât se finanţează învăţământul, pentru că autorităţile au făcut un talmeş-balmeş intenţionat, astfel încât să nu se poată calcula cu exactitate cât anume se alocă educaţiei. La banii alocaţi Ministerului Educaţiei, guvernanţii adună şi sumele cheltuite pentru sistemul de învăţământ de primării şi consiliile judeţene, dar şi investiţiile cu fonduri europene şi cele ale Companiei Naţionale de Investiţii. Sumele alocate sistemului educaţional din România sunt cuprinse undeva între 3% şi 5% din PIB.
Tot preşedintele Academiei Române ar trebui să lupte pentru domeniul cercetării, care continuă să reprezinte una dintre bătăile de joc preferate ale autorităţilor. România s-a angajat în faţa partenerilor din UE să aloce 1% pentru cercetarea în sistem public şi 1% în sistem privat, dar în realitate cheltuieşte doar 0,2% pentru un domeniu vital în dezvoltarea unei ţări.
În concluzie, demisia din ”Comisia de validare a planurilor-cadru pentru învăţământul primar, gimnazial, liceal şi profesional”, domnule Ioan Aurel Pop, şi la luptă!
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: COMENTARIU Lelia Munteanu: Mila Măriei Sale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe