- Home
- Editorialiștii
- (25.07.2022, 18:22)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
EDITORIAL Bogdan Nicolae: România va lupta cu auto-suficienţă, în războiul gazelor
- La noi, diversificarea rutelor de aprovizionare cu gaze naturale a rămas pe hârtie.
- Eurostat expune auto-suficienţa României din ultimii 33 de ani, la capitolul gaze naturale.
- Am pierdut oportunităţi timp de trei decenii. Mai urmează unul, la fel?
Urmărește
1365 afișări
EDITORIAL Bogdan Nicolae: România va lupta cu auto-suficienţă, în războiul gazelor
România a bătut pasul pe loc aproape 33 de ani
De zeci de ani de zile, factorii de decizie de la noi vorbesc despre securitatea aprovizionării României cu resurse de energie. Diversificarea surselor şi a rutelor de aprovizionare cu hidrocarburi este o temă recurentă, dar de fiecare dată lăsată pentru cei care vor veni...că poate nu va mai fi nevoie. Cum se văd, efectiv, rezultatele „eforturilor” decidenţilor din ultimii 33 de ani? Ce au făcut toţi decidenţii care au primit la timp informaţii despre starea sistemului energetic, despre dinamica din regiune şi despre transformările de pe plan global? Astăzi, în pragul altor perturbări pe piaţa de energie, mă uit la poza ultimilor 33 de ani. Compar Polonia, Ungaria şi România - trei state din vecinătate, cu destine asemănătoare până la un punct. Vă las câteva cifre şi imagini sugestive. Data viitoare, când politicienii se vor mai bate cu pumnii în piept ca să arate „cât de mult ţin cu Ţara”, aduce-ţi-vă aminte de distanţa de la vorbe la fapte.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Fig. 1 Comparativ, Polonia are mai multe surse de aprovizionare cu gaze naturale
Campionul securităţii energetice este Polonia
Polonia şi-a diversificat sursele de import şi a adus gaze naturale din cel puţin 15 ţări. Dintre acestea cel puţin 9 au dat Poloniei gaze naturale şi sub formă lichefiată (LNG). În 2020, Polonia a importat gaze naturale din 11 ţări, 8 dintre acestea furnizând pe piaţa poloneză şi LNG. Din totalul celor aproximativ 17,4 miliarde de metri cubi importaţi, 22% au reprezentat LNG. Raportat la origine, 20% din totalul de gaze naturale importate sau 90% din totalul de LNG importat de Polonia a provenit din afara Europei. În ultimele trei decenii, Polonia a exportat gaze naturale pe 8 pieţe, iar în 2020 Polonia a exportat LNG în şase ţări.
Fig.2 Polonia demonstrează avantajele pe care le are de pe urma accesului la mai multe pieţe
Budapesta este noul hub de gaze ruseşti în Europa de Est
Ungaria a importat gaze naturale din cel puţin 9 ţări. Fiind land-locked, Ungaria nu importă gaze naturale lichefiate, chiar dacă tehnic ar fi posibil – aşa cum susţin experţi ai Gazprom – ca vase cu LNG să circule pe Dunăre. Între 2004 şi 2007, Ungaria a experimentat o formulă de diversificare a surselor de aprovizionare, importând gaze naturale din Germania, Franţa, Kazahstan, Turkmenistan, Uzbekistan şi din Ţările de Jos.
Tentativa nu a durat, pentru că Ungaria a revenit în scurt timp în matca dependenţei de Gazprom şi a înţelegerilor politice cu Federaţia Rusă. În 2020, Rusia a fost sursa pentru 95% din importurile de gaze ale Ungariei, restul marginal, de 5%, provenind din alte ţări (România, Ucraina sau altele). Recent, Ungaria a negociat cu Rusia o suplimentare cu 700 de milioane de metri cubi a cantităţii de gaze naturale pe care Budapesta vrea să o cumpere de la Gazprom, în pragul preconizatelor decuplări a europenilor – cu voia sau fără de voia lor – de la livrările de gaze naturale prin conductele Rusiei.
Ungaria a exportat gaze naturale în principal pe cinci pieţe din regiune (Croaţia, România, Ucraina, Serbia şi Slovacia), fiind un fel de dispecer al gazelor naturale importate din Rusia. Ungaria a investit în capacităţi de transport, în depozite subterane, dar şi în mecanisme (precum platforma regională de rezervare de capacitate) care conferă Budapestei un rol central pe piaţa de energie în Europa de Est.
Fig.3 Polonia a pariat pe LNG acum 10 ani şi astăzi culege roadele
Suntem o insulă de latinitate şi de gaze naturale
România a importat gaze naturale din cel puţin 5 ţări. Pentru că Ungaria, la fel ca Bulgaria, nu are producţie într-atât de mare încât să dea pe dinafară, înseamnă că importurile pe care le-a făcut România de la cei doi vecini ai săi erau, foarte probabil, gaze ruseşti. Deşi a avut iniţiative privind un terminal de LNG la Marea Neagră, ţara noastră nu le-a putut duce la maturitate. România nu importă LNG nici pe Dunăre, aşa că importurile de gaze naturale s-au făcut doar prin conducte, pe rutele şi din sursele „tradiţionale”. În 2020, 53% din cele aproximativ 2,14 miliarde de metri cubi de gaze naturale importate de România au venit Ungaria, 45% din Rusia, iar 2% din Bulgaria. România a stat cu pagina de exporturi gaze naturale aproape goală până în 2020, an pentru care Eurostat consemnează primele exporturi către vecini. Aproape 140 de milioane de metri cubi de gaz au plecat de la noi către Ungaria (59,9%), Bulgaria (39,6%) şi Republica Moldova (0,5%).
Desigur, sunt condiţii specifice fiecărei ţări. Au fost ori mai sunt contracte pe termen lung, care limitează piaţa. După aderarea la UE în 2007, cu tot cu derogări, România a început târziu să se racordeze efectiv la piaţa europeană a energiei. Comparativ cu Polonia, nu avem o cuprindere globală. Cel puţin aşa se vede din datele Eurostat. Astăzi se discută despre reducerea şi chiar eliminarea dependenţei de gazele naturale din Rusia lui Putin. O fi România o insulă de latinitate, dar a ajuns să fie şi o insulă în materie de gaze naturale. Decontăm trei decenii de amânări, ezitări sau alte apucături abil mascate de-a lungul întregului establishment care ne-au făcut să fim marginali.
Pentru România, la orizont se află acum noi proiecte de energie nucleară, a căror intrare în producţie, realist vorbind, nu se aşteaptă mai devreme de 2032. Prin urmare, avem în faţă un deceniu în care conectivitatea şi diversificarea accesului la surse convenţionale încă va conta. Sperăm că acest deceniu va aduce cantităţi semnificative de gaze din exploatările off-shore. Ce vom face însă dacă Ungaria sau Bulgaria vor menţine o preferinţă puternică pentru Rusia, la capitolul gaze naturale? Vom reuşi să oferim alternative şi să integrăm piaţa din Ucraina şi pe cea din R.Moldova? România nu stă bine la diversitatea surselor de aprovizionare, deşi a făcut progrese la partea de conectivitate şi tinde spre o îmbunătăţire a diversificării rutelor de aprovizionare. Mai avem mult până o să scăpăm de auto-suficienţa cu care factorii de decizie s-au mulţumit până acum. Banii şi politica s-ar face mai bine fac din comerţ şi din conectivitate cu lumea liberă.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:01
WhatsApp introduce o funcţie de transcriere a mesajelor vocale
-
astăzi, 10:48