Ion Cristoiu: Nimic nou sub soare. „Avem, categoric, o mentalitate de slugi; nu de robi liberaţi, ci de slugi”

  • Ion Cristoiu: Prin rubrica Nimic nou sub soare, pe care-mi propun s-o postez mai des decît pînă acum pe cristoiublog.ro, ţin să aduc în prezentul nostru trecător fapte, evenimente şi texte din trecut în stare a dovedi că multe dintre cele care ne uimesc azi şi deseori ne revoltă nu sînt premiere.
  • Ion Cristoiu: În comentariul „«Succese»”, din Cuvîntul, 28 februarie 1930, Nae Ionescu abordează unul dintre cele mai dezgustătoare năravuri ale opiniei publice româneşti din anii interbelici, manifestat azi ca şi cum nici n-ar fi trecut de atunci un Război mondial, un regim comunist şi 30 de ani de postdecembrism.
  • Ion Cristoiu: Acest nărav este slugărnicia faţă de Marile Puteri, expresie printre altele şi a mentalităţii de slugi. De slugi, nu de robi liberaţi, cum zice publicistul care, dacă ar fi trăit ar fi republicat textul azi fără să-i schimbe o virgulă.
Urmărește
7303 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Nimic nou sub soare. „Avem, categoric, o mentalitate de slugi; nu de robi liberaţi, ci de slugi”

Ion Cristoiu: Nimic nou sub soare. „Avem, categoric, o mentalitate de slugi; nu de robi liberaţi, ci de slugi”

Publicistul Ion Cristoiu reia un comentariu publicat de marele gânditor al politicii româneşti, Nae Ionescu, în 1930, pentru a demonstra că nimic din ceea ce ne surprinde azi nu e o premieră, afirmând că pentru români timpul pare să fi stat în loc, în ciuda valului de evenimente care au trecut peste ei de acum aproape un secol.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

Prin rubrica Nimic nou sub soare, pe care-mi propun s-o postez mai des decît pînă acum pe cristoiublog.ro, ţin să aduc în prezentul nostru trecător fapte, evenimente şi texte din trecut în stare a dovedi că multe dintre cele care ne uimesc azi şi deseori ne revoltă nu sînt premiere. Ele au mai fost, ba chiar au mai fost arătate cu condeiul de marii noştri publicişti, dar atunci nimeni n-a ţinu cont de asta, cum azi nimeni nu ţine cont de ceea ce scriu Istoricii clipei.

În volumul Publicistică, 7. 1 ianuarie–30 septembrie 1930, din seria Opere, XII, din scrierile lui Nae Ionescu, scoasă de Editura Muzeului Literaturii Române, am dat peste comentariul „«Succese»”, iscălit de marele gînditor al politicii româneşti în Cuvîntul din 28 februarie 1930. Textul abordează unul dintre cele mai dezgustătoare năravuri ale opiniei publice româneşti din anii interbelici, manifestat azi ca şi cum nici n-ar fi trecut de atunci un Război mondial, un regim comunist şi 30 de ani de postdecembrism:

Slugărnicia faţă de Marile Puteri, expresie printre altele şi a mentalităţii de slugi. De slugi, nu de robi liberaţi, cum zice publicistul.

Îl redau în întregime convins că Nae Ionescu, dacă ar fi trăit l-ar fi republicat azi fără să-i schimbe o virgulă.

<Este suficient ca un om politic român – la guvern! – să plece în străinătate, pentru ca agenţiile telegrafice – româneşti! – să se pună pe urma lui şi pentru ca publicul – românesc! – să afle tot ce face şi tot ce spune onoratul nostru domn prin ţările prin care umblă.

Asta încă ar mai merge totuşi. Ceea ce e însă direct jenant e faptul că ni se înfăţişează ca «succese» – ale omului politic, dar şi ale ţării, fără îndoială – simplele vizite care se fac diverselor personalităţi europene. «D-l X, ministru de... cutare al României, a fost primit de d-l Y. Audienţa a durat.... atîtea minute». Ura! Bravo!

Ura? De ce? Oamenii politici din străinătate sînt – mai înainte de orice – oameni civilizaţi. Dacă cineva vrea să-i vadă, foarte bine; spui, şi te primesc. Cunosc un gazetar român care, de cîte ori se duce în străinătate, nu întîrzie a cerceta cîţiva oameni politici însemnaţi. A fost şi astă-vară. Şi a fost primit de unii miniştri a două state străine. Ce e mai simplu şi mai natural decît asta? A întrebat omul ce a crezut de nevoie, a spus ce a vrut, a luat o masă – şi pe urmă a plecat la treburile lui. La scurt timp după asta, a sosit într-unul din acele oraşe un ministru român. A doua zi, gazetele – adică agenţiile telegrafice – jubilau la Bucureşti. «D-l cutare, ministrul nostru a fost primit de d-l cutare». Asta era suficient ca d-l cutare al nostru să se plaseze ca «om politic european».

De cîte ori citesc asemenea telegrame, mă întreb cît o să mai dureze spectacolul acesta. Şi îmi răspund tot eu: cît va ţine şi ţigănia noastră. Avem, categoric, o mentalitate de slugi; nu de robi liberaţi, ci de slugi. Sîntem învăţaţi să ne bălăcărim toată ziua între noi; şi ni se pare lucru de mare preţ, dacă stăm de vorbă cu un străin de seamă. Este exact mentalitatea servitorilor, cari se simt foarte onoraţi de cîte ori «fac vizita» la foştii lor stăpîni. «L-a primit d-l cutare!» Ei, şi? M-aş întreba însă: de ce să nu-l primească? Şi, pe urmă – dacă l-a primit, cu ce părere a rămas despre el? Asta uită să ne transmită agenţiile telegrafice. După cum neglijează să ne transmită şi rezultatele – precise, nu «de onoare»! – obţinute pentru ţară de pe urma acestor vizite.

Mai e însă ceva. E participarea noastră la conferinţele internaţionale. Vorbim şi noi. De ce nu am vorbi? Sîntem noi bîlbîiţi şi dobitoci? Sau sînt ceilalţi semizei? Nu. Ci, cu toţii, oameni. Iată însă telegramele: reprezentantul nostru a obţinut un strălucit succes. A fost viu felicitat etc. Felicitat! Parcă noi nu ştim ce e aia! Uitaţi-vă cum se felicită deputaţii la Cameră!

... Iar în vremea asta, noi, la Bucureşti, pregătim primiri triumfale respectivului, care... etc. Cînd o să înceteze farsa şi ţigănia?>”

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici