PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea: Cum ne distrugem ”prin noi înşine”. Ghinea şi Popescu au hotărît: nu ne mai trebuie căldură, că vine încălzirea globală

Să rezum ce s-a întîmplat în ultimele două zile, în legătură cu resursele acestei ţări: am aflat că nimeni nu ne-a pus pumnul în gură, nimeni nu ne-a cerut să renunţăm la cărbune, să închidem termocentrale şi să fixăm şi termene, pentru ”decarbonizare”. A declarat-o chiar un oficial de la Bruxelles, care a răspuns întrebărilor presei, la Bucureşti. Apoi, s-a mai destrămat o altă legendă, mult-trîmbiţată de ministrul Energiei, Virgil Popescu: anume, că ”sîntem pregătiţi pentru iarnă”, pentru că ”rezervoarele de gaz sînt pline”. Ce nu ne-a spus însă acest ministru e că el, de fapt, ”stă ca o găină pe butelie”, pentru că aceste rezervoare sînt prea mici, pentru a ne ajunge într-o iarnă normală.

Urmărește
1265 afișări
Imaginea articolului PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea: Cum ne distrugem ”prin noi înşine”. Ghinea şi Popescu au hotărît: nu ne mai trebuie căldură, că vine încălzirea globală

PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea: Cum ne distrugem ”prin noi înşine”. Ghinea şi Popescu au hotărît: nu ne mai trebuie căldură, că vine încălzirea globală

Noua robie, a propriei babilonii

Noi am renunţat de marţi, la cărbune, chiar cu surle şi trîmbiţe: s-a votat la Camera Deputaţilor, care e camera decizională, ”Ordonanţa Decarbonificării” – marca Virgil Popescu. Acum merge la promulgare, la Iohannis – care o va semna, mîndru: Popescu e omul său, care face ce i se scrie la Bruxelles, ca şi  preşedintele.

Dar acest Popescu ne crede proşti. În aceeaşi zi în care s-a votat ordonanţa, el a postat pe pagina lui de facebook: "Nu închidem nicio Unitate de Producţie a energiei electrice, pe bază de cărbune, ci, din contră, investim în modernizare şi ne pregătim pentru viitor. De aceea vreau să le mulţumesc colegilor deputaţi pentru voturile de adoptare a legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă 108 pentru decarbonizarea sectorului energetic”.

Deci, încă o dată: cum se numeşte ordonanţa? ”pentru decarbonizarea sectorului energetic”. Ce ne spune ministrul? Că ”nu închidem nicio unitate de producţie a energiei electrice, pe bază de cărbune”. Atunci, despre ce e ordonanţa? Despre neputinţă şi prostie, la un loc. S-ar putea spune că şi despre trădarea intereselor naţionale ale României, dacă ar mai avea cine să le mai apere în ţara asta, intrată, fără să-i fi cerut cineva, sub o nouă ”robie babiloniană”, dar a propriei babilonii, de astă dată.

Ne aflăm în multe privinţe „în contratimp”, dar acest fapt este din ce în ce mai vădit într-un domeniu esenţial, pe care-l citim cu toţii, pe facturi: cel al energiei. Energia e scumpă la noi şi va fi şi mai scumpă, pentru că politicile în domeniu fie lipsesc, în cazul dispoziţiilor clare privind o politică de plafonare sau de reglementare a preţului, pe care coaliţia continuă să se certe, fie sînt în totală contradicţie cu ceea ce se întîmplă peste tot, altundeva în lume. Nu faptul că sîntem români ne condamnă la sărăcie, ci politicienii ţării, cei aidoma lui Popescu o fac, poate tocmai pentru a ne transforma din naţie, în ”turmă” de ”consumatori”. Căci avem cărbune, iar noi închidem minele, în vreme ce actuala criză a războiului din Ucraina a împins ţările fără gaze naturale într-o goană disperată după cărbune.

Cărbunele a înregistrat o mare revenire pe piaţă, de cînd a început războiul din Ucraina – chiar dinainte, pentru că ”şantajul” GAZPROM-ului a fost exersat din primăvara anului 2021, din timpul pandemiei. Ţări din întreaga Europă au repornit, în acest an, termocentrale pe cărbune, au redeschis şi mine, pentru a înlocui gazul rusesc, în vreme ce la noi ”perlei de pe Mureş”, cum era numită principala termocentrală din Transilvania de la Mintia, i se punea lacăt.

Şi iată în ce context ministrul Popescu a luat această decizie, nu numai controversată, dar un adevărat act de sabotare a sistemului energetic naţional. Context care nu s-a schimbat, pînă-n ziua de azi, pentru că n-am auzit nici că s-a sfîrşit războiul din Ucraina, nici că a venit brusc primăvara.

În România, numai maghiarul Tanczos Barna a apărat interesele energetice ale ţării

„Situaţia este gravă”, declara în luna iunie din acest an Robert Habeck, ministrul economiei din Germania. Habeck e din partidul ”verzilor”, ecologist, dar a recunoscut că n-au încotro şi trebuie să readucă la viaţă termocentralele pe cărbune: el spunea că ”Berlinul lucrează la o nouă lege care să repornească temporar pînă la 10 gigawaţi de centrale electrice pe cărbune, timp de pînă la doi ani”.

Mai puţin, cam o zecime faţă de cît producea centrala românească de la Mintia şi a douăzecea parte din puterea ei instalată. O termocentrală căreia ministrul liberal Virgil Popescu i-a pus cruce, la finele anului trecut. Chiar cînd Habeck făcea această declaraţie, ministrul nostru se mîndrea că a reuşit să vîndă Mintia, de fapt la preţ de fier vechi, unui concern dintr-o ţară din Orient – care nu a dat niciun semn de ”retehnologizare” a ei, nici pînă azi.

În timp ce la Mintia sînt doar ”promisiuni” că se va realiza cîndva trecerea de la ”producţia de energie pe gaz, de la cea pe cărbune”, în Austria, se întîmplă invers: în cursul acestui an, centralele pe gaz au fost transformate în centrale pe cărbune: e ceea ce a făcut compania de utilităţi Verbund (deţinută majoritar de stat) cu centrala electrică Mellach. Producţia şi utilizarea cărbunelui a crescut, în acest an, chiar şi la cea mai mare mină de cărbune din Grecia, unde s-a reluat exploatarea.

Să nu mai vorbim de Polonia şi Cehia: ”Vrem ca energia din cărbune să funcţioneze în Polonia într-o perspectivă mult mai lungă decît pînă în 2049”, declara în aprilie acest an viceprim-ministrul Jacek Sasin, spunînd că ei n-au de gînd să renunţe prea curînd la cărbune, unde 70% din energie e produsă de termocentrale pe cărbuni. E drept, guvernul a revizuit ”strategia energetică” a Poloniei, stimulînd energia regenerabilă, dar nici nu s-au gîndit la ”decarbonizare”. Dimopotrivă: ”utilizarea zăcămintelor interne de cărbune poate fi crescută periodic, în cazul unei ameninţări la adresa securităţii energetice”, declara la începutul acestui an, în aprilie viceprim-ministrul polonez.

În Cehia, planul era ca ţara să pună capăt exploatării cărbunelui pînă în 2033, dar acum guvernul spune că, avînd în vedere situaţia, trebuie „să ţină cont de toate avantajele şi dezavantajele” în acest sens. Praga a decis, de asemenea, să amîne cu doi ani interzicerea centralelor vechi pe cărbune. Cehii au 46% din puterea energetică a ţării furnizată de termocentrale pe bază de cărbune.

În schimb, în România, numai un maghiar, Tanczos Barna, care e şi Ministrul Mediului, e cel care apără interesele energetice ale ţării: el declara în vară că ”România va trebui să repornească temporar centralele termice pe cărbune”, aceasta fiind ”o soluţie pentru dobîndirea independenţei energetice într-un termen cît mai scurt”.  În schimb, Virgil Popescu ne anunţa tot atunci că ”România va renunţa la cărbune, pînă în anul 2030”.

Au făcut-o mai devreme: legea decarbonizării, prevăzută în PNRR, s-a votat ieri, cu tot circul de rigoare. Pînă în prezent, România a renunţat deja DEFINITIV ŞI  IREVERSIBIL la o parte importantă din producţia de energie pe bază de cărbune. Pînă la finele anului trecut au fost închise capacităţi de producţie pentru 1.695 MW: gruprile energetice Turceni 3, Işalniţa 8 şi cele 5 grupuri energetice de 210 MW ale Centralei Termoelectrice de la Mintia, depre care am vorbit deja. Cu noua ordonanţă, se pune cruce la tot.

Guvernul a elaborat ”planul pentru a renunţa definitiv la producţia de energie cu ajutorul cărbunelui, pînă în 2030”, aşa cum şi-a asumat prin PNRR, prin Virgil Popescu, iar Camera Deputaţilor l-a votat marţi. Acest ”plan” a fost elaborat încă din vară, cînd toată Europa se reorienta spre cărbune. Ordonanţa spune în expunerea de motive, care s-a aflat în dezbatere publică: ”Prin proiectul de act normativ se stabileşte ca încetarea producerii energiei electrice pe bază de lignit şi huilă să se realizeze pînă la data de 31 decembrie 2030, prin retragerea din exploatare şi închiderea definitivă şi ireversibilă a capacităţii energetice totale instalate pe bază de lignit şi huilă, de 4.920 MW”.

Cum am spus, Virgil Popescu scria, tot marţi, pe pagina sa de facebook (citez, cu majuscule): "NU ÎNHIDEM NICIO UNITATE DE PRODUCŢIE A ENERGIEI ELECTRICE PE BAZĂ DE CĂRBUNE”, fericit de ordonanţa domniei sale, de ”decarbonizare” a României. În care se prevede că pînă la sfîrşitul anului 2022, România va renunţa la 660 MW de capacităţi de producere a energiei electrice pe bază de lignit, pînă la finele anului 2025 la toate cele 1.425 MW de capacităţi de producţie de energie electrică pe bază de lignit rămase, iar pînă cel tîrziu la sfîrşitul anului 2032, la toate capacităţile suplimentare de producţie de energie electrică pe bază de lignit şi huilă, de 1.140 MW.

Rămînem o ţară la cheremul altora, cu minele închise şi inundate, cu carierele de cărbune din Oltenia închise, cu termocentralele vîndute la fier vechi. Şi să nu vă închipuiţi că stăm mai bine la capitolul ”gaze naturale”, că vă înşelaţi – dar despre asta, scriu mîine. Nu ne mai trebuie căldură, căci vine încălzirea globală. Politicienii noştri, de la useristul Ghinea, pînă la liberalul Popescu, au prevăzut totul. Încet, încet, România nu va mai avea nimic, în afară de politicieni.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici