- Home
- Externe
- WASHINGTON, (11.09.2017, 08:22)
- Mircea Olteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
#11.9: Maniera în care lumea civilizată reacţionează în faţa terorismului, sursă majoră de instabilite
În urma sângeroaselor atentate de la 11 septembrie 2001, terorismul a devenit poate cea mai mare ameninţare la adresa securităţii globale de după Războiului Rece, iar modul în care reacţionăm la această provocare ar putea transforma lumea într-un loc mult mai instabil şi periculos.
Urmărește
629 afișări
#11.9: Maniera în care lumea civilizată reacţionează în faţa terorismului, sursă majoră de instabilite
Luni, 11 septembrie 2017, se împlinesc 16 ani de la cele mai sângeroase atacuri teroriste din Statele Unite, plănuite şi executate de militanţi ai reţelei extremiste Al-Qaida, şi care s-au soldat cu 2.978 de morţi.
Anul trecut, cu ocazia comemorării victimelor atentatelor, fostul preşedinte Barack Obama lansa un avertisment privind modul în care lumea civilivată reacţionează la ameninţarea reprezentată de terorism.
"Modul în care reacţionăm în faţa terorismului are importanţă. Nu putem reacţiona de o manieră ce ar eroda însuşi ţesutul societăţii noastre (...)", declara preşedintele Obama pe 10 septembrie 2016.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Facturile la energie ar putea rămâne plafonate şi după 1 aprilie. Anunţul ministrului Burduja
-
Preşedinta Mexicului ripostează la comentariile lui Trump: Unele părţi ale SUA să fie redenumite „America mexicană”
-
Antony Blinken desconsideră comentariile lui Trump: Invazia Groenlandei nu se va întâmpla
Atacurile şi reacţiile la acestea au modelat politica internă şi externă şi a SUA în următorii cel puţin 16 ani, lăsând în urmă o naţiune mai vigilentă, dar şi mult mai încordată.
#11.9: Atacurile teroriste din septembrie 2001, moment de cotitură pentru politica externă a SUA
Într-o atmosferă dominată de teamă şi insecuritate, autorităţile americane au adoptat măsuri care au avut drept rezultat plasarea securităţii naţionale deasupra drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, iar în plan extern, Washingtonul s-a implicat într-o serie de războaie interminabile şi extrem de complexe, cum ar fi conflictul din Afganistan sau invazia Irakului, care au creat şi mai mult în haos în Orientul Mijlociu, astfel facilitând în mod indirect ascensiunea unor organizaţii fundamentaliste, precum Stat Islamic.
Dar frica viscerală de terorism a mai avut şi un alt efect profund asupra societăţii din lumea occidentală - a contribuit la exacerbarea sentimentelor xenofobe şi intensificarea retoricii urii împotriva musulmanilor, lucru exploatat intens de propaganda reţelelor teroriste islamiste.
Într-un editorial pentru publicaţia Foreign Policy, profesorul american David Rothkopf afirma că demagogia şi instigarea la ură împotriva musulmanilor este "precis felul de reacţie pe care teroriştii contează", aceştia profitând de intensificarea acţiunilor anti-musulmane pentru a recruta noi adepţi.
#11.9: Politicile SUA privind IMIGRAŢIA după atentatele din septembrie 2001
Problema este amplificată de reacţiile spasmodice, impulsive şi de multe ori incoerente adoptate de autorităţile din lumea civilizată în urma atacurilor teroriste, mai explică Rothkopf, citând exemple precum invazia Irakului, lipsa unor acţiuni clare în vederea soluţionarea problemelor din ţări ca Siria, Yemen şi Libia într-o fază incipientă, fapt ce a permis ca lucrurile să degenereze în haos, politici confuze în ceea ce priveşte războiul din Afganistan etc.
Profesorul Steven Pinker de la Universitatea Harvard, autorul cărţii The Better Angels of Our Nature: Why Violence Has Declined, în care studiază evoluţia violenţei de-a lungul istoriei, spune că oamenii sunt în mod disproporţionat înfricoşaţi de terorism, potrivit site-ului postului BBC News online.
#11.9 Impactul tăcut şi letal al atentatelor asupra newyorkezilor: cancer şi boli cardiovasculare
"Cu toată teama pe care terorismul o generează, este aproape sigur că vom muri din alte cauze", explică Pinker.
"Dar scopul este acela de genera multă de notorietate. Nu putem ignora carnagiile, iar teroriştii ştiu asta."
Daniel Gilbert, profesor de psihologie la Harvard, explică faptul că oamenii au evoluat să fie mai degrabă preocupaţi de ameninţări iminente, decât de cele treptate, care sunt mai puţin vizibile şi se întind pe o durată îndelungată, informează cotidianul The New York Times.
Citeşte şi: LIVE VIDEO | URAGANUL IRMA, cel mai mare din istorie, traversează Florida: cel puţin 3 oameni au murit/ Donald Trump: În acest moment, sunt îngrijorat pentru vieţile oamenilor
Citeşte şi: BILANŢUL victimelor în urma cutremurului din Mexic a ajuns la cel puţin 90 de morţi / IMAGINILE dezastrului | GALERIE FOTO
Citeşte şi: #11.9 Impactul tăcut şi letal al atentatelor asupra newyorkezilor: cancer şi boli cardiovasculare
Citeşte şi: Coreea de Nord transmite un avertisment Statelor Unite: Vă vom provoca cea mai mare durere
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Cu cât e plătit statul degeaba? Shoji Morimoto, cunoscut drept „omul care nu face nimic”, a transformat un concept inedit într-o carieră profitabilă
Citește pe www.zf.ro: Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cauza medicală a morții lui Liam Payne a fost confirmată într-o anchetă în Marea Britanie. Ce i-a cauzat decesul artistului
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Despărțire la început de 2025?! Vedeta de la Neatza cu Răzvani și Dani ar fi pus capăt relației
CANCAN.RO
Care sunt numerele de înmatriculare interzise în România, în 2025. Aceasta este lista completă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe