- Home
- Externe
- (11.09.2014, 11:35)
- Paula Rusanu
12 lucruri INEDITE despre Elveţia: Cum ar reacţiona ţara în caz de război - FOTO
Elveţia este o ţară renumită pentru nivelul de trai ridicat sau pentru peisajele sale superbe, însă există numeroase lucruri pe care foarte puţini oameni le ştiu despre această mică ţară din Europa, scrie Business Insider.
Urmărește
58881 afișări
12 lucruri INEDITE despre Elveţia: Cum ar reacţiona ţara în caz de război (Imagine: Publimedia/Shutterstock)
Potrivit Business Insider, iată o listă cu 12 informaţii mai puţin cunoscute despre Elveţia:
1. Dacă începe să ningă puternic în timpul nopţii, până dimineaţă este atât de multă zăpadă încât drumurile sunt acoperite complet, ceea ce face ca şofatul să fie imposibil. Cu toate acestea, autorităţile reuşesc de fiecare dată să cureţe străzile până la ora 8 dimineaţa.
2. În caz de război nuclear, Elveţia are buncăre capabile să găzduiască întreaga populaţie (aproape 8 milioane de locuitori).
TITLURILE ZILEI
-
astăzi, 09:42
-
astăzi, 10:00
• Live text Războiul din Ucraina, ziua 1077. Scholz critică planul de ajutor al lui Trump / Trump îl numeşte oficial pe Keith Kellogg ca trimis special pentru Ucraina şi Rusia / Rusia propune relaxarea regulilor de recrutare / Ucraina asigură întoarcerea în siguranţă a 12 copii din teritoriile ocupate de Rusia / Marea Britanie va oferi mai mult ajutor militar Ucrainei în acest an
-
astăzi, 08:38
-
astăzi, 07:13
• El Salvador va accepta deportaţi de orice naţionalitate, inclusiv americani condamnaţi
-
astăzi, 07:05
• SUA suspendă impunerea de taxe vamale Canadei pentru 30 de zile
-
astăzi, 07:20
• EXCLUSIV MEDIAFAX: Analiza macroeconomică a bugetului României pentru anul 2025
-
ieri, 22:13
• Dosarul Nordis: Laura Vicol şi soţul ei, Vladimir Ciorbă, scoşi de la DIICOT şi duşi în Arest
-
ieri, 21:46
• Andreea Cosma, pusă sub acuzare în dosarul Nordis: În biroul meu nu s-a dublat nicio promisiune
-
ieri, 22:43
• Ce vrea Trump să primească din partea Kievului în schimbul continuării sprijinului financiar
-
ieri, 21:57
-
ieri, 21:45
• SUA ar putea cumpăra TikTok-ul. Trump ordonă crearea unui fond suveran de investiţii
-
ieri, 18:25
-
ieri, 17:19
-
ieri, 17:00
-
ieri, 20:35
3. În caz de război, autostrăzile din Elveţia pot deveni piste de aterizare sau decolare prin îndepărtarea gardurilor de separare a sensurilor de mers.
4. Piloţii din armata elveţiană nu pot atinge viteza sunetului în timpul antrenamentelor. Din cauza dimensiunii reduse a ţării (41.290 kilometri pătraţi), ar fi imposibil ca aceste avioane să nu intre în spaţiul aerian al altor ţări dacă ar zbura la astfel de viteze. "În ceea ce priveştele aeronavele supersonice, Elveţia are un acord cu Franţa prin care i se permite să intre în spaţiul aerian francez pentru a putea atinge astfel de viteze", a declarat un localnic.
5. În Lausanne, pentru a optimiza taxarea pentru colectarea deşeurilor menajere, sacii de gunoi au mărimi standard, impozitul local fiind inclus în preţ. În cazul în care se aruncă mai mult gunoi, atunci se plăteşte mai mult. În plus, dacă locuitorii nu folosesc sacii pentru a arunca gunoiul, pot de asemenea să aibă probleme.
6. În ciuda dimensiunii sale reduse, Elveţia are patru limbi oficiale (germana, franceza, italiana şi retoromana). Germana vorbită în Elveţia se diferenţiază de cea din Germania, fiind denumită "germana elveţiană" şi nu are o reprezentare scrisă. De multe ori, nativii din Germania susţin că nu înţeleg nimic din germana elveţiană.
7. Producătorii de ciocolată au dezvoltat tehnici pentru a crea sortimente de ciocolată cu aur comestibil.
8. În cazul unui conflict militar, dacă Elveţia doreşte să blocheze accesul în ţară, o poate face cu ajutorul unui număr redus de soldaţi, deoarece tunelele şi multe dintre autostrăzi sunt dotate cu tuburi de oţel care pot fi ridicate cu doar o apăsare de buton. De asemenea, copacii au fost astfel plantaţi de-a lungul autostrăzilor, astfel încât ar putea fi tăiaţi pentru a bloca drumurile.
Tot în cazul unui război, ţara poate deveni "impenetrabilă" cu ajutorul vehiculelor blindate în mai puţin de o oră. Toate podurile sunt dotate cu "cutii pentru bombe" şi toate indicatoarele pot fi prăbuşite la pământ tot cu un buton. În munţi sunt construite multe baze militare, iar la poalele acestora au fost ridicate depozite sau buncăre pentru tancuri.
9. Maşinile din Elveţia arată toate ca noi. Cei care nu realizează inspecţii regulate sau care nu-şi repară autovehiculele pot primi amendă.
10. Multe companii angajează personal pentru contabilitate, deşi aceasta s-ar putea face cu programe informatice. Rata şomajului în Elveţia înregistrează valori dintre cele mai scăzute în Europa.
11. Mulţi oameni laudă sistemul de transport din Elveţia. Cu un singur bilet poţi traversa ţara de la un capăt la altul cu diferite mijloace de transport - autobuz, tren sau vapor. Există, de asemenea, un sistem general valabil în care trenurile ajung înainte de ora fixă sau înainte de jumătatea unei ore şi pleacă imediat după, deci poţi schimba un tren într-un interval de 20 de minute.
12. În Elveţia, ajutorul de şomaj se plăteşte timp de doi ani şi include şi concediu plătit. Tarifele de cazare şi transport pentru o altă destinaţie sunt incluse.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Ninsori și furtuni electrice. Meteorologii Accuweather anunță o primăvară cum n-a mai fost în București
CANCAN.RO
ORAȘUL din România, între primele 10 destinații de vacanță recomandate britanicilor în 2025: „Un oraș de poveste, cu un farmec medieval”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe