Testul a fost efectuat de oameni de ştiinţă din cadrul Proiectului Manhattan, un program secret de cercetare şi dezvoltare al armelor nucleare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Directorul proiectului a fost fizicianul Robert Oppenheimer, care a ales numele „Trinity” pentru locul testului, inspirat de poezia lui John Donne.
Testul a fost un succes, demonstrând că bomba atomică era funcţională şi puternică. A fost urmat de bombardarea oraşelor Hiroshima şi Nagasaki pe 6 şi 9 august 1945, care au dus la capitularea Japoniei şi la sfârşitul războiului.
Testul Trinity a fost un moment istoric, dar şi un moment controversat, deoarece a deschis o nouă eră în domeniul armelor nucleare, cu implicaţii politice, militare, etice şi ecologice. Testul a avut şi efecte asupra sănătăţii oamenilor şi mediului din zonă, care au fost expuşi la radiaţii.
După testul Trinity, Oppenheimer a spus că a fost impresionat de puterea şi frumuseţea exploziei, dar şi de teama şi oroarea pe care le-a provocat. El a citat un verset din Bhagavad Gita, o scriere sacră hindusă: „Acum am devenit Moartea, distrugătorul lumilor”. El a mai afirmat: ,, Dacă strălucirea a o mie de sori ar izbucni deodată pe cer, aceasta ar fi ca splendoarea Atotputernicului…”.
Mai târziu, el a regretat rolul său în crearea bombei atomice şi a militat pentru controlul armelor nucleare.
Există 10 ţări care deţin oficial arme nucleare şi formează aşa-numitul „Club Nuclear”¹. Acestea sunt: China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite, Pakistan, India, Israel, Belarus şi Coreea de Nord. În plus, Iranul este suspectat că ar avea un program nuclear secret şi ar putea deveni o putere nucleară în viitor.
Numărul total de arme nucleare din lume este estimat la aproximativ 13.080, din care 4.400 sunt menţinute în stare operaţională. Rusia şi SUA deţin împreună 88% din arsenalul nuclear mondial.