- Home
- Externe
- (06.07.2023, 06:00)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
6 iulie 1885 - Louis Pasteur salvează omenirea de rabie cu ajutorul vaccinului
Louis Pasteur îşi testează cu succes vaccinul împotriva rabiei pe Joseph Meister, un băiat care a fost muşcat de un câine turbat.
Urmărește
703 afișări
Wikipedia Commons
Rabia sau turbarea este o boală infecţioasă virală a mamiferelor provocată de virusul rabic, un virus neurotrop din genul Lyssavirus. A făcut victime încă din preistorie.
În antichitate, despre cei infectaţi cu rabie se credea că sunt posedaţi de demoni, iar în Noul Testament sunt pasaje care descriu simptome (convulsii, spume la gură) ale unor persoane care sunt exorcizate de Iisus Hristos (Evanghelia lui Luca 9:37-43).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
În vremurile moderne, frica de rabie nu s-a diminuat, iar boala şi simptomele ei, în special agitaţia, au servit drept inspiraţie pentru mai multe lucrări de zombie, deseori înfăţişând rabia ca fiind un virus mutant ce provoacă o pandemie devastatoare.
Dar un chimist şi microbiolog francez, Louis Pasteur, a venit cu soluţia.
Cercetările sale în chimie au condus la descoperiri remarcabile în înţelegerea cauzelor şi prevenirii bolilor.
A pus bazele igienei, sănătăţii publice şi a medicinei moderne.
Lucrările sale sunt acreditate pentru salvarea a milioane de vieţi prin dezvoltarea vaccinurilor pentru rabie şi antrax .
El este considerat unul dintre fondatorii bacteriologiei moderne şi a fost onorat drept „părintele bacteriologiei” şi „părintele microbiologiei”, împreună cu Robert Koch.
Pasteur a produs primul vaccin împotriva rabiei prin creşterea virusului la iepuri şi apoi slăbirea acestuia prin uscarea ţesutului nervos afectat.
Vaccinul antirabic a fost creat iniţial de Emile Roux , un medic francez şi un coleg cu Pasteur, care a produs un vaccin ucis folosind această metodă.
Vaccinul a fost testat pe 50 de câini înainte de primul său test uman.
Acest vaccin a fost folosit pe Joseph Meister , în vârstă de 9 ani , la 6 iulie 1885, după ce băiatul a fost muşcat de un câine turbat.
Acest lucru a fost făcut cu un anumit risc personal pentru Pasteur, deoarece nu era medic autorizat şi ar fi putut fi urmărit penal pentru tratarea băiatului.
După ce s-a consultat cu medicii, a decis să continue tratamentul.
Pe parcursul a 11 zile, Meister a primit 13 doze, fiecare doză folosind viruşi care fuseseră slăbiţi pentru o perioadă mai scurtă de timp.
Trei luni mai târziu l-a examinat pe Meister şi a constatat că era sănătos, iar Pasteur a fost salutat ca un erou.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe