- Home
- Externe
- WASHINGTON, (16.08.2021, 17:43)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Administraţia Biden este surprinsă de succesul talibanilor. General SUA: „Afganistanul riscă să redevină bază a terorismului internaţional”
- Administraţia Joe Biden este surprinsă de succesul talibanilor afgani
- Jake Sullivan: "În mod clar, ritmul ocupării oraşelor a fost mult mai rapid decât ar fi anticipat oricine"
- Oficial britanic: "Oare Statele Unite au revenit pe plan internaţional sau au întors spatele?"
Urmărește
874 afișări
Echipa preşedintelui Joseph Biden este surprinsă de succesul insurgenţilor talibani, iar generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme, avertizează că Afganistanul riscă să redevină bază a terorismului internaţional, în timp ce Marea Britanie este dezamăgită de abordarea Statelor Unite.
Preşedintele Joseph Biden "nu credea că era inevitabil" ca insurgenţii talibani să preia controlul asupra Afganistanului, a admis, luni, Jake Sullivan, consilier prezidenţial pentru Securitate Naţională, conform site-ului Axios.com şi agenţiei Associated Press.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
"În mod clar, ritmul ocupării oraşelor a fost mult mai rapid decât ar fi anticipat oricine", a subliniat oficialul american.
Însă Jake Sullivan a atribuit Administraţiei de la Kabul eşecul în contracararea talibanilor. "Au decis să nu se mobilizeze în lupta pentru apărarea ţării", a acuzat oficialul american.
General SUA: Afganistanul riscă să redevină bază a terorismului internaţional
Conform unor surse politice de la Washington, generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme din SUA, a afirmat duminică, într-o sesiune specială a Senatului SUA, că există riscul ca organizaţiile teroriste Al-Qaida şi Stat Islamic să se reinstaleze rapid în Afganistan şi să genereze ameninţări internaţionale.
Pe 8 iulie, preşedintele SUA, Joseph Biden, afirma că era "foarte improbabil" ca insurgenţii talibani să ocupe din nou în întregime Afganistanul.
Insurgenţii talibani au ocupat, în ultimele săptămâni, numeroase provincii afgane. În ultimele 24 de ore, combatanţii talibani au ocupat zone din Kabul, iar preşedintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul.
Preşedintele SUA, Joseph Biden, este vizat de critici intense la Washington şi pe plan internaţional din cauza deciziei de a retrage brusc trupele americane din Afganistan.
Liderul grupului republican din Senatul SUA, Mitch McConnell, i-a cerut preşedintelui Joseph Biden să retrimită trupe în Afganistan. "Iată ceea ce trebuie să se întâmple acum. Preşedintele Biden trebuie să ofere mai multă susţinere forţelor afgane, începând cu sprijinul aerian intens, inclusiv după 31 august. Altfel, reţeaua teroristă Al-Qaida şi talibanii ar putea celebra 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie prin incendierea Ambasadei SUA din Kabul", a declarat senatorul Mitch McConnell. Chiar şi fostul preşedinte Donald Trump, cel care a ajuns la un acord cu liderii talibanilor în 2020 pentru retragerea trupelor din Afganistan, a criticat abordarea lui Joseph Biden. "Talibanii nu se mai tem şi nu mai respectă America sau puterea Americii", a afirmat Trump.
Marea Britanie critică deciziile SUA
Ocuparea Afganistanului de către insurgenţii talibani este un "eşec al comunităţii internaţionale", a afirmat luni ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, în contextul în care insurgenţii talibani au ajuns în Kabul, în paralel cu retragerea trupelor occidentale. "Este vorba despre un eşec al comunităţii internaţionale, care trebuie să înţeleagă că lucrurile nu pot fi rezolvate de pe o zi pe alta. Mă tem că, în cazul unei ţări precum Afganistanul, este vorba despre o istorie de 1.000 de ani şi de război civil, problemele trebuie gestionate şi ar putea fi nevoie să fie gestionate 1.000 de ani. Ştim cu toţii că misiunea din Afganistan nu este terminată. Este o problemă neterminată a întregii lumi; întreaga lume trebuie să îşi aducă aportul", a declarat Ben Wallace, potrivit BBC.
"Oare Statele Unite au revenit pe plan internaţional sau au întors spatele? Se pare că americanii au revenit acasă mai degrabă într-un mod specific lui Donald Trump, în pripă, haotic şi umilitor", a afirmat un alt oficial guvernamental de la Londra, sub protecţia anonimatului, potrivit agenţiei Reuters.
Guvernul de la Londra este nemulţumit de sacrificiile făcute în operaţiunile din Afganistan în ultimii 20 de ani. Marea Britanie a pierdut 457 de militari în Afganistan. În total, forţele internaţionale au pierdut 3.500 de militari începând din 2001.
Conform datelor Universităţii Brown, 241.000 de oameni au murit în conflictul militar din Afganistan, iar Statele Unite au cheltuit 2.260 de miliarde de dolari.
Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării, a denunţat decizia fostei Administraţii Donald Trump de retragere a trupelor SUA din Afganistan. "Când au luat Statele Unite decizia, în calitatea de naţiune principală, noi toţi am fost nevoiţi să ne retragem, în contextul configurării trupelor. Însă în perioada acordului semnat de Donald Trump cu talibanii, eu am simţit că această abordare era o greşeală. Noi toţi, întreaga comunitate internaţională, probabil suportăm consecinţele deciziei", a afirmat Ben Wallace. Ministrul britanic al Apărării a avertizat că decizia Administraţiei Donald Trump riscă să transforme Afganistanul într-o bază a terorismului internaţional. "Nu este momentul corect, nici decizia corectă, deoarece reţeaua Al-Qaida probabil va reveni", a subliniat Ben Wallace. În contextul amplificării conflictului din Afganistan, Marea Britanie a retrimis 600 de militari în Kabul, pentru operaţiuni de repatriere a cetăţenilor britanici. Fosta Administraţie Donald Trump stabilise retragerea trupelor SUA până în mai 2021, dar preşedintele Joseph Biden a amânat retragerea până pe 31 august 2021.
Germania contestă decizia retragerii trupelor din Afganistan
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a exprimat regret, luni, pentru situaţia din Afganistan, notând că decizia retragerii trupelor americane a fost luată "din raţiuni de politică internă" din Statele Unite. "Trăim momente amare, acum trebuie să ne concentrăm pe operaţiunile de salvare. Decizia retragerii trupelor americane a fost luată din raţiuni de politică internă. Iar acum este un efect-domino al retragerii trupelor", a declarat Angela Merkel, citată de publicaţia Bild.
Germania a transmis că nu poate menţine trupele în Afganistan fără prezenţa militară a SUA şi a avertizat că nu va mai acorda fonduri de asistenţă Administraţiei de la Kabul în situaţia în care insurgenţii talibani vor prelua puterea cu forţa. Heiko Maas, ministrul german de Externe, a părut să nu fie de acord cu decizia Washingtonului de a retrage brusc trupele americane. "Actuala situaţie arată că toate celelalte state NATO trebuie să părăsească ţara, deoarece în lipsa capabilităţilor americane, nu poate trimite nimeni acolo militari. Germania se aştepta la o misiune mai lungă, dar nu poate acţiona în afara Alianţei Nord-Atlantice".
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe