- Home
- Externe
- SIMFEROPOL, (19.03.2014, 13:44)
- Luminiţa Bogdan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Adoptarea rublei ca monedă oficială provoacă panică în rândul populaţiei din Crimeea
Adoptarea rublei ca monedă oficială în Crimeea provoacă panică în rândul unei părţi a populaţiei, care se află în imposibilitatea de a-şi folosi banii din conturile deschise la una dintre băncile ucrainene din peninsulă.
Urmărește
2030 afișări
Adoptarea rublei ca monedă oficială provoacă panică în rândul populaţiei din Crimeea
"Banca m-a contactat şi mi-a cerut să-mi achit ratele, dar nu pot face plăţile", spune, îngrijorată, o femeie în vârstă din Simferopol, în timp ce alta se întreabă "cum va primi pensia".
Maksim, un tânăr angajat la banca ucraineană PrivateBank din Simferopol, îi linişteşte pe clienţii îngrijoraţi şi îi asigură că "toate conturile vor fi redeschise în curând".
Numeroase persoane sunt însă îngrijorate, după ce conturile le-au fost "temporar blocate" de PrivateBank, una dintre cele mai importante bănci din Ucraina, după decizia autorităţilor proruse din Crimeea de a adopta rubla ca monedă oficială.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
În lipsa lichidităţilor în peninsulă, clienţii băncii au fost autorizaţi să retragă doar 500 de hrivne pe zi, ceea ce înseamnă 37 de euro.
Sistemul informatic al băncii urmează să fie modificat pentru acceptarea rublei, care va înlocui definitiv moneda ucraineană începând din 1 ianuarie 2016, după o perioadă de tranziţie. "Trebuie să mai aşteptăm o săptămână pentru ca situaţia să intre în normal. Deocamdată, nu ştim cum va fi, deoarece nu facem încă parte din Rusia", le spune tânărul Maksim clienţilor nemulţumiţi.
Între timp, locuitorii din Simferopol iau cu asalt bancomatele din oraş, pentru a-şi asigura necesarul cu moneda ucraineană. Majoritatea dintre aceştia au votat în favoarea alipirii peninsulei la Rusia. "Îmi este teamă", mărturiseşte Daria, în vârstă de 19 ani, aflată la coadă, în faţa unui bancomat. "Nu ştiu cum va fi", adaugă tânăra.
În aşteptarea rublei, hrivna rămâne însă moneda folosită în Crimeea.
- Trecerea rapidă la rublă, motiv de îngrijorare
În piaţa din Simferopol, preţurile sunt în continuare scrise în moneda ucraineană. Irina, o vânzătoare în vârstă de 45 de ani, nu acceptă încă rubla, al cărei curs nu a fost încă stabilit în Crimeea. Folosirea în paralel a celor două monede nu o sperie. "Pentru mine, e normal", afirmă femeia, spre deosebire de majoritatea comercianţilor din piaţă, unde se găseşte de toate, de la antene de ocazie pentru televizor, îmbrăcăminte la preţuri reduse şi produse cosmetice.
La rândul său, Galina, în vârstă de 68 de ani, asigură, zâmbind, că noua monedă nu o sperie. "Suntem obişnuiţi. După prăbuşirea URSS, am fost nevoiţi să plătim folosind cupoane", reaminteşte femeia, făcând referire la bancnotele emise în perioada de tranziţie în unele foste republici sovietice pentru trecerea de la rubla sovietică la monedele naţionale.
Femeia, care trăieşte de 20 de ani în Crimeea, speră însă că trecerea la rublă va creşte vânzările. Ea spune că vorbeşte atât în ucraineană, cât şi în rusă, în funcţie de clienţi. "Cu moneda, va fi acelaşi lucru", spune amuzată femeia.
Pe o stradă din centrul oraşului, Oksana, în vârstă de 58 de ani, se arată însă îngrijorată. "Dacă va avea loc o trecere rapidă la rublă, cred că va fi rău", afirmă femeia. Ea spune că are experienţă în acest sens, mai ales că a "trecut deja prin mai multe inflaţii, referendumuri şi numeroase schimbări monetare".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Crimeea adoptă rubla ca monedă oficială
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe