- Home
- Externe
- (28.09.2015, 20:38)
- Mihai Draghici , Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Adunarea Generală ONU: Principalele declaraţii ale lui Barack Obama şi Vladimir Putin
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, şi liderul rus Vladimir Putin s-au întâlnit, luni, în marja Adunării Generale a ONU, după ce au susţinut discursuri la summitul anual al liderilor lumii.
Urmărește
12982 afișări
Adunarea Generală ONU: Ce au spus Obama şi Putin (Foto: Arhiva Mediafax Foto)
Putin a criticat politica externă a Statelor Unite şi a cerut o coaliţie împotriva terorismului, în timp ce omologul său american a cerut înlăturarea regimului din Siria şi a denunţat acţiunile Rusiei în Siria şi Ucraina. Mai jos un rezumat al principalelor declaraţii făcute de cei doi lideri.
Vladimir Putin a criticat politica externă a SUA şi a cerut o coaliţie internaţională contra terorismului
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a criticat politicile Statelor Unite în Orientul Mijlociu şi în Africa, subliniind că efectele au fost amplificarea sărăciei şi islamismului, astfel că ar fi necesară o coaliţie internaţională contra terorismului.
"Este necesară o alianţă largă împotriva terorismului, de genul celei împotriva lui Hitler", a declarat Vladimir Putin de la tribuna ONU.
"Scopul pentru care a fost creată Organizaţia Naţiunilor Unite a fost abuzat de ţările ajunse în vârful piramidei după Războiul Rece", a declarat Putin, conform Business Insider. "Au crezut că ştiu mai bine, au crezut că nu este necesar să se coordoneze cu ONU pentru legitimarea deciziilor", a explicat Putin, referindu-se la intervenţiile militare americane.
"Sigur că lumea este în schimbare. Naţiunile Unite trebuie să se adapteze acestor transformări naturale. Rusia este pregătită", a subliniat liderul de la Kremlin.
"Exportul aşa-numitelor revoluţii democratice continuă. Departe de a învăţa din propriile erori, acestea sunt repetate. Este suficient să ne uităm la Orientul Mijlociu şi la nordul Africii... În loc să aducă reforme, ingerinţele străine au generat violenţă, sărăcie şi anarhie socială", a adăugat Putin.
"Vidul de putere din Orientul Mijlociu a început să fie acoperit de militanţi islamişti, de terorişti... Credem că este o eroare enormă să nu cooperăm cu Administraţia şi cu armata siriană. În conformitate cu legislaţia internaţională, trebuie să creăm o largă coaliţie internaţională împotriva terorismului. Este logic că ţările dezvoltate ar trebui să joace roluri în această coaliţie", a explicat liderul rus.
Barack Obama: Există state puternice care vor să se impună asupra ţărilor mai slabe
Preşedintele Statelor Unite a criticat acţiunile ilegale ale unor mari puteri precum Rusia.
"Există state puternice care vor să se impună asupra ţărilor mai slabe", a declarat Obama de la tribuna ONU, referindu-se probabil la acţiunile Rusiei în Ucraina şi pentru susţinerea regimului din Siria, condus de preşedintele Bashar al-Assad.
"Pe baza acestui principiu, vedem cum unele mari puteri se afirmă în moduri care intră în contradicţie cu legislaţia internaţională", a adăugat Obama.
"Ni se spune că astfel de acţiuni sunt necesare pentru contracararea haosului, că acesta este singurul mod de combatere a terorismului. Conform acestei logici, ar trebui să oferim susţinere unor dictatori precum Bashar al-Assad", a spus Obama.
Vladimir Putin a respins ideea lui Barack Obama, care a cerut înlăturarea lui Bashar al-Assad şi a regimului sirian
Obama a cerut înlăturarea regimului din Siria, însă omologul său rus, Vladimir Putin, a respins ideea, pledând pentru stabilitate în Orientul Mijlociu şi în nordul Africii.
Preşedintele Statelor Unite a cerut înlăturarea regimului Bashar al-Assad.
"Statele Unite sunt pregătite să colaboreze cu orice altă ţară, inclusiv cu Rusia şi Iran, pentru găsirea unei soluţii la conflictul din Siria", a declarat Obama la Adunarea Generală ONU.
"Bashar al-Assad a comis acte brutale împotriva propriului popor: o soluţie în Siria trebuie să includă tranziţia spre o nouă administraţie", a subliniat preşedintele Statelor Unite.
În schimb, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a pledat pentru combaterea terorismului în Siria, afirmând că susţine menţinerea regimului Bashar al-Assad.
"Exportul aşa-numitelor revoluţii democratice continuă. Departe de a învăţa din propriile erori, acestea sunt repetate. Este suficient să ne uităm la Orientul Mijlociu şi la nordul Africii... În loc să aducă reforme, ingerinţele străine au generat violenţă, sărăcie şi anarhie socială", a afirmat Putin. "Vidul de putere din Orientul Mijlociu a început să fie acoperit de militanţi islamişti, de terorişti... Credem că este o eroare enormă să nu cooperăm cu Administraţia şi cu armata siriană. În conformitate cu legislaţia internaţională, trebuie să creăm o largă coaliţie internaţională împotriva terorismului. Este logic că ţările dezvoltate ar trebui să joace roluri în această coaliţie", a explicat liderul rus.
Preşedintele SUA a denunţat acţiunile Rusiei în Siria şi Ucraina
Preşedintele SUA a criticat acţiunile ilegale ale unor mari puteri precum Rusia.
"Există state puternice care vor să se impună asupra ţărilor mai slabe", a declarat Obama de la tribuna ONU, referindu-se probabil la acţiunile Rusiei în Ucraina şi pentru susţinerea regimului din Siria, condus de preşedintele Bashar al-Assad.
"Pe baza acestui principiu, vedem cum unele mari puteri se afirmă în moduri care intră în contradicţie cu legislaţia internaţională", a adăugat Obama.
"Ni se spune că astfel de acţiuni sunt necesare pentru contracararea haosului, că acesta este singurul mod de combatere a terorismului. Conform acestei logici, ar trebui să oferim susţinere unor dictatori precum Bashar al-Assad", a spus Obama.
Barack Obama a susţinut că ar folosi forţa pentru apărarea SUA, dar preferă abordări diplomatice
Obama a promis că nu ar ezita să folosească forţa militară pentru apărarea ţării sale, pledând însă pentru abordări moderne în scopul soluţionării conflictelor şi a crizelor din lume.
"Sunt la conducerea celei mai puternice armate pe care a avut-o lumea până acum. Şi nu voi ezita să îmi protejez ţara şi aliaţii - unilateral şi cu forţa militară - dacă ar fi necesar", a declarat preşedintele Statelor Unite.
"Dar mă aflu astăzi în faţa dumneavoastră având credinţa că noi, naţiunile lumii, nu putem reveni la vechile modalităţi de conflict şi presiune; nu putem privi înapoi", a adăugat Obama, criticând acţiunile unor state precum Rusia, China şi Siria.
"Îndemnăm China să rezolve disputele teritoriale cu ţările vecine în mod similar cu politicile noastre; avem interesul de a susţine principiile esenţiale de navigaţie şi comerţul liber în Marea Chinei de Sud; disputele trebuie rezolvate pron respectarea legilor internaţionale, nu a legilor forţei", a subliniat Obama.
"Diplomaţia este un proces complicat, care uneori are efecte nesatisfăcătoare, dar ţările puternice au obligaţia de a merge pe această cale. Liderii statelor mari au obligaţia de a asuma aceste riscuri tocmai pentru că suntem suficient de puternici pentru a ne proteja interesele dacă diplomaţia eşuează", a insistat liderul american.
Barack Obama a criticat regimurile autoritariste din lume, în principal cele din Siria şi din Iran. Preşedintele Statelor Unite a denunţat discursurile radicale care continuă în Iran în pofida acordului nuclear cu marile puteri. "A cere moartea Americii nu contribuie la crearea de locuri de muncă, nici nu transformă Iranul într-o ţară mai sigură", a spus Obama.
"Statele Unite vor continua să combată organizaţia teroristă Stat Islamic, nu vom fi învinşi de extremişti; dar Statele Unite nu pot soluţiona singure problemele lumii, este necesară cooperare", a subliniat Obama.
Preşedintele american a declarat că susţine noile obiective de dezvoltare durabilă
Obama s-a angajat într-un nou plan de luptă împotriva sărăciei şi foametei în lume, spunând că noile obiective de dezvoltare "nu reprezintă acte de caritate, ci una dintre cele mai inteligente investiţii pe care le putem face în propriul viitor".
Barack Obama a menţionat susţinerea obiectivelor de dezvoltare durabilă pentru următorii 15 ani, a căror implementare va necesita eforturi din partea statelor, companiilor şi scietăţii civile în valoare de trilioane de dolari.
El le-a spus delegaţilor prezenţi la un summit ONU că 800 de milioane de bărbaţi, femei şi copii îşi duc traiul cu mai puţin de 1,25 de dolari pe zi şi că miliarde de oameni riscă să moară din cauza bolilor care pot fi prevenite. Acesta a numit "atrocitate morală" faptul că mulţi copii sunt la o muşcătură de ţânţar distanţă de moarte.
Obama a mai subliniat că "intervenţiile militare ar fi putut fi evitate de-a lungul anilor" dacă ţările ar fi investit mai mult timp, bani şi efort în a-şi îngriji oamenii.
"Dezvoltarea este ameninţată de război, a spus Obama, iar războiul izbucneşte frecvent din cauza proastei guvernări. Referindu-se la cea mai mare criză a refugiaţilor la nivel global de la al Doilea Război Mondial, în contextul în care milioane de oameni fug de conflictul din Siria şi din alte regiuni, el a spus că ţările "care pot, trebuie să depună mai mult efort pentru a-i adăposti pe refugiaţi", însă a adăugat că aceste eforturi trebuie să fie însoţite de diplomaţie.
Liderii planetei au aprobat vineri, în prima zi a Adunării Generale a ONU, după ani de dezbatere, o vastă foaie de parcurs în lupta împotriva sărăciei, inegalităţilor şi modificărilor climatice.
Cele 17 "obiective de dezvoltare durabilă" (ODD) urmează să fie implementate în următorii 15 ani. Ele înlocuiesc cele opt "obiective de dezvoltare ale Mileniului", adoptate în 2000.
Citeşte şi: Adunarea Generală ONU: Preşedintele Chinei cere cooperare economică internaţională şi anunţă crearea unui contingent de pace
Citeşte şi: Secretarul general al ONU cere sesizarea Curţii Penale Internaţionale în legătură cu situaţia din Siria
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe