Aeroportul transformat în proiect imobiliar. Planul grecilor pentru a relansa economia - FOTO, VIDEO

Autorităţile de la Atena plănuiesc să transforme aeroportul Ellinikon, cel mai important din Grecia timp de şase decenii, într-un complex turistic uriaş. Mişcarea face parte din planul de privatizare a companiilor de stat, dictat de Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, ca a urmare a programului de bailout, prin care acestea acordă asistenţă financiară grecilor.

Urmărește
8538 afișări
Imaginea articolului Aeroportul transformat în proiect imobiliar. Planul grecilor pentru a relansa economia - FOTO, VIDEO

Aeroportul transformat în proiect imobiliar. Planul grecilor pentru a relansa economia - VIDEO (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Aeroportul Ellinikon (Ελληνικόν), uneori latinizat şi ca Hellinikon, a fost botezat după suburbia Elliniko (n.r. grec, elen, în limba greacă), în care se află, şi a servit drept aeroportul principal al Greciei, timp de aproape 60 de ani. Situat la mai puţin de zece kilometri de centrul Atenei, Ellinikon a fost inaugurat în 1938 şi preluat de Luftwaffe, forţele aeriene germane, doar trei ani mai târziu, în 1941, ca urmare a ocupaţiei naziste. După război, grecii le-au permis americanilor să folosească baza militară, în baza unei înţelegeri valabile până în 1993, iar traficul civil a fost reluat la Ellinikon abia în 1956.

Guvernul elen nu a prelungit înţelegerea cu armata Statelor Unite, aşa că americanii s-au retras, în 1993. Ellinikon a devenit în întregime civil şi a ajuns să aibă un trafic de 12 milioane de pasageri anual, situându-se între primele 50 de aeroporturi din Europa, din acest punct de vedere. Terminalul de est era folosit de compania aeriană de stat Olympic, în timp ce terminalul de vest, proiectat de celebrul arhitect finlandez Eero Saarinen, era utilizat de către ceilalţi transportatori. Aeroportul beneficia de două piste, care totalizau puţin peste 6,5 kilometri.

Ellinikon a fost închis în 2001, ca urmare a inaugurării Aeroportului Internaţional Eleftherios Venizelos, din Atena, ultimul avion care a decolat de acolo fiind un Boeing 737, care se îndrepta spre Salonic. După încetarea operaţiunilor, o parte a aeroportului a fost convertită într-un parc sportiv, care a găzduit competiţii de baschet, scrimă, softball, caiac-canoe ori hochei pe iarbă, în timpul Jocurilor Olimpice de vară de la Atena, din 2004. De atunci, au fost întocmite numeroase planuri pentru utilizarea spaţiului nefolosit, în mod notabil, transformarea acestuia într-un parc metropolitan.

Recent însă, autorităţile elene au decis să îşi vândă acţiunile la compania Hellinikon SA, responsabilă cu dezvoltarea zonei, în principal ca urmare a planului de privatizare a companiilor de stat, dictat de Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, parte a programului de bailout, prin care acestea din urmă acordă asistenţă financiară Greciei, relatează CNN. Terenul, care se întinde pe aproape şase milioane de metri pătraţi, este acum acoperit de buruieni şi locuit doar de câini fără stăpân. Licitaţia pentru achiziţionarea complexului Ellinikon, la care au participat firma greacă Lamda,  israelienii de la Elbit Cochin Island Ltd şi compania britanică London & Regional Properties, a fost câştigată de primii.

Consorţiul format din Lamda Development şi Global Investment Group, din care fac parte, printre alţii, companiile Al Maabar, din Abu Dhabi, şi Fosun Group, din China, va plăti nu mai puţin de 915 milioane de euro pentru 100% dintre acţiunile companiei Hellinikon SA şi va investi 5.9 miliarde de euro, în următorii 15 ani, pentru implementarea proiectului. Zona, care se întinde pe mai mult de şase sute de hectare, beneficiază de o faleză de 3.5 kilometri şi ar urma să fie acoperită de parcuri, ansambluri rezidenţiale de lux şi complexuri hoteliere şi să găzduiască evenimente sportive, expoziţii şi concerte.

Dezvoltatorii estimează că proiectul ar genera între 30.000 şi 50.000 de locuri de muncă şi ar contribui cu 1,2% la produsul intern brut al Greciei. Totodată, aceştia spun că taxele şi impozitele plătite de afacerile din zonă vor ajunge la două miliarde de euro pe an. Mai departe, proiectul ar consolida poziţia Greciei, în general, şi a Atenei, în special, ca destinaţie turistică de top, prin atragerea a cel puţin un milion de turişti în fiecare an, conform dezvoltatorilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici