AFP: Condiţii precare, frig şi perspective triste pentru refugiaţii sirieni din Bulgaria

Cei aproximativ 11.000 de refugiaţi sirieni ajunşi în Bulgaria traiesc în condiţii precare, în tabere de barăci improvizate, mulţi fiind dezamăgiţi de absenţa standardelor UE şi preferând să plece în alte ţări, unii chiar în Siria.

Urmărește
296 afișări
Imaginea articolului AFP: Condiţii precare, frig şi perspective triste pentru refugiaţii sirieni din Bulgaria

AFP: Condiţii precare, frig şi perspective triste pentru refugiaţii sirieni din Bulgaria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă tot suntem nevoiţi să tremurăm de frig în corturi, sub zăpadă, cred că ar fi mai bine să ne întoarcem în Siria, acolo unde e război", spune Abd Al Jalil Bonja, un refugiat din tabăra de la Harmanli, în Bulgaria, aproape de frontiera cu Turcia.

El şi alte câteva mii de migranţi sirieni împart aceeaşi soartă de când au intrat clandestin în Bulgaria, stat care depune eforturi să facă faţă afluxului. "Ne-am gândit că Bulgaria, fiind şi ea membră a Uniunii Europene, este o ţară ca Germania, Franţa sau Italia... Dacă am fi ştiut ce ne-aşteaptă, n-am fi venit aici niciodată", afirmă cu indignare Abd Al Jalil Bonja, în timp ce soţia şi cei patru copii ai săi tremură de frig în jurul unui aragaz improvizat într-un cort, pe care îl împarte cu o altă familie.

Mai mult de 11.000 de migranţi au intrat clandestin de la începutul acestui an în statul balcanic, traversând frontiera turco-bulgară. Chiar dacă numărul lor este o picătură în mare pe lângă celelalte două milioane de sirieni refugiaţi în statele vecine, capacitatea Bulgariei de-a găzdui imigranţii este mult prea slabă.

Cele trei aziluri pe care statul bulgar le-a pus la dispoziţie sunt pline încă din vară. Astfel, autorităţile au organizat în grabă alte patru centre în şcoli, în cazarme abandonate, printre care şi tabara de la Harmanli.

Copii desculţi, femei gătind în noroi, un fum negru, dens şi sufocant. Sunt foarte mulţi cei care nu reuşesc să-şi cumpere medicamente, deşi au stringentă nevoie de ele. Imigranţii au dreptul să părăsească tabăra doar atunci când vor să îşi cumpere de mâncare. Zăpada umezeşte corturile şi rulotele ce găzduiesc cei 1.254 de sirieni şi afgani, mulţi dintre ei sacrificând ultimii bani pentru a ajunge clandestin în Bulgaria.

Cei 400 de locuitori repartizaţi în tabere împart între ei opt băi şi şase toalete. Vesela o spală afară, iar focul îl fac lemne de la ferestre şi uşi preluate din clădirea din vecinătate. Acolo se încălzesc şi îşi usucă îmbrăcămintea.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul violenţelor este, potrivit estimărilor ONU, de peste 100.000 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici