- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
AFP: Opoziţia egipteană, un ansamblu heteroclit
Opoziţia faţă de regimul preşedintelui egiptean, Hosni Mubarak, este un ansamblu heteroclit de partide laice, ale islamiştilor şi organizaţii ale societăţii civile, relatează AFP, care prezintă principalele formaţiuni.
AFP: Opoziţia egipteană, un ansamblu heteroclit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
O mare parte dintre acestea - Mohamed ElBaradei, Fraţii Musulmani, anumite partide laice de opoziţie - fac parte dintr-un comitet care a anunţat, marţi, că nu va angaja negocieri cu puterea, atât timp cât Hosni Mubarak va fi preşedinte.
- În cadrul opoziţiei legale există aproximativ 20 de partide laice, majoritatea cu o audienţă foarte slabă şi cu o reprezentare parlamentară limitată la aproximativ 15 mandate din totalul de 518, câte are Parlamentul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Cel mai cunoscut dintre ele este Noul Wafd, creat în 1978, inspirat după modelul partidului Wafd, fondat la începutul secolului al XX-lea, care a fost, pentru o lungă perioadă, cel mai mare partid naţionalist din ţară.
Între partidele laice se află, de asemenea, partidul al-Ghad, creat de opozantul Ayman Nour, care a candidat împotriva lui Mubarak la alegerile prezidenţiale din 2005. Mai multe formaţiuni se revendică de la stânga socialistă sau se prezintă drept continuatori ai preşedintelui Nasser.
- Islamiştii sunt dominaţi de mişcarea Fraţii Musulmani, creată în 1928 de Hassan al-Banna. Confreria este oficial interzisă şi nu este un partid politic. Constituaţia nu autorizează partidele constituite pe o bază confesională.
Dar Fraţii Musulmani, ţinta unor arestări frecvente, sunt, în fapt, toleraţi şi foarte prezenţi în numeroase instituţii de caritate sau sindicale.
Consideraţi drept mişcarea de opoziţie cel mai bine organizată, au obţinut 88 de mandate de deputat, reprezentând 20 la sută din totalul mandatelor, la alegerile legislative din 2005. Reprezentarea lor parlamentară a dispărut la alegerile din noiembrie-decembrie 2010. Confreria, care nu a primit niciun mandat după primul tur, a boicotat cel de al doilea tur, denunţând fraude din partea puterii.
- Între mişcările rezultate din societatea civilă se află Asociaţia Naţională pentru Schimbare a lui Mohamed ElBaradei, laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi fost director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). Această formaţiune se doreşte o structură suplă, atât pentru personalităţi, cât şi pentru mişcări de tot felul care cer reforme democratice.
Tot dintre acestea face parte şi Mişcarea Tinerilor de la 6 aprilie, al cărei nume este inspirat de o revoltă a muncitorilor, în Delta Nilului, în aprilie 2008. Gruparea este prezentă în special pe Internet, mai ales pe Facebook.
Mişcarea Kefaya (Destul!) a fost fondată în 2004 de militanţi anti-guvernamentali. Aceasta a devenit cunoscută după ce şi-a multiplicat acţiunile de protest, în timpul alegerilor din 2005, dar care, de atunci, şi-a pierdut din vizibilitate.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO