- Home
- Externe
- BRUXELLES, (26.09.2013, 15:14)
- Gaidau Ion
AFP: Romii sunt rareori bineveniţi în ţările europene
Romii sunt rareori bineveniţi în ţările europene care, în majoritatea cazurilor, întâmpină dificultăţi în a le asigura condiţii decente de viaţă, în pofida faptului că mai multe programe de inserţie au fost lansate în ultimii ani.
Urmărește
368 afișări
AFP: Romii sunt rareori bineveniţi în ţările europene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
- Germania: Numărul persoanelor provenind din România, Bulgaria sau Ungaria, majoritatea de etnie romă, s-a triplat în ultimii patru ani. În 2012, 117.000 de cetăţeni români, 59.000 de cetăţeni bulgari şi 55.000 de cetăţeni ungari s-au instalat în Germania.
Mai multe oraşe au cerut resurse suplimentare de la guvern pentru a absorbi valurile de nou-veniţi, în timp ce unele dintre ele, precum Duisburg (vest), i-au considerat ca o şansă de a se repopula, în pofida opoziţiei puternice a populaţiei autohtone.
Ministrul de Interne în exerciţiu, Hans-Peter Friedrich, se opune categoric intrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. Pe de altă parte, Berlinul doreşte să elimine vizele pentru cetăţenii Serbiei şi Macedoniei, două ţări populate de numeroşi romi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
- Ungaria: Având între 500.000 şi 600.000 de romi la o populaţie de zece milioane de locuitori, Ungaria este atât o ţară "expeditoare", cât şi de "destinaţie". În 2011, Guvernul ungar a lansat un program de integrare, dar rezultatele sale se fac aşteptate. Situaţia romilor, victime ale discriminărilor, s-a înrăutăţit din cauza crizei economice şi măsurilor de austeritate, care i-au afectat mai grav decât pe restul populaţiei.
- Grecia: Aproximativ 300.000 de romi trăiesc în Grecia, majoritatea dintre ei în condiţii mizerabile. În pofida ajutoarelor sociale provenind din programe europene, integrarea lor rămâne literă moartă, aşa cum deplâng frecvent organizaţiile internaţionale, inclusiv ONU.
- Italia: Între 140.000 şi 160.000 de romi trăiesc în Italia, potrivit comunităţii catolice Sant'Egidio. Dacă majoritatea dintre ei, prezenţi de mai mult timp, sunt integraţi, alţii, sosiţi mai recent, trăiesc în tabere instalate la periferiile oraşelor. Ministrul Integrării, Cecile Kyenge, a promis să reflecteze asupra creării unui "statut juridic" pentru romi, care le-ar permite să acceadă mai uşor la servicii de sănătate, mai ales.
- Belgia: Guvernul a adoptat în 2012 o "Strategie naţională pentru integrarea romilor" care urmăreşte să lupte împotriva discriminărilor şi să favorizeze accesul la locuri de muncă, la învăţământ şi la locuinţe pentru aproximativ 30.000 de romi din Europa de Est ce s-au instalat în această ţară. Dar, potrivit Centrului pentru egalitate de şanse şi luptă împotriva rasismului, stereotipurile privind comunitatea romă "persistă".
- Polonia: Situaţia comunităţii rome, estimată la cel puţin 50.000 de persoane, este mai bună decât în ţările vecine, dar 30% dintre copii nu sunt şcolarizaţi, potrivit autorităţilor.
- Portugalia: Comunitatea romă din Portugalia numără aproximativ 50.000 de persoane. În pofida existenţei unei structuri de sprijin încă din 2007 şi punerii în aplicare în 2011 a unui plan de integrare, membrii săi fac obiectul unor discriminări puternice şi trăiesc în condiţii precare.
- Cehia: Romii, al cărui număr este estimat la aproximativ 300.000, se confruntă cu manifestări ostile, începând din 2008, care ultima dată au escaladat în ciocniri la Ceske Budejovice (sud).
- Slovacia: Romii reprezintă aproximativ 10% din populaţie, potrivit estimărilor. Jumătate dintre ei sunt bine integraţi, în timp ce alţii trăiesc în 650 de tabere lipsite adesea de electricitate şi apă potabilă. Clasele speciale întrunesc peste 40% din copiii lor.
- Suedia: O dezvăluire a presei, făcută luni şi marţi, cu privire la existenţa a două registre ale poliţiei, în care sunt înscrişi peste 4.000 şi respectiv 1.000 de romi, a provocat un scandal. În 2012, Guvernul a deblocat 46 de milioane de coroane suedeze (5,3 milioane de euro) pentru o perioadă de patru ani, cu scopul de a elimina discriminările până la orizontul anului 2032. Suedia a fost deja criticată de Consiliul Europei pentru expulzarea unor persoane de etnie romă în ţări în care sunt victime ale unor discriminări mai grave, precum Serbia şi Kosovo.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe