AFP: Washingtonul pare că merge ca pe ouă în faţa furiei Rusiei, în dosarul ucrainean

Washingtonul pare să aibă o atitudine concesivă în faţa furiei Rusiei în dosarul ucrainean, prin declaraţii măsurate, prudenţă pe tema noului regim şi o insistenţă asupra cooperării cu Moscova, departe de o atmosferă caracteristică Războiului Rece, comentează AFP.

Urmărește
4766 afișări
Imaginea articolului AFP: Washingtonul pare că merge ca pe ouă în faţa furiei Rusiei, în dosarul ucrainean

AFP: Washingtonul pare că merge ca pe ouă în faţa furiei Rusiei, în dosarul ucrainean (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Premierul rus Dmitri Medvedev a lansat un avertisment luni, după un weekend în care evenimentele s-au succedat frenetic la Kiev - fuga preşedintelui aliat al Moscovei Viktor Ianukovici, destituirea sa de către Parlament şi desemnarea lui Oleksandr Turcinov ca şef interimar al Executivului.

"Unii dintre partenerii noştri occidentali îl consideră legitim (...). Mi se pare o aberaţie să consideri legitim ceea ce de fapt este rezultatul unei revolte", a declarat premierul rus.

Casa Albă a păstrat ambiguitatea asupra statului pe care-l are Turcinov în ochii săi. Un purtător de cuvânt al preşedintelui Barack Obama, Jay Carney, a subliniat că Parlamentul "şi-a les preşedintele în mod legal".

Notând că este evident că Ianukovici "nu conduce în mod activ ţara la ora ocatuală", totuşi, Carney nu l-a numit pe Turcinov preşedinte interimar.

El a evocat, în schimb, "necesitatea creării unui Guvern pluripartidic de coaliţie, un Guvern de tehnocraţi care va putea să ajute Ucraina să adopte deciziile importante care se impun, în special în domeniile economic şi financiar, în aşteptarea alegerilor anticipate".

Carney a subliniat că ţara sa este pregătită "să susţină Ucraina în reformele necesare în vederea revenirii la stabilitate economică. Această susţinere ar putea să constea într-un program FMI".

Potrivit unui oficial american de rang înalt, susţinerea ar fi comparabilă cu un împrumut rusesc în valoare de 15 miliarde de dolari, convenit de Ianukovici, incert în prezent, în contextul în care Ucraina riscă intrarea într-o încetare de plăţi.

Washingtonul - după patru zile de la o convorbire telefonică între preşedinţii american Barack Obama şi rus Vladimir Putin -, a încercat totodată să transmită mesajul că Moscova are interesul unui tranziţii paşnice în cadrul puterii la Kiev.

- Un pas înapoi

Criza care a condus la plecarea lui Ianukovici de la putere în urma unor confruntări sângeroase a fost provocată de refuzul preşedintelui destituit a unei apropieri de Uniunea Europeană (UE), în favoarea legăturilor istorice cu Moscova.

Dar "nu există nicio contradicţie în faptul că Ucraina şi ucrainenii se apropie de Europa şi faptul că îşi păstrează legăturile culturale şi economice de lungă durată cu Rusia", a dat asigurări Carney.

Colega sa de la Departamentul de Stat Jennifer Psaki a respins ideea că Ucraina este scena unei lupte pentru influenţă între Statele Unite şi UE, pe de o parte, şi Rusia, pe de altă parte. "Este o perspectivă foarte (caracteristică) «Războiului Rece» de a vedea lucrurile", a apreciat ea.

"Poziţia Statelor Unite a fost coerentă şi clară. Nu credem că o ţară sau alta poate să impună destinul acestor ţări din Europa de Est şi Caucaz. Locuitorii acestor ţări, printr-un proces democratic, sunt cei care este necesar să adopte propriile decizii", a declarat, pe de altă parte, un oficial american de rang înalt, sub protecţia anonimatului.

UE s-a implicat mai mult în gestionarea tulburărilor din Ucraina în ultimele zile, prin prezenţa la Kiev, joi, a şefilor diplomaţiilor germană, poloneză şi franceză.

Însă, după activismul de care a dat dovadă la Kiev adjuncta secretarului de Stat pentru Europa Victoria Nuland, Washingtonul pare că vrea să facă un pas înapoi. Numărul doi în ierarhia Departamentului de Stat, William Burns, urmează să efectueze marţi o vizită în Ucraina, la o zi după vizita efectuată de către Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton.

Americanii "se gândesc, cu siguranţă, că au nevoie de o relaţie constructivă cu Rusia în numeroase dosare, indiferent că este vorba despre Siria sau Iran", notează Joerg Forbrig, un specialist în regiunea Europa de Est din cadrul grupului de reflecţie German Marshall Fund.

Iar "un rol mai activ al Statelor Unite în dosarul ucrainean ar putea să implice riscuri la adresa acestei cooperări", a declarat el pentru AFP. Deci, "americanii fac un pas înapoi, pentru a nu provoca Moscova", apreciază expertul german.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici