- Home
- Externe
- (26.09.2021, 19:00)
- , Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BREAKING NEWS Alegeri Germania. Rezultate: Egalitate între Social Democraţi şi Creştin Democraţii. Cum arată posibilele coaliţii
- Dupa 16 ani la putere Angela Merkel va părăsi fotoliul de cancelar după alegerile ce au loc astăzi.
- Alegerile sunt un punct de crucial atât pentru Germania cât şi pentru Europa, care prin plecarea Angelei Merkel pierde unul dintre liderii săi.
- UPDATE: Secţiile de votare din Germania s-au închis. Potrivit estimărilor ARD, Social Democraţii (SPD) au 25%, la fel şi Creştin Democraţii(CDU). Verzii sunt la 15%, FDP şi AfD fiecare la 11% şi Partidul de Stânga( Die Linke) la 5%.
- Creştin Democraţii (CDU) şi Social Democraţii (SPD), cele mai mari două partide din politica germană, au împărţit puterea în timpul celui de-al patrulea mandat al lui Merkel în calitate de cancelar, dar acum sunt în duel direct pentru numirea următorului cancelar.
- Germania are un sistem de vot complex pentru alegerea Bundestagului. Sistemul urmăreşte să combine avantajele reprezentării directe şi proporţionale, protejând în acelaşi timp de greşelile electorale din istoria Germaniei, care au dus la fragmentările politice din timpul Republicii Weimar.
- Pentru ca un partid să intre în Bundestag, acesta trebuie să câştige cel puţin 5%.
Urmărește
6856 afișări
Alegeri Germania. Primele rezultate. Luptă strânsă pentru locul Angelei Merkel. Cum arată posibilele coaliţii
UPDATE Reacţiile favoriţilor pentru funcţia de cancelar
Olaf Scholz, candidatul Partidului Social-Democrat (SPD) la funcţia de cancelar al Germaniei, s-a declarat mulţumit, duminică seară, de rezultatul scrutinului parlamentar, apreciind că a primit un mandat clar pentru a conduce viitorul guvern.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
"Germanii au votat în număr mare pentru ca eu să fiu cancelar. Sunt încântat că cetăţenii au votat în acest fel, partidul nostru este într-o poziţie mult mai bună comparativ cu situaţia dintr-o perioadă îndelungată", a afirmat Olaf Scholz, citat de BBC.
Armin Laschet, liderul Uniunii Creştin-Democrate (CDU) şi candidat pentru postul de cancelar al Germaniei, a admis, duminică seară, că scorul obţinut în scrutinul parlamentar nu este cel aşteptat, dar a explicat că va face tot posibilul pentru conducerea viitorului guvern.
"Ştiam că va fi o cursă strânsă. Rezultatul final este incert, dar nu putem fi mulţumiţi de acest rezultat", a declarat Armin Laschet, conform BBC.
UPDATE Alegeri Germania. Primele estimări arată un rezultat foarte strâns
Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga), avându-l candidat la funcţia de cancelar pe Olaf Scholz, a obţinut 25% din voturi, în timp ce Uniunea Creştin-Democrată / Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU), care îl are candidat pentru postul de cancelar pe Armin Laschet, este la acelaşi nivel (25), potrivit unui sondaj efectuat la comanda postului ARD, citat de publicaţia Bild.
Un alt sondaj, efectuat de postul ZDF, plasează Partidul Social-Democrat la nivelul de 26% şi Uniunea Creştin-Democrată (CDU/CSU) la 24%.
Indiferent de situaţie cele două formaţiuni vor avea nevoie de coaliţii pentru a forma viitorul guvern.
Alianţa '90 / Verzi (ecologistă) a obţinut 14,5-15% din voturi, iar Partidul Liber-Democrat (FDP, liberal) este la nivelul de 11-12%. Formaţiunea de extremă-dreapta Alternativă pentru Germania (AfD) este creditată cu 11-12%, iar partidul Die Linke (stânga) este la nivelul de 5%.
Numele viitorului cancelar ar putea să fie aflat abia după negocierile pentru formarea unei coaliţii.
Alegeri Germania. Ce viitori cancelari propun principalele partide
Partidul Social-Democrat - Olaf Scholz
Scholz este ministrul de Finanţe al Germaniei, funcţie pe care o ocupă din 2018. El a promis că va construi mai multe case „pentru a opri creşterea excesivă a chiriilor”, o îngrijorare persistentă a populaţiei germane. El promite, de asemenea, o politică climatică mai puternică care va transforma Germania într-un important exportator de energie verde. Totuşi, cea mai mare prioritate a sa este creşterea salariului minim de la 9,60 euro pe oră la 12 euro.
Până la pandemia Covid-19 a avut reputaţia de prudenţă fiscală, dar el a jucat un rol esenţial în promovarea planului de recuperare al UE de 750 miliarde euro şi a unui pachet de stimulente în valoare de 130 miliarde euro.
Uniunea Creştin-Democrată - Armin Laschet
Armin Laschet este un moderat de dreapta ce doreşte revenirea la cheltuieli publice limitate, este în favorea unei tranziţii verzi, dar treptată în aşa fel încât să nu perturbe economia.
Partidul Verde - Annalena Baerbock
Annalena Baerbock a pus tranziţia verde şi politicile pentru realizarea sa în centrul campaniei sale. Chiar dacă şansele ca partidul său să fie cel care va da cancelarul sunt mai mici, ea va juca un rol cheie în negocierile pentru o coaliţiei.
Alegeri Germania. Posibile coaliţii
Cel mai probabil niciun partid nu va obţine o majoritate, iar numele viitorului cancelar va fi decis în urma negocierilor pentru formarea unei coaliţii. Există 4 scenarii posibile de coaliţie:
Marea Coaliţie
Uniunea Creştin-Democrată (CDU) - Partidul Social-Democrat (SPD)
Cele două formaţiuni sunt în prezent în alinaţă şi formează guvernul Merkel, dar pentru ambele o nouă asociere este o variantă pe care încearcă să o evite
Alianţa "Semafor"
Denumită după culorile partidelor, alinaţa ar cuprinde Social Democraţii, ca partid principal, alături de Partidul Liber Democrat (FDP) şi Partidul Verde.
Alianţa Jamaica
Numită din nou după culorile partidelor. Ea ar cuprinde Uniunea Creştin-Democrată (CDU), ca principal partid, alături de Partidul Liber Democrat (FDP) şi Partidul Verde.
Alianţa Stângii
O unificare a stângi este văzută de mulţi ca varianta cea mai radicală. Alinaţa ar cuprinde Partidul Social-Democrat alături de Partidul Verde şi de Partidul de extremă stânga( Die Linke)
În nicio alianţă pe baza sondajelor partidul de extremă dreapta Aleternativa pentru Germania( AfD) nu ar ajunge să formeze o coaliţie
Alegeri Germania. Cum arată sondajele?
Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga), avându-l candidat la funcţia de cancelar pe Olaf Scholz, se situează la nivelul de 25% din intenţiile de vot, potrivit mediei celor mai recente sondaje de opinie. Uniunea Creştin-Democrată / Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU, centru-dreapta), care îl are candidat pentru postul de cancelar pe Armin Laschet, a crescut în preferinţele electorale în ultimele zile şi este la nivelul de 22%.
Alianţa '90 / Verzi (ecologistă) era creditată cu 16-17% din intenţiile de vot înaintea scrutinului parlamentar. Partidul Liber-Democrat (FDP, liberal) este la nivelul de 11-12%, iar formaţiunea de extremă-dreapta Alternativă pentru Germania (AfD) este creditată cu 10-11%. Formaţiunea Die Linke (extremă stânga) este la nivelul de 6-7%.
Cum se alege cancelarul în Germania?
Partidele politice trebuie adesea să negocieze după alegeri pentru a forma o coaliţie. Candidaţii la funcţia de cancelar sunt anunţaţi de partide înainte de alegeri.
Apoi cancelarul este numit de preşedintele federal şi votat de Bundestag într-un vot secret.
Pentru a fi ales, cancelarul federal trebuie să câştige o majoritate absolută de voturi.
Cum funcţionează sistemul electoral german şi de ce este considerat unul dintre cele mai bune din lume
Germania are un sistem de vot complex pentru alegerea Bundestagului. Sistemul urmăreşte să combine avantajele reprezentării directe şi proporţionale, protejând în acelaşi timp de greşelile electorale din istoria Germaniei, care au dus la fragmentările politice din timpul Republicii Weimar între Primul Război Mondial şi al Doilea Război Mondial.
60,4 milioane de persoane cu vârsta peste 18 ani sunt eligibile pentru vot la alegerile naţionale din 2021, potrivit cifrelor de la Biroul Federal de Statistică al Germaniei.
Dintre aceştia, 31,2 milioane sunt femei şi 29,2 milioane sunt bărbaţi, cu aproximativ 2,8 milioane de persoane votând pentru prima dată. Peste o treime din electoratul Germaniei are peste 60 de ani, ceea ce înseamnă că generaţiile mai îmbătrânite au adesea o influenţă mare asupra rezultatului alegerilor.
Cel mai mare număr de alegători eligibili trăieşte în Renania de Nord-Westfalia, urmat de statele sudice Bavaria şi Baden-Württemberg.
Cum funcţionează sistemul de vot care a trasformat Germania într-un stat foarte stabil
Bundestagul are oficial 598 de locuri, dar acest număr poate fluctua din cauza sistemului parlamentar.
Când germanii merg azi la urne, vor primi două buletine de vot. Odată vor vota un candidat din districtul lor şi odată un partid.
Astfel sistemul de vot german rezolvă una dintre cele mai mari probleme ale votării, probleme ce au măcinat şi sistemul electoral românesc. Votul german este atât direct, alegătorii votând o persoană, cât şi pe bază de preferinţe politice prin votul unui partid.
Prin primul vot denumit „Erststimme” alegătorul îşi votează candidatul preferat pentru a-i reprezenta districtul în parlament. Fiecărui candidat care câştigă una dintre cele 299 de circumscripţii din Germania - o circumscripţie pentru 250.000 de locuitori - i se garantează un loc. Statele germane cu populaţii mai mari au mai multe circumscripţii şi pot trimite mai mulţi reprezentanţi în Bundestag decât cei mai mici.
Pentru a ocupa cealaltă jumătate din cele 598 de locuri din Bundestagul german, alegătorii votează şi pe al doliea buletin numit „Zweitstimme”. Acest vot revine unui partid politic în locul unui singur candidat. Pe baza procentului obţinut de partide se împarte celaltă jumătate de locuri din Bundestag.
Sistemul de vot oferă posibilitatea unui alegător să îşi împartă votul votând direct un candidat pe care îl simtatizează şi votând în schimb un alt partid dacă considetă că partidul candidatului său nu îi satisface aşteptările.
Pentru ca un partid să intre în Bundestag, acesta trebuie să câştige cel puţin 5% din al doilea vot. Acest sistem a fost pus în aplicare pentru a împiedica intrarea în parlament a partidelor mai mici, precum cele care au dus la destrămarea Republicii Weimar în anii 1920.
După stabilirea rezultatelor există un sistem de echitate care duce în unele cazuri la lărgirea numărului de locuri în parlament. Uneori, un partid va primi mai multe locuri de parlament directe prin primul vot decât merită în conformitate cu votul partidului. Întrucât fiecărui candidat care câştigă un district i se garantează un loc, partidul ajunge să-şi menţină acele locuri „depăşite”. Dar pentru a compensa partidele care au un scor mai bun la al doilea vot primesc un număr de locuri în plus. Astfel, numărul total de parlamentrari fluctuează de la legislatură la legislatură.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe