Alegeri în Croaţia: Conservatorii de la putere câştigă parlamentarele, fără a avea o majoritate

  • Partidul conservator aflat la putere în Croaţia a obţinut cele mai multe locuri în alegerile parlamentare, dar nu suficiente pentru a forma un guvern, potrivit rezultatelor oficiale aproape complete, scrie The Guardian.
  • Uniunea Democrată Croată (HDZ) a actualului premier, Andrej Plenković, a obţinut 60 de locuri în adunarea de 151 de membri, au arătat rezultatele din peste 90% din secţiile de votare.
  • În zilele următoare se vor organiza discuţii pentru formarea noului Guvern.
352 afișări
Imaginea articolului Alegeri în Croaţia: Conservatorii de la putere câştigă parlamentarele, fără a avea o majoritate

Alegeri în Croaţia: Conservatorii de la putere câştigă parlamentarele, fără a avea o majoritate

Rezultatele din peste 90% din secţiile de votare configurează faptul că partidul conservator, aflat la putere, a câştigat un nou mandat. ,,Pentru a treia oară consecutiv, HDZ a câştigat în mod convingător alegerile parlamentare", a declarat Plenković în faţa susţinătorilor săi din Zagreb, joi dimineaţă, potrivit The Guardian.

Coaliţia de centru-stânga, condusă de social-democraţi (SDP), s-a clasat pe locul al doilea, obţinând 42 de locuri în Parlament, iar partidul naţionalist de dreapta, Mişcarea pentru Patrie, ocupă locul al treilea în rezultate, având 14 locuri.

Un partid ultraconservator şi un partid de stânga-verde au obţinut câte 11 şi 10 locuri. Prezenţa la urne a fost de 60%.

Analiştii sunt de părere că partidul Mişcarea pentru Patrie va juca un rol important în discuţiile de formare a noului Guvern, în timp ce analistul politic Tihomir Cipek a declarat pentru Nova TV că ,,va fi un proces de negociere foarte dificil".

HDZ va începe joi dimineaţă discuţiile pentru a întruni majoritatea parlamentară, necesară formării Guvernului, a declarat Plenković.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici