- Home
- Externe
- CHIŞINĂU, (30.11.2014, 23:25)
- Ioana Bojan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ALEGERI PARLAMENTARE în Republica Moldova: PSRM este pe primul loc, potrivit rezultatelor parţiale - VIDEO, FOTO, LIVE TEXT
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a obţinut 22.91% din voturi la alegerile parlamentare de duminică din Republica Moldova, la numărarea a 35.07% din buletinele de vot, a anunţat Comisia Electorală Centrală, potrivit site-ului Unimedia.info.
Urmărește
11157 afișări
ALEGERI PARLAMENTARE în Republica Moldova: PSRM este pe primul loc - rezultate parţiale - VIDEO, FOTO, LIVE TEXT (Imagine: Robert Frunzescu/Mediafax Foto)
UPDATE 23:22 - PSRM este pe primul loc în urma alegerilor din Republica Moldova - rezultate parţiale
Partidul Comuniştilor (PCRM) a obţinut 19.75%, fiind urmat de Partidul Liberal-Democrat (PLDM), cu 16.69% din voturi, Partidul Democrat - 16.4%, Partidul Comunist Reformator - 5.93% şi Partidul Liberal cu 6.59% din voturi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Războiul din Ucraina, ziua 995. Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare / Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia
-
Rumoare pe social media după ce Biden pare că jubilează la întâlnirea cu Trump de la Casa Albă
-
STB modifică traseele şi prelungeşte programul autobuzelor pentru meciul România-Kosovo
Majoritatea secţiilor de votare s-au închis la ora 21.00, programul votului fiind prelungit la Chişinău, Bălţi, Anenii Noi şi Nisporeni.
În total, peste 55,86% dintre alegătorii moldoveni au votat până la ora 21.00, adică 1 565 591 din alegătorii înscrişi în listele de bază.
Peste trei milioane de cetăţeni moldoveni au fost chemaţi duminică la urne pentru a-i alege pe cei 101 deputaţi, într-un scrutin crucial care va decide dacă ţara continuă pe calea europeană sau se apropie de Rusia.
UPDATE 22:26 - Sute de persoane cer prelungirea votului la ambasada Republicii Moldova din Moscova - presă
Sute de moldoveni scandau duminică seara "lăsaţi-ne să votăm!", cerând prelungirea programului de votare după ora locală 21.00, relatează agenţia rusă Tass, în pagina electronică.
"A fost luată decizia de a nu prelungi programul secţiei de votare de la ambasadă, deoarece toate cele 3.000 de buletine de vot au fost utilizate", a declarat presedintele biroului electoral din Moscova, Anatol Patraşcu.
Potrivit Tass, în faţa ambasadei se află în continuare sute de persoane care doresc să voteze. Cetăţenii moldoveni scandează "Lăsaţi-ne să votăm!" şi "Suntem pentru Rusia!".
Forţele de ordine ruse încearcă să disperseze mulţimea.
Totodată, potrivit RIA Novosti, programul de votare în oraşul Ramenskoe, din suburbia Moscovei, a fost prelungit.
"Am luat decizia de a prelungi programul de votare în Ramenskoe, secţia de la ambasadă a fost închisă", a declarat preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan.
Pe teritoriul Rusiei au fost deschise în total cinci secţii de votare, dintre care două la Moscova şi celelalte trei la Sankt-Petersburg, Soci şi Novosibirsk. Mii de moldoveni au stat la coadă duminică pentru a putea vota în cadrul scrutinului parlamentar la secţia de votare deschisă la ambasada Republicii Moldova din Moscova.
UPDATE 22:08 - Reniţă: Peste 10.000 de moldoveni au votat în România; nu s-a prelungit programul la nicio secţie
Ambasadorul R. Moldova, Iurie Reniţă, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că la cele 11 secţii de votare au votat peste 10.000 de cetăţeni moldoveni, nefiind necesară prelungirea programului de vot la nicio secţie.
"La cele 11 secţii de pe teritoriul României au votat 10.456 de cetăţeni moldoveni, în timp ce la cele două secţii din Bucureşti, de la ambasadă şi de la secţia consulară, şi-au exprimat votul 4.098", a declarat, pentru MEDIAFAX, ambasadorul Iurie Reniţă, după închiderea urnelor, la ora 21:00.
Totodată, diplomatul moldovean a precizat că la nicio secţie de votare din România nu a fost necesară prelungirea programului de vot.
Prezenţa la vot este comparabilă cu cea de la precedentele alegeri, din 2010, când în România au votat în jur de 11.000 de cetăţeni.
Votul în România s-a desfăşurat fără incidente.
Urnele s-au închis în România la ora 21:00, concomitent cu cele 2.066 de secţii de votare de pe teritoriul Republicii Moldova.
UPDATE 21:30 - Secţiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova s-au închis
Cele aproximativ 2.000 de secţii de votare de pe teritoriul Republicii Moldova s-au închis duminică, la ora locală 21.00, relatează cotidianul Timpul în ediţia electronică.
Concomitent, procesul electoral s-a încheiat în România şi în Ucraina. Totuşi, în cazul în care mai sunt alegători care nu au reuşit să-şi exprime opţiunea electorală, programul votului ar putea fi extins cu cel mult două ore.
În Occident, la secţiile amenajate în Italia, Austria, Portugalia sau în Statele Unite ale Americii, votul continuă, date fiind diferenţele de fus orar.
Peste trei milioane de cetăţeni moldoveni au fost chemaţi duminică la urne pentru a-i alege pe cei 101 deputaţi, într-un scrutin crucial care va decide dacă ţara continuă pe calea europeană sau se apropie de Rusia.
Observatorii naţionali ai Asociaţiei Promo-LEX au semnalat o serie de derapaje în timpul votării, precum tentative de a corupe alegătorii, buletine de vot fără ştampila "retras" în dreptul Partidului Patria sau buletine anulate nefondat, relatează agenţia IPN.
Potrivit preşedintelui Efortului de monitorizare a alegerilor, Pavel Postica, observatorii au menţionat că, în cel puţin trei cazuri, cabinele de vot nu erau amplasate în aşa mod încât să asigure dreptul la vot secret. Iar la secţia de votare din satul Clişova, raionul Orhei, s-a descoperit că primarul localităţii era şi observator.
"Am atestat încă două secţii de votare la care s-au eliberat mai multe buletine de vot decât persoane înscrise pe listele de votare. Iar la secţia de votare Leuşeni, raionul Hânceşti, nu a fost aplicată ştampila „retras” în dreptul concurentului Patria, membrii biroului motivând că nu au primit indicaţii clare", a spus Pavel Postica.
Au fost semnalate de asemenea noi cazuri în care buletinele de vot au fost fotografiate şi publicate pe Internet, precum şi situaţii în care era amplasat afişaj electroal în preajma secţiilor de votare. "Am atestat situaţii în care alegătorilor li s-a permis să voteze în baza paşaportului. Mai sunt înregisrate cazuri de transportare organizată a alegătorilor la secţiile de votate. Mai grav e că s-a observat transportarea acestora şi cu un automobil guvernamental", a adăugat Pavel Postica.
Observatorii au mai semnalat şi două tentative de corupere a alegătorilor. Acestora li s-au procurat produse alimentare şi li s-a oferit alcool pentru a vota cu un anumit concurent electoral. S-a înregistrat un incident când un alegător a încercat să părăsească biroul electoral cu buletinul de vot.
UPDATE 21:08 - Miliţia transnistreană a încercat să împiedice locuitorii din Corjova să meargă la vot
Alegătorii moldoveni din Corjova, raionul Dubăsari, au fost nevoiţi să voteze în satul vecin, pentru că miliţia transnistreană a împiedicat deschiderea unei secţii de votare în localitatea lor, relatează Jurnal de Chişinău în ediţia electronică.
Echipe ale miliţiei separatiste, mobilizate în localitate, i-au intimidat pe cei care voiau să participe la alegeri, în condiţiile în care în localitatea Corjova sunt aproximativ patru mii de persoane cu drept de vot.
Comisia Electorală Centrală a fost nevoită să mute secţia de votare din localitatea Corjova la Cocieri, pentru a evita eventuale provocări din partea autorităţilor separatiste de la Tiraspol.
Totuşi procesul electoral a fost dificil, pentru că miliţienii transnistreni opreau, fără niciun motiv, maşinile care mergeau din Corjova spre secţia de votare din Cocieri.
UPDATE 19:53 - Peste 51 la sută dintre alegătorii din Republica Moldova au votat până la ora 18.30
Aproximativ 1,4 milioane de persoane au votat până la ora 18.30 în cadrul scrutinului legislativ din Republica Moldova, reprezentând 51,2 la sută din numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale, relatează agenţia de presă IPN.
Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a anunţat că cea mai înaltă rată de participare s-a înregistrat în raioanele Rezina – 56% şi Criuleni – 55,87%. În municipiul Chişinău, 55,7% din alegători s-au prezentat la urne. Cei mai pasivi sunt alegătorii din Basarabeasca, unde până la ora 18.30 au votat 39,24% dintre cei înscrişi pe listele electorale.
În diaspora, până la ora 18.00, au votat peste 40.000 de alegători. Cei mai mulţi s-au prezentat la secţiile de votare din Italia (18.000), în timp ce în Rusia au votat 7.000 de persoane, iar în România 6.200.
UPDATE 18:40 - Reniţă: 9.000 de cetăţeni moldoveni au votat în România până la ora 18:00
Ambasadorul R. Moldova, Iurie Reniţă, a declarat că 9.000 de cetăţeni moldoveni au votat, în cadrul alegerilor parlamentare, la cele 11 secţii de votare din România, până la ora 18:00, cei mai mulţi votanţi înregistrându-se la sediul ambasadei, peste 2.300.
"Până la ora 18:00, şi-au exercitat dreptul de vot în România, la cele 11 secţii de votare, 9.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova (...). Cele mai multe persoane au votat la sediul ambasadei, e o cifră impresionată, peste 2.300 de persoane", a declarat, duminică, ambasadorul moldovean Iurie Reniţă.
Acesta a mai spus că la cealaltă secţie de votare din Bucureşti, de la secţia consulară, au votat peste 1.000 de persoane.
Totodată, ambasadorul a precizat că la secţiile de votare din România nu a fost constatat "niciun incident şi niciun impediment". "Decurge totul normal, cozile, chiar dacă apar, imediat şi dispar", a afirmat Reniţă.
Diplomatul a subliniat că toate secţiile de votare pot prelungi programul, în caz de necesitate, cu încă două ore, dar a precizat că, momentan, nu a fost informat că ar fi astfel de solicitări.
Pe de altă parte, Iurie Reniţă a făcut apel la moldoveni să se prezinte la vot în cele trei ore până la închiderea urnelor.
"Fac apel către cetăţenii moldoveni ca să vină în continuare să-şi exercite votul, în special din zona Sucevei, de la Bacău, de la Iaşi, de la Galaţi, Constanţa. Mai avem trei ore care contează foarte mult şi de aceea vă rugăm să fiţi pezenţi alături de secţiile de votare din toată România (…), astfel consolidând votul nostru aici, votul de pe teritoriul României, care va fi unul important în contextul general al alegerilor parlamentare din R. Moldova", a precizat ambasadorul moldovean.
UPDATE 18:02 - Observatorii anunţă o serie de nereguli la scrutinul parlamentar din Republica Moldova
Observatorii naţionali la alegerile parlamentare de duminică din Republica Moldova au anunţat o serie de nereguli în desfăşurarea procesului electoral, în timp ce misiunea internaţională de monitorizare a OSCE a precizat că scrutinul se desfăşoară fără probleme, relatează agenţia de presă IPN în pagina electronică.
Observatorii Promo-LEX au semnalat cazuri de agitaţie electorală în faţa secţiilor de votare, dar şi transportarea organizată a alegătorilor sau deteriorarea echipamentului din secţiile de votare.
Pavel Postica, preşedintele Efortului de monitorizare a alegerilor, a informat, într-o conferinţă de presă, că la o secţie de votare din Cahul s-a spart o urnă pentru buletinele de vot, iar la una din Orhei s-au atestat deficienţe la sigilarea urnelor. În unele secţii, mai mulţi alegători nu s-au regăsit pe listele electorale, iar la alte secţii au fost constatate cazuri când, venind să voteze, alegătorii au constatat că cineva deja a votat în locul lor.
La secţia de votare din satul Sănătăuca, raionul Floreşti, unde pot vota şi cetăţenii din regiunea transnistreană, s-a constatat că autorităţile nu au eliberat destule liste suplimentare. După ce au fost înregistraţi 150 de cetăţeni din regiunea transnistreană, listele s-au terminat şi a fost nevoie să se meargă după alte liste în satul Bursuc din comuna Japca.
Pavel Postica a remarcat că s-au înregistrat cazuri izolate când pe fişa de însoţire a buletinului de identitate nu s-a aplicat ştampila "Alegeri 30.11.2014", care confirmă că titularul acestuia a votat. Şeful Efortului de monitorizare a alegerilor a mai spus că se depistează cazuri de încălcare a legislaţiei prin fotografierea şi postarea pe Internet a buletinului de vot cu ştampila "Votat" aplicată, iar acest lucru este ilegal.
S-au depistat de asemenea patru cazuri de transportare organizată a alegătorilor cu autocare şi microbuze la secţiile de votare. De asemenea, observatorii au sesizat că administraţia de la Tiraspol a verificat minuţios cetăţenii din stânga Nistrului care se deplasau pe malul drept pentru a vota.
Anterior, reprezentantul Promo-LEX anunţase că 26 de secţii de votare din Republica Moldova s-au deschis cu o întârziere de până la 55 de minute, în timp ce o secţie din Chişinău s-a deschis cu cinci minute mai devreme. Asociaţia are câte un observator în majoritatea secţiilor de votare.
Potrivit rapoartelor observatorilor, în unele secţii de votare iluminatul a fost slab, iar în două secţii nu există seif. De asemenea, în unele secţii lipseau agentul termic şi energia electrică.
Referitor la registrul electronic, Pavel Postică a spus că au fost întâlnite deficienţe tehnice imediat după deschiderea urnelor. De asemenea, în unele secţii de votare s-au creat cozi.
Pe de altă parte, potrivit observatorilor internaţionali ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), la primele ore ale dimineţii, alegerile s-au desfăşurat normal, fără probleme sau încălcări semnificative. "Am vizitat mai multe secţii de votare, era o atmosferă normală şi am fost foarte bine primiţi", a declarat Arta Dade, şefa Delegaţiei de Observatori a Adunării Parlamentare a OSCE.
"Totul este în regulă, noi n-am observat nimic diferit sau vreo situaţie mai rea", a confirmat şi liderul misiunii de observare de scurtă durată a OSCE la alegerile parlamentare din R. Moldova, Emin Onen. Acesta a declarat că misiunea pe care o conduce se află în ţară pentru două zile şi a avut mai multe întâlniri cu politicieni şi ONG-uri, iar luni va organiza o conferinţă de presă în care se vor anunţa rezultatele prealabile ale monitorizării şi evaluării scrutinului.
Citeşte şi:
Reniţă: Am votat pentru un viitor în care să ne putem manifesta fără imixtiunile din afară
UPDATE 17:51 - Participarea la alegerile din Republica Moldova a depăşit 39%, astfel că scrutinul va putea fi validat
Rata de participare la scrutinul parlamentar de duminică din Republica Moldova era de 39,21 la sută la ora 15.30, a anunţat Comisia Electorală Centrală (CEC), ceea ce înseamnă că alegerile pot fi validate, relatează Jurnal de Chişinău în ediţia electronică.
Până la ora 15.30 au reuşit să voteze 1.098.227 de cetăţeni, reprezentând 39, 21% din electorat. "Această prezenţă la vot ne permite să spunem că alegerile parlamentare de astăzi sunt valabile din punct de vedere al prezenţei la vot", a anunţat şeful CEC, Iurie Ciocan.
Cea mai înaltă rată de participare se menţine la Şoldăneşti - 45,83%, urmată de Ocniţa cu 44%. Şi locuitorii capitalei au devenit mai activi, rata de participare în Chişinău fiind mai mare decât media pe ţară - 39,35%. La Bălţi este înregistrată o rată de participare de 35%, iar în Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia – 34,78%.
Cea mai mică prezenţă de vot este în Basarabeasca - 30,8%. Pe liste suplimentare, până la această oră, au votat 47.331 de alegători.
UPDATE 15:51 - Cetăţeni moldoveni spun că au votat pentru ca ţara lor să urmeze mai departe calea europeană
Cetăţeni moldoveni care au votat, duminică, la Galaţi spun că vor ca ţara lor să urmeze mai departe calea europeană, să se integreze în Uniunea Europeană, să se schimbe în bine, ”cu realizări corecte, fără corupţie”, iar toţi cei care au plecat peste hotare să se întoarcă.
La Galaţi, pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova, a fost organizată o singură secţie de votare la sediul central al Universităţii ”Dunărea de Jos”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Procesul electoral se desfăşoară fără incidente, existând totuşi momente în care se formează grupuri de şase-şapte persoane care trebuie să aştepte la rând câteva minute pentru a vota.
O tânără din Republica Moldova, studentă la universitatea din Galaţi, a declarat că a votat pentru o schimbare în ţara sa, pentru că doreşte să se întoarcă.
”Vreau o schimbare în ţara mea, vreau să mă întorc acasă neaparat, vreau ca părinţii mei să trăiască bine în ţara de unde am plecat. Am votat cu oamenii despre care ştiu că pot să schimbe ţara mea. A fost un vot pentru parcursul european. Fiecare poate să facă astăzi ceva pentru Republica Moldova şi pentru el, exprimându-şi votul. Eu vreau să ma întorc în Moldova să fac teatru, să fiu actriţă şi cântăreaţă”, a spus Cristina, studentă la Facultatea de Arte de la Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galaţi.
O altă tânără din Republica Moldova care studiază la Galaţi a afirmat că îşi doreşte ”un viitor mai bun pentru Republica Moldova” şi din acest motiv a ţinut neapărat să voteze.
Printre studenţii moldoveni care au votat până acum s-a aflat şi Andrei Jurcăneanu, preşedintele Clubului Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni ”Ştefan cel Mare şi Sfânt” din cadrul Ligii Studenţilor de la Universitatea ”Dunărea de Jos”.
”Am votat cu gândul să avem o ţară competitivă care să urmeze mai departea calea europeană, în contextul în care există deja un acord de asociere cu Uniunea Europeană. Sper să facem cât mai curând parte din marea familie europeană”, a afirmat Adrian Jurcăneanu.
Potrivit acestuia, aproximativ 200 de studenţi basarabeni au rămas în acest weekend în Campusul universităţii de la Galaţi, însă cei mai mulţi, circa 300, au plecat acasă pentru a profita de minivacanţa prilejuită de Ziua Naţională a României.
La Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galaţi învaţă aproximativ 1.560 de studenţi din Republica Moldova, iar mare parte dintre aceştia aparţin secţiei transfrontaliere de la Cahul a instituţiei superioare de învăţământ, în timp ce la facultăţile din Galaţi studiază circa 450 de tineri moldoveni.
Nu doar studenţi se prezintă la vot la secţia de la universitatea gălăţeană, ci şi persoane mai în vârstă, cu dublă cetăţenie, română şi moldovenească.
”Eu am votat pentru ce trebuie să voteze toată lumea normală la cap: pentru integrarea în Europa a Republicii Moldova. Cine nu ştie ce a făcut comunismul să dea Dumnezeu să mai trăiscă odată în acea perioadă sau să meargă în Coreea de Nord - acolo e un exemplu cunoscut de toată lumea ce înseamnă comunismul”, a afirmat Jan Ştefan Crivăţ, în vârstă de aproximativ 60 de ani, cu dublă cetăţenie, stabilit de mult timp în municipiul Galaţi.
O femeie de 40 ani, Silvia Neagu, a venit la vot împreună cu soţul, afirmând că îşi doreşte o schimbare în bine pentru Republica Moldova.
”Veau o schimbare în bine, cu realizări corecte, fără corupţie, copiii să poată învăţa în ţară, toţi care au plecat peste hotare să se întoarcă în ţară. Îmi doresc să avem cele mai bune realizări, iar investiiţiile din ţară, banii, să se folosească corect. Vă dau un exemplu - se organizează multe concerte, spectacole în R. Moldova, e bine, dar banii puteau fi îndreptaţi şi în alte părţi: la grădiniţe, drumuri pentru sate, sunt multe. Politicienii trebuie să ştie că nu pot cumpăra votul poporului cu spectacole”, a spus femeia.
Şi la Iaşi, majoritatea celor care s-au prezentat la vot sunt tineri basarabeni aflaţi la studii în România. Ei au spus că au votat pentru Europa şi pentru un trai mai bun în Republica Moldova.
La cele două secţii de votare deschise la Iaşi - la Consulat şi la Şcoala "Gheorghe Asachi - au fost distribuite în total 6.000 de buletine de vot.
La secţia de votare de la Şcoala ”Gheorghe Asachi” au votat, până la prânz, aproximativ 200 de cetăţeni moldoveni.
Şi la Suceava, 179 de cetăţeni moldoveni, majoritatea studenţi, au votat până la ora 14.00 la secţia de votare 352 amenajată la Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava, potrivit preşedintelui secţiei, Arghir Maxim.
La secţia de votare din Universitatea Suceava era linişte la orele prânzului, iar studenţii vin în grupuri de câte cinci-şase.
La vot a venit şi un cetăţean moldovean, fost absolvent al universităţii. El a declarat corespondentului MEDIAFAX că a studiat în urmă cu mai mulţi ani la universitatea suceveană şi că nu mai recunoaşte instituţia după amplele modernizări aduse şi că a căutat mai multe minute locul unde a fost organizată secţia de votare.
"Am venit să votez pentru că m-a sunat sora mea care e în Franţa şi mi-a spus că trebuie să merg la vot", a spus bărbatul.
La Suceava este pentru prima dată când se înfiinţează o secţie de votare pentru cetăţenii din Republica Moldova.
În judeţul Suceava sunt 726 de rezidenţi din Republica Moldova, din care 506 sunt la studii, iar 220 prin căsătorie. Din cei aflaţi la studii, circa 300 sunt studenţi, iar restul sunt liceeni.
UPDATE 15:45 - Renato Usatîi a votat la ambasada Republicii Moldova din Moscova, fiind aclamat de mulţime
Controversatul om de afaceri Renato Usatîi, al cărui partid Patria a fost exclus din cursa electorală din Republica Moldova, a fost aclamat duminică de mulţimea de alegători de la ambasada din Moscova, unde a mers să voteze.
Renato Usatîi a votat la una dintre cele două secţii de votare deschise la Moscova. Mulţimea l-a întâmpinat pe omul de afaceri cu aplauze şi a scandat "Usatîi", "Renato" şi "Puterea e în adevăr", relatează site-ul Unimedia.info.
Chiar dacă în faţa ambasadei Republicii Moldova la Moscova era o coadă imensă, oamenii şi poliţia i-au permis lui Usatîi să voteze fără a ţine cont de numărul de persoane care aşteptau de câteva ore la uşa secţiei de votare.
De asemenea, Usatîi a filmat momentul în care a pus ştampila pe buletinul de vot. El a votat partidul Patria, care a fost exclus zilele trecute din cursa electorală.
"Noi oricum vom câştiga şi mă bucur că sute de mii de oameni ne susţin", a declarat Usatîi, adăugând că moldovenii nu au fost întrebaţi unde vor să meargă, ci li s-a impus drumul spre UE, potrivit site-ului ÎnProfunzime.md.
"Cât despre excluderea partidului Patria din cursa electorală, au spus că ei cred că suntem finanţaţi de peste hotare, adică ei cred, li se pare... sunt nişte aiureli", a afirmat politicianul.
"Aceasta a fost o înţelegere cu UE pentru a mă scoate din cursă, potrivit sondajelor, suntem pe locul doi, după comunişti. O să vedeţi că sute de mii de buletine o să fie cu ştampila la partidul Patria, ăsta e un protest, cu toate că nu vor fi considerate valabile", a conchis Renato Usatîi.
Curtea Supremă de Justiţie din Republica Moldova a hotărât sâmbătă să menţină decizia Curţii de Apel din Chişinău cu privire la excluderea Partidului politic Patria din cursa pentru scrutinul legislativ de duminică. Astfel, potrivit deciziei Curţii Supreme, Partidul politic Patria va fi exclus definitiv din cursa electorală, iar în dreptul acestuia, în buletinele de vot va fi aplicată ştampila "RETRAS".
Citeşte şi:
Curtea Supremă din Republica Moldova menţine decizia de excludere a Partidului Patria din alegeri
UPDATE 15:21 - Numeroşi moldoveni stau la coadă pentru a putea vota la o secţie din Moscova
Numeroşi cetăţeni moldoveni stau la coadă duminică pentru a putea vota în cadrul scrutinului parlamentar la secţia de votare deschisă la ambasada Republicii Moldova din Moscova, iar la secţiile de votare din Roma şi Timişoara, deşi s-au format cozi, procesul avansează rapid.
Un rând imens s-a format la secţia de votare de la Ambasada Republicii Moldova în Rusia, relatează PRO TV Chişinău, adăugând că într-o înregistrare video postată pe o reţea de socializare se poate vedea că zeci de oameni aşteaptă să-şi exercite dreptul la vot.
"Ruşine. Cu fiecare minut rândul devine tot mai mare", a scris Aleoshka Ciukin pe Facebook, informează Jurnal de Chişinău, care precizează că în Rusia au fost deschise în total cinci secţii de votare, dintre care două la Moscova şi celelalte trei la Sankt-Petersburg, Soci şi Novosibirsk.
Potrivit postului mir24tv.ru, citat de site-ul ÎnProfunzime.md, la Moscova, sute de moldoveni au stat la coadă de la ora 5. Unii oameni au venit cu copii mici în faţa ambasadei R. Moldova, formând o coadă de zeci de metri. La un moment dat, aceştia au încercat să intre cu forţa în clădire, transmite mir24tv.ru. Pentru a evita altercaţiile, la faţa locului au venit echipe ale forţelor speciale ruse. "Unii alegători au venit cu maşinile, alţii au fost aduşi de autobuze". Potrivit vesti.ru, în faţa secţiei de votare s-au adunat aproximativ 15.000 de alegători.
PRO TV Chişinău informează de asemenea că şi la secţia de votare deschisă la Roma s-a format o coadă, însă aceasta nu este nici pe departe atât de mare ca la Moscova.
Un moldovean, care a votat la secţia de la Ambasada Republicii Moldova în Italia, a postat o fotografie pe Facebook, unde arată că deja s-a format rând, însă oamenii trec destul de repede. "Am votat alături de basarabenii din Diaspora, la secţia de vot de la Ambasada Republicii Moldova de la Roma, Italia. Când am intrat, în faţa mea erau vreo 10 persoane. Peste 15 minute, la ieşire, coada era deja de peste 50 de persoane. Diaspora se mobilizează!", scrie Dorin Dusciac pe Facebook.
De asemenea, zeci de moldoveni aşteaptă în faţa secţiei amenajate la Timişoara ca să îşi exercite dreptul la vot, potrivit unei înregistrări video postate pe Facebook de Ghenadie Rudei. Câţiva dintre aceştia flutură drapelele, iar unii chiar au început să cânte piese patriotice.
La secţia de votare din Paris, până la ora 14.00 (ora României), au votat circa 700 de moldoveni, procesul decurgând în regim normal. La Atena, au votat peste 400 de alegători. În prima jumătate a zilei au fost şi momente în care s-au format cozi, dar acum nu mai este aglomeraţie, transmite agenţia de presă IPN.
În Ucraina, la secţia de votare de la Kiev, au votat peste 70 de cetăţeni moldoveni, iar procesul de votare se desfăşoară în regim normal. La secţia de votare de la Ankara, au votat aproximativ 90 de moldoveni şi nu au fost semnalate incidente.
UPDATE 14:00 - Aproape 21 la sută dintre alegătorii din Republica Moldova au votat până la ora 12.30
Aproape 21 la sută dintre alegători au votat până la ora 12.30 în cadrul scrutinului parlamentar de duminică din Republica Moldova, a anunţat preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, citat de site-ul Unimedia.info.
Potrivit CEC, 587.930 de cetăţeni (20,98 la sută) şi-au exprimat opţiunea de vot până la ora 12.30. Pe listele suplimentare au votat 25.725 de alegători.
Cei mai activi votanţi sunt la Şoldăneşti -29.34% şi Rezina - 29,01%. Cea mai mică rată de participare a fost înregistrată în raionul Cantemir – 12,97%.
În municipiul Chişinău au votat 110.102 alegători (17,78%), în municipiul Bălţi au votat 19.761 alegători (18,73%), iar în Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia – 24.280 alegători (18,68 %).
UPDATE 13:00 - Forţele speciale, mobilizate la ambasada Republicii Moldova din Rusia pentru a asigura ordinea
Forţele speciale ruse au fost mobilizate duminică în apropierea ambasadei Republicii Moldova la Moscova, pentru a asigura ordinea publică, în condiţiile în care numeroşi cetăţeni moldoveni stau la coadă pentru a putea vota în cadrul scrutinului legislativ, relatează PRO TV Chişinău.
Fotografii postate pe Facebook prezintă membri ai forţelor speciale (Omon) printre mulţimea de oameni veniţi să voteze. "Ruşii erau nevoiţi să aducă Omon-ul. Din cauză că mii de moldoveni vor să voteze dar nu pot", scrie Alex Sîrbu pe Facebook. "Foarte mulţi oameni s-au adunat în Moscova dar nu vor avea şansa să voteze. Fizic e imposibil ce se face. Organizare foarte proastă", adaugă acesta.
Un vizitator al site-ului protv.md, care a trimis imagini video, afirmă că procesul de votare este anevoios, iar alegătorii adunaţi în faţa ambasadei scandează pentru a intra să voteze.
Informaţia este confirmată şi de site-ul Unimedia.info, care scrie că mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova, care se află la Moscova, au postat pe reţelele de socializare o serie de fotografii cu cozile imense de la secţiile de votare din Federaţia Rusă.
"La ora 08.40, la secţia de vot din Moscova erau circa 1.500 persoane. La ora 10.00 am plecat de la secţia de vot şi erau aproximativ 2.000-3.000 de persoane. Erau prezente trei autobuze cu miliţie rusă. Este o zonă pietonală", a declarat cetăţeanul moldovean Andrei Ţurcanu, locuitor al capitalei ruse, contactat de Unimedia.
Ţurcanu a adăugat că nu a reuşit să voteze din cauză că numărul persoanelor a crescut considerabil, iar coada era mult prea mare. "La Moscova sunt minus 10 grade. Nu am mai putut aştepta la coadă. Din acest motiv am decis să plec", a subliniat Andrei Ţurcanu.
UPDATE 09:15 - Peste 43.000 de cetăţeni moldoveni au votat în decurs de o oră de la deschiderea urnelor
Comisia Electorală Centrală a anunţat duminică dimineaţă că peste 43.000 de cetăţeni moldoveni şi-au exercitat dreptul la vot până la ora 08.00, relatează Jurnal de Chişinău în ediţia electronică.
Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a anunţat de asemenea că s-au înregistrat o serie de probleme tehnice la implementarea Registrului electronic al alegătorilor. Două sute de computere nu au putut fi conectate din prima încercare la sistem, însă procesul electoral nu a fost periclitat.
"La sistem au fost conectate 93 la sută dintre birourile electorale. Două sute de computere nu au putut fi conectate din prima, dar ulterior s-a reuşit. Este vorba de câteva localităţi din raioanele Cimişlia şi Floreşti. Au fost unele defecţiuni ale computerelor sau pană de curent", a declarat Iurie Ciocan. "Procesul electoral nu este periclitat", a subliniat preşedintele Comisiei Electorale Centrale.
El a mai anunţat că toate secţiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova s-au deschis, iar deocamdată nu a fost depusă nici o contestaţie cu privire la eventuale nereguli. "O parte dintre cele 95 de birouri electorale de peste hotare au fost deschise. Altele vor fi deschise în conformitate cu ora locală", a pecizat Ciocan.
Registrul electronic este implementat pentru prima dată în Republica Moldova, astfel că alegătorii care vor încerca să voteze de mai multe ori vor putea fi identificaţi imediat. În cazul în care vor exista tentative de a vota repetat, sistemul electronic va da un semnal de alarmă, iar operatorul va anunţa poliţia.
Urnele s-au deschis la ora 07.00 şi se vor închide la ora 21.00, urmând ca primele rezultate să fie anunţate de Comisia Electorală Centrală la ora 23.00.
Cei 3,2 milioane de alegători pot vota în una dintre cele 2.073 de secţii de votare, dintre care 95 se află în străinătate. Cetăţenii pot vota în baza buletinului de identitate, indiferent dacă este sau nu valabil, a actului de identitate provizoriu, precum şi a legitimaţiei de serviciu pentru militarii în termen. Alegătorii din străinătate îşi vor putea exprima dreptul la vot cu paşaportul sau livretul de marinar, dar nu înainte de a semna o declaraţie pe proprie răspundere.
Alegerile parlamentare din Republica Moldova, în urma cărora vor fi desemnaţi 101 deputaţi pentru un mandat de patru ani, se desfăşoară în baza scrutinului proporţional, pe liste. Numărul participanţilor era, miercuri, de 20 de partide şi coaliţii şi patru candidaţi independenţi, dar o decizie a Curţii de Apel din Chişinău, confirmată de Curtea Supremă de Justiţie, a exclus în ultimul moment din cursa electorală Partidul Patria al lui Renato Usatîi, la solicitarea Comisiei Electorale Centrale. Aceasta din urmă a acuzat formaţiunea că a primit bani din străinătate.
Scrutinul este monitorizat de circa 4.000 de observatori naţionali şi internaţionali. Observatorii internaţionali vor prezenta declaraţia preliminară post-electorală în cadrul unei conferinţe de presă luni, la ora 15.00. Misiunea internaţională de observare a alegerilor cuprinde aproximativ 420 de observatori din 43 de ţări, relatează Jurnal de Chişinău în ediţia electronică.
O noutate a acestui scrutin este registrul electronic, implementat pentru prima dată în Republica Moldova. Astfel, alegătorii care vor încerca să voteze de mai multe ori vor putea fi identificaţi imediat. În cazul în care vor exista tentative de a vota repetat, sistemul electronic va da un semnal de alarmă, iar operatorul va anunţa poliţia.
Aceste alegeri pot fi declarate valabile doar dacă la urne se vor prezenta cel puţin 33,3 la sută dintre alegători. Dacă în procesul alegerilor sau la numărarea voturilor vor fi comise încălcări ale Codului Electoral, alegerile pot fi declarate nule de Curtea Constituţională.
Opinia publică din R.Moldova este împărţită între apropierea de Uniunea Europeană şi participarea la Uniunea Vamală susţinută de Rusia. O majoritate solidă continuă să susţină relaţii foarte bune cu Rusia, în pofida semnării Acordului de Asociere cu UE, atât dintr-o teamă faţă de Rusia, cât mai ales din motive economice, consideră analiştii. Un număr mare de moldoveni aleg să meargă să muncească în Rusia, în condiţiile în care R.Moldova supravieţuieşte economic din banii pe care aceştia îi trimit acasă. Această diviziune se va reflecta, cel mai probabil, şi în noul Legislativ.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Nu au luat 30.000€! Câți bani au primit Nicolai Tand și Sorin Brotnei, de fapt, pentru că au câștigat Asia Express 2024
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe