- Home
- Externe
- CHIŞINĂU, (01.12.2014, 18:29)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ALEGERI PARLAMENTARE în Republica Moldova: Partidele proeuropene au câştigat - rezultate după numărarea a 98% din voturi. Partidul Socialiştilor nu vrea alianţe cu formaţiuni proeuropene
Partidele proeuropene au câştigat scrutinul parlamentar din Republica Moldova, conform rezultatelor anunţate de Comisia Electorală Centrală după numărarea a 98 la sută din voturi. Alegerile parlamentare organizate în Republica Moldova s-au desfăşurat în mod "democratic şi liber", a anunţat misiunea de monitorizare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).
Urmărește
12507 afișări
ALEGERI PARLAMENTARE în Republica Moldova (Imagine: Robert Frunzesc/Mediafax Foto)
UPDATE 19:18 - Partidul Socialiştilor din Republica Moldova nu vrea alianţe cu formaţiuni proeuropene
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) nu intenţionează să alcătuiască alianţe cu formaţiuni proeuropene, a declarat liderul formaţiunii, Igor Dodon.
"Cred că în următoarele zile partidele proeuropene vor încerca să ajungă la un acord. Partidul nostru a adoptat o poziţie clară, nu va intra niciodată într-o coaliţie cu partide proeuropene", a afirmat Dodon.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești carnavalul horror al lui Klaus, Nicu și Marcel. Duminică te duci la vot și pui ștampila pe alb, adică pe NICIUNUL
-
Nicuşor Dan: La referendum pot vota inclusiv cei care şi-au făcut viză de flotant acum două zile
-
Fostul cancelar german Angela Merkel a încercat să încetinească aderarea Ucrainei la NATO
-
Surse din serviciile de informaţii ucrainene: Rusia ar plănui să divizeze Ucraina în trei regiuni
"Vom purta discuţii şi vom ajunge la un acord doar cu formaţiuni care vor denunţa Acordul de asociere cu Uniunea Europeană şi vor accepta aderarea la Uniunea Vamală Rusia/Belarus/Kazahstan", a declarat Dodon pentru postul Rossiya-24.
Vlad Filat, liderul Partidului Liberal-Democrat din R.Moldova, a anunţat că formaţiunea sa va alcătui o coaliţie cu Partidul Democrat şi cu Partidul Liberal.
UPDATE 18:24 - Partidele proeuropene au câştigat scrutinul din Republica Moldova - rezultate după numărarea a 98% din voturi
Potrivit Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova, pe primul loc se menţine Partidul Socialist (PSM), cu 20,95% din voturi.
Partidul Liberal-Democrat a obţinut 19,75% din voturi, Partidul Comuniştilor (PCRM) - 17,83%, iar Partidul Democrat (PDM) - 15,94%.
Partidul Liberal (PLM) a obţinut 9,45% din voturi.
Rezultatele au fost prezentate după numărarea a 98 la sută din voturi.
Partidele proeuropene - PLDM, PDM şi PLM - au, împreună, peste 45 % din voturi, devansând formaţiunile proruse - PSM şi PCRM -, care au 39%.
UPDATE 17:22 - OSCE: Scrutinul parlamentar din Republica Moldova s-a desfăşurat în mod democratic
Alegerile parlamentare organizate în Republica Moldova s-au desfăşurat în mod "democratic şi liber", anunţă misiunea de monitorizare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).
"Alegerile au fost organizate în mod democratic şi liber", a comunicat Oficiul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.
Observatorii OSCE nu au sesizat nereguli în desfăşurarea scrutinului sau în procesul de numărare a voturilor.
"A fost un scrutin liber şi democratic", a confirmat, pentru AFP, Jean-Claude Mignon, şeful delegaţiei Adunării Parlamentare a OSCE.
"Observatorii au semnalat progrese ale societăţii civile din Republica Moldova. Foarte bine organizate, aceste alegeri le-au oferit alegătorilor posibilitatea de a vota candidatul preferat", a spus Emin Onen, şeful Misiunii OSCE din Republica Moldova.
UPDATE 11:40 - Anunţarea rezultatelor finale din R.Moldova, amânată
Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a anunţat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că 11 la sută dintre circumscripţii nu au introdus încă datele în sistem, în pofida faptului că un comunicat de presă anterior anunţa că rezultatele finale vor fi disponibile la ora 11.00.
Comisia Electorală a precizat însă că alegerile s-au desfăşurat fără încălcarea legislaţiei, singurele dificultăţi fiind în cazul Registrului Electronic.
Rata finală de participare a fost de 55,86 la sută, suficientă pentru validarea alegerilor.
Potrivit ultimelor rezultate, anunţate după procesarea a 89,24 la sută din procesele verbale, PSRM se menţine pe primul loc cu 21,34 la sută, dar pierde un mandat, potrivit Ziarului de Gardă, care revine PLDM, clasat pe locul al doilea cu 19,46 la sută din voturi. PCRM obţine 17,95 la sută din voturi, PDM - 15. 78 la sută, iar PL - 9,36 la sută.
În ceea ce priveşte numărul de mandate, PSRM obţine 25, PLDM - 24, PCRM - 21 de mandat, PDM - 19 şi PL - 12 mandate.
Potrivit numărătorii paralele a asociaţiei Promo-Lex, PSRM şi PLDM s-ar afla la egalitate, cu aproximativ 20 la sută din voturi. Astfel, PSRM ar fi obţinut 20,3 la sută, PLDM - 20,1 la sută, PCRM - 17,9 la sută, PDM - 16,2 la sută, iar PL - 9,5 la sută.
Conform acestei numărători, PSRM şi PLDM ar obţine fiecare câte 24 de mandate, PCRM - 21, PDM - 19, iar PL - 13 mandate.
Prin urmare, partidele proeuropene ar avea în total 56 de mandate, iar cele proruse 45. Marja de eroare este de maxim 1 la sută pentru fiecare candidat.
Procesele verbale electronice urmează să fie confruntate apoi cu cele pe hârtie.
După numărarea a 87,7 la sută din voturi, PSRM se menţine pe primul loc, cu 21,16 la sută din voturi, fiind urmat de PLDM, cu 19,23 la sută. PCRM se află pe locul al treilea, cu 17,87 la sută, urmat de PDM cu 15,76 la sută şi Partidul Liberal cu 9,3 la sută.
Conform acestor procente, PSRM ar obţine 26 de mandate, PLDM - 23, PCRM - 21 de mandat, PDM - 19 şi PL - 12 mandate.
Primele rezultate parţiale, anunţate după numărarea a 35,07 la sută din buletinele de vot, arătau o situaţie diferită în ceea ce priveşte distribuirea voturilor între proruşi şi proeuropeni, cu un uşor avans al partidelor proruse (PSRM şi PCRM). Pe măsură ce numărătoarea voturilor a continuat, scorul partidelor proeuropene a crescut. Astfel, după numărarea a 87,7 la sută din voturi, partidele proeuropene (PLDM, PDM şi PL) cumulează 54 de mandate, suficiente pentru a forma Guvernul, iar cele proruse (PSRM şi PCRM) obţin împreună 47 de mandate.
Prezenţa la vot a fost de 55,86 la sută, potrivit Comisiei Electorale Centrale, la urne prezentându-se 1.565.591 de alegători. La Chişinău, participarea a fost mult peste cea medie, ajungând la aproape 63 la sută. Cea mai scazută participare a fost la Basarabeasca, cu puţin peste 42%. La Bălţi, participarea la vot a fost de 58,99 la sută, iar în Găgăuzia de 49,10 la sută. La alegerile din noiembrie 2010, rata de participare a fost de 63,37 la sută.
Comisia Electorală Centrală are la dispoziţie cinci zile pentru a întocmi procesul-verbal referitor la scrutinul parlamentar. În termen de 48 de ore de la totalizarea rezultatelor alegerilor, CEC prezintă Curţii Constituţionale actele cu rezultatele votării, listele deputaţilor aleşi şi a candidaţilor supleanţi, relatează IPN.
În cazul contestării rezultatelor preliminare, până la confirmarea rezultatelor de către instanţele abilitate, concurenţii electorali pot solicita acestora să dispună renumărarea voturilor. Renumărarea va avea loc în cel mult şapte zile calendaristice de la data adoptării hotărârii privind renumărarea voturilor.
În termen de zece zile de la primirea actelor de la Comisia Electorală Centrală, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse, Curtea Constituţională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor. Concomitent, Curtea Constituţională validează mandatele deputaţilor aleşi şi confirmă listele candidaţilor supleanţi. În cazul în care alegerile sunt declarate legale, Comisia Electorală Centrală eliberează legitimaţii deputaţilor aleşi.
Parlamentul nou-ales se întruneşte în şedinţa de constituire la convocarea preşedintelui Republicii Moldova, în cel mult 30 de zile de la alegeri.
Liderii principalelor partide sunt mulţumiţi de modul în care s-au desfăşurat alegerile în R.Moldova
Alegerile parlamentare din R.Moldova s-au desfăşurat corect, fără incidente şi tentative de fraudă şi s-au caracterizat printr-o bună organizare, au declarat liderii principalelor partide participante la alegeri în cadrul emisiunii În Profunzime de la PRO TV Chişinău.
Preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a declarat că este mulţumit de modul cum s-au desfăşurat alegerile, cu excepţia unor incidente. "Am ajuns la un final destul de promiţător. Cât priveşte faptul că a ieşit din funcţie sistemul informaţional, m-aş fi mirat, dacă nu se întâmpla ceva. Nu suntem Japonia şi în condiţiile noastre, când în unele localităţi nu lucrează nici telefoanele mobile, era de aşteptat. Cât priveşte îmbulzeala de la secţia de votare de la Moscova, s-a observat că cei de acolo erau influenţaţi", a declarat Diacov.
Vicepreşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, a spus că în acest scrutin s-a observat o amenajare mai bună a secţiilor de votare, mai aproape de standardele europene. "Trebuie apreciate eforturile CEC (Comisiei Electorale Centrale) după felul cum au organizat alegerile de astăzi. Cât priveşte căderea sistemului informaţional, ştiam că se va întâmpla aşa ceva, deoarece acest sistem a picat şi în timpul testărilor", a spus Chirtoacă.
Vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat, Valeriu Streleţ, a spus că este mulţumit de felul cum s-au desfăşurat alegerile, dar regretă faptul că a picat sistemul informaţional. "Este regretabil. Dar speculaţiile că în acest timp ar fi fost fraudate alegerile, sunt lipsite de temei. Probabil că sistemul a picat din cauza pregătirii insuficiente a operatorilor. Cât priveşte ceea ce s-a întâmplat la Moscova, a fost ceva organizat, de care s-a ocupat o maşinărie întreagă. Un nepot de-al meu, care lucrează la o întreprindere din Moscova, mi-a spus cum patronul i-a trimis pe toţi moldovenii de acolo să voteze", a punctat Streleţ.
Preşedintele Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, a declarat de asemenea că scrutinul parlamentar s-a desfăşurat fără incidente. "A fost o zi liniştită, alegerile au fost organizate normal. Îmi pare rău doar că nu au fost organizate mai multe secţii de votare în Rusia şi că mai mulţi oameni nu au putut vota", a spus liderul comunist.
De altă părerea este, însă, preşedintele Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, care susţine că au fost depistate mai multe nereguli şi cazuri de fraudare a alegerilor. "Noi am pregătit pentru mâine mai multe sesizări. Doar 3.000 de moldoveni din cei 800.000 aflaţi în Rusia au putut să-şi exprime dreptul la vot", a conchis Dodon.
Socialistul a spus, de asemenea, că deşi se află pe primul loc după numărarea a peste 87 la sută din voturi, aşteaptă rezultatele finale. El a adăugat că este prematur să se discute despre coaliţii.
"Eu cred că este prematur să vorbim de coaliţii pentru că nu ştim care este rezultatul final, este CEC, este CC (Curtea Constituţională). Să nu ne grăbim cu coaliţiile, trebuie să fim calmi, prudenţi. Sunt foarte pragmatic, nu avem chef de bucurie când oamenii nu-şi pot plăti facturile, fermierii sunt la pământ, noi nu bem şampanie, trebuie să facem ordine în ţară", a declarat Igor Dodon.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Parlamentul a înființat două comisii de anchetă ca să investigheze cheltuielile președintelui Iohannis din ultimii 10 ani, dar și neregulile din afacerea imobiliară Nordis
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Acești candidați de pe buletinele de vot nu merită și nu te reprezintă. Votul din acest an trebuie să fie exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Adriana Bahmuțeanu primește AMENINȚĂRI! George Restivan rupe tăcerea după moartea lui Silviu Prigoană, ce pățește și el
CANCAN.RO
Test IQ exclusiv pentru genii | Care dintre aceste 4 numere este un număr prim: 207, 717, 777 sau 997?
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe