- Home
- Externe
- KABUL, (05.04.2014, 23:24)
- Ion Gaidau
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ALEGERI prezidenţiale în Afganistan: Peste 50% dintre electori ar fi participat la votare. NATO felicită poporul afgan. Barack Obama a salutat scrutinul
Afganii au mers în număr mare la vot şi fără incidente majore, sâmbătă, în pofida ameninţărilor cu atacuri talibane, pentru a-l desemna pe succesorul preşedintelui în exerciţiu Hamid Karzai cu câteva luni înainte de retragerea forţelor NATO. Karzai i-a îndemnat pe afgani să "sfideze" ameninţările talibanilor şi să participe masiv la alegerile care îl vor desemna pe succesorul său. Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a "felicitat" poporul afgan pentru participarea la alegerile prezidenţiale. Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a salutat participarea afganilor la alegerile prezidenţiale.
Urmărește
636 afișări
ALEGERI prezidenţiale în Afganistan: Secţiile de votare s-au deschis pentru primul tur
UPDATE 23:59 - Barack Obama a salutat scrutinul prezidenţial din Afganistan
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a salutat, sâmbătă, participarea afganilor la alegerile prezidenţiale, subliniind că acest scrutin este "esenţial pentru a asigura viitorul democratic al Aganistanului".
"În numele poporului american, felicit milioanele de afgani care au participat în mod entuziast la alegerile istorice de astăzi", a afirmat preşedintele american, citat într-un comunicat.
TITLURILE ZILEI
-
-
astăzi, 01:33
• Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
ieri, 14:16
-
ieri, 19:26
-
ieri, 17:56
• Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
-
ieri, 21:29
-
ieri, 11:36
-
ieri, 15:03
• Parchetul de pe lângă ÎCCJ s-a sesizat din oficiu în urma scandalului din Parlament
-
ieri, 19:05
• Franţa conectează un nou reactor nuclear la sistemul energetic al ţării după 25 de ani
-
ieri, 14:07
-
ieri, 22:59
• Avertizare: Carosabil umed pe drumurile din mai multe judeţe, risc de formare a poleiului
-
ieri, 13:25
-
-
ieri, 13:57
• MAE anunţă că nu există români pe lista victimelor atacului de la Magdeburg
-
ieri, 08:58
-
ieri, 08:35
• Există o rază de speranţă şi pentru 2025. Cum arată prognoza econmică pentru anul care vine
Aceste scrutin, prima trecere a puterii de la un preşedinte democratic ales la un altul, este "esenţial pentru a asigura viitorul democratic al Afganistanului şi pentru a continua ajutorul internaţional", a continuat Barack Obama.
"Contăm pe faptul că organismele electorale afgane îşi vor îndeplini cu brio sarcinile în săptămânile următoare", a adăugat Barack Obama.
UPDATE 23:18 - NATO felicită poporul afgan pentru participarea la alegerile prezidenţiale
Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a "felicitat", sâmbătă, poporul afgan pentru participarea la alegerile prezidenţiale, calificându-le un "moment istoric" pentru Afganistan.
"Felicit milioanele de afgani, bărbaţi şi femei din întreaga ţară, care au votat la alegerile prezidenţiale şi provinciale cu o rată de participare şi un entuziasm impresionante", scrie Rasmussen într-un comunicat.
"Este un moment istoric pentru Afganistan", apreciază el.
"Fiecare vot contează. Fiecare vot este în favoarea democraţiei. Afganii, tineri şi cei mai în vârstă, şi-au arătat în mod clar determinarea de a juca un rol în viitorul ţării, dar şi angajamentul în favoarea unui viitor bazat pe principiile fundamentale ale democraţiei", subliniază el.
Rasmussen s-a felicitat în legătură cu faptul că alegerile au avut loc "la data prevăzută", în urma unei "dezbateri politice animate în rândurile candidaţilor, publicului şi presei".
"Contez pe faptul că procesul electoral va continua în mod transparent şi fără părtinire, şi că se va încheia cu o concluzie acceptabilă pentru toţi afganii. Este important ca toate acuzaţiile de nereguli să fie tratate prin mecanismele instituţionale stabilite", continuă el.
În cele din urmă, Rasmussen a menţionat că afganii pot "să fie mândri de forţele lor de securitate, care au îndeplinit o muncă remarcabilă pentru a asigura securitatea în timpul alegerilor". El a insistat asupra faptului că, "pentru prima dată, ele (forţele afgane) au efectuat operaţiuni de securitate, cu un sprijin logistic minimal din partea ISAF", forţa NATO în Afganistan.
UPDATE 19:08 - IEC: Peste 50% dintre alegători ar fi participat la alegerile prezidenţiale din Afganistan
Participarea în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Afganistan ar putea să depăşească 50%, a anunţat sâmbătă Comisia Electorală Independentă (IEC), după închiderea secţiilor se votare, date care necesită precauţie, relatează AFP.
Peste "şapte milioane" de afgani ar fi participat la scrutin, a declarat într-o conferinţă de presă, la Kabul, Ahmad Yusuf Nuristani, preşedintele IEC, în contextul în care 13,5 milioane de persoane erau aşteptate la urne.
Aceste date necesită totuşi precauţie, Comisia anunţând la precedentul scrutin, în 2009, că participarea ar fi atins 50%. Datele furnizate ulterior de către ONU au relevat o participare mult mai slabă, de aproximativ 30%.
UPDATE 15:59 - Secţiile de votare afgane au început să fie închise, fără să fie semnalat vreun atac major
Secţiile de votare au început să fie închise, sâmbătă, la ora locală 17.00 (15.30, ora României), în Afganistan, unde numeroşi alegători s-au prezentat la urne pentru a-l alege pe succesorul lui Hamid Karzai, au anunţat autorităţile electorale, care nu au semnalat vreun atac major din partea talibanilor, relatează AFP.
"Secţiile de votare sunt oficial închise", a declarat pentru AFP Hasina Shirzad, o purtătoare de cuvânt a Comisiei Electorale Independente (IEC).
Anumite secţii rămâneau deschise pentru ca persoane prezente la coadă să poată vota.
Votul în acest prim tur al alegerilor prezidenţiale a fost prelungit cu o oră, pentru a face faţă afluxului alegătorilor la urne.
Scrutinul s-a desfăşurat fără vreun incident major, în pofida ameninţărilor insurgenţilor talibani de a "perturba" alegerile prin toate mijloacele.
Opt candidaţi doresc să-i succeadă lui Karzai, singurul politician care a condus această ţară săracă şi izolată cu aproximativ 28 de milioane de locuitori de la îndepărtarea talibanilor de la putere, în 2001, şi căruia Constituţia nu îi permite al treilea mandat.
Acest prim transfer al puterii de la un preşedinte ales democratic la altul este considerat un test major pentru o ţară care urmează să-şi dovedească stabilitatea după retragerea forţelor NATO până la sfârşitul anului.
În cursul campaniei electorale, trei foşti miniştri ai lui Karzai s-au impus ca favoriţi, şi anume Zalmai Rassoul, considerat candidatul preşedintelui în exerciţiu, Ashraf Ghani, un economist cunoscut, şi Abdullah Abdullah, un opozant care a ajuns în turul doi al alegerilor prezidenţiale în 2009.
Citeşte şi:
ANALIZĂ: Opt candidaţi, dintre care trei favoriţi, în cursa prezidenţială din Afganistan
Rezultatele preliminare ale primului tur vor fi anunţate la 24 aprilie, înaintea unui posibil tur doi pe 28 mai.
Hamid Karzai este singurul politician care a condus Afganistanul, o ţară săracă de aproximativ 28 de milioane de locuitori, după înlăturarea talibanilor de la putere în 2001. Constituţia îi interzice să candideze pentru un al treilea mandat.
Karzai îi îndeamnă pe afgani să "sfideze" talibanii şi să participe masiv la vot
Preşedintele în exerciţiu Hamid Karzai i-a îndemnat sâmbătă pe afgani să "sfideze" ameninţările talibanilor şi să participe masiv în primul tur al alegerilor care îl vor desemna pe succesorul său.
Karzai a votat cu puţin înainte de ora locală 8.00 (6.30, ora României), într-o şcoală din capitala afgană. Ulterior au votat şi trei dintre favoriţii scrutinului.
Spre deosebire de ultimul scrutin prezidenţial, în 2009, nu s-au semnalat violenţe după aproape trei ore de la deschiderea secţiilor de votare, în aceste alegeri pe care talibanii au ameninţat că le vor "perturba".
"Trăim o zi importantă pentru viitorul nostru, pentru viitorul ţării noastre", a declarat el. "Îndemn poporul afgan să iasă la urne, în pofida ploii, frigului şi ameninţărilor inamicilor (...), pentru a permite acestei ţări să intre într-o nouă etapă pe calea reuşitei", a adăugat Karzai.
"Eu am votat. Sunt fericit şi mândru să fiu cetăţean afgan", a spus preşedintele în exerciţiu.
Trei ameninţări planează asupra acestor alegeri, şi anume atacurile talibanilor, care au ameninţat că vor face totul pentru a le "perturba", fraudele şi absenteismul, care au atins un nivel foarte important în 2009.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe