- Home
- Externe
- (04.12.2016, 10:10)
- Andreea Diochetanu , Mircea Olteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Alegeri prezidenţiale în Austria. Lupta pentru funcţia de preşedinte se dă între Norbert Hofer, candidat de extremă dreaptă, şi Alexander Van der Bellen, candidat independent
Aproximativ 6,4 milioane de austrieci sunt chemaţi duminică la urne să-şi aleagă preşedintele cu ocazia repetării celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, care ar putea avea drept rezultat alegerea primului şef de stat de extremă-dreapta din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.
Urmărește
2134 afișări
Austria îşi alege astăzi preşedintele. Lupta în cursa prezidenţială se dă între Norbert Hofer, candidat de extremă dreaptă, şi Alexander Van der Bellen, candidat independent (Imagine: Hepta/ Arhiva Foto Mediafax)
Alegerile prezidenţiale din Austria au loc astăzi, iar cei doi candidaţi, Norbert Hofer (45 de ani, din partea partidului de extremă dreaptă Freedom Party) şi Alexander van der Bellen (72 de ani, independent) sunt prea apropiaţi pentru a putea face predicţii.
Van der Bellen a câştigat alegerile desfăşurate în luna mai, însă acestea au fost anulate din cauza unor suspiciuni de fraudă.
Alegerile din Austria sunt considerate ca fiind un barometru care ar putea indica cum se vor descurca formaţiunile politice populiste în alte state din UE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Victoria lui Hofer în scrutinul prezidenţial din Austria, concomitent cu respingerea prin referendum a reformei constituţionale propuse de premierul italian Matteo Renzi, ar reprezenta un şoc dublu, aproape simultan, pentru Uniunea Europeană, scrie Reuters.
Curtea constituţională din Austria a decis, în iulie, repetarea alegerile prezidenţiale, acestea fiind pierdute la diferenţă mică de candidatul de extremă dreapta Norbert Hofer, care însă a contestat rezultatul, invocând probleme majore la numărarea voturilor.
Alegerile câştigate de candidatul verzilor Alexander van der Bellen, cu mai puţin de un procent în faţa candidatului de extremă dreapta Norbert Hofer au fost reluate, decizia aparîinand Curţii Constituţionale a Austriei, care constatase nereguli extinse la numărarea voturilor trimise prin poştă.
Curtea a constatat că peste 700.000 de voturi prin poştă au fost numărate greşit, lucru care aruncă suficientă îndoială pentru ca alegerile să fie reluate.
Instanţa constituţională a decis că au fost încălcate regulile într-un fel care a influenţat rezultatul, însă nu există dovezi că numărătoarea a fost manipulată, conform Reuters.
Norbert Hofer, candidatul Partidului Libertăţii, anti-imigraţie şi cu poziţii de extremă dreapta, a pierdut alegerile de pe 22 mai cu 31.000 de voturi.
BBC notează că rolul preşedintelui austriac este în mare parte ceremonial, însă acesta are puterea să dizolve Camera inferioară a Parlamentului şi să determine organizarea de alegeri anticipate.
Poziţia de preşedinte în Austria este simbolică, fără puteri executive.
Citeşte şi: Italienii votează astăzi la un referendum care vizează reforme constituţionale. Premierul Matteo Renzi ar putea demisiona dacă rezultatul nu este favorabil
Citeşte şi: Jill Stein, candidata la Casa Albă din partea Partidului Verde, renunţă la solicitarea de a renumăra voturile în statul Pennsylvania
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe