Alegeri prezidenţiale în Austria. Lupta pentru funcţia de preşedinte se dă între Norbert Hofer, candidat de extremă dreaptă, şi Alexander Van der Bellen, candidat independent

Aproximativ 6,4 milioane de austrieci sunt chemaţi duminică la urne să-şi aleagă preşedintele cu ocazia repetării celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, care ar putea avea drept rezultat alegerea primului şef de stat de extremă-dreapta din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Urmărește
2134 afișări
Imaginea articolului Alegeri prezidenţiale în Austria. Lupta pentru funcţia de preşedinte se dă între Norbert Hofer, candidat de extremă dreaptă, şi Alexander Van der Bellen, candidat independent

Austria îşi alege astăzi preşedintele. Lupta în cursa prezidenţială se dă între Norbert Hofer, candidat de extremă dreaptă, şi Alexander Van der Bellen, candidat independent (Imagine: Hepta/ Arhiva Foto Mediafax)

Alegerile prezidenţiale din Austria au loc astăzi, iar cei doi candidaţi, Norbert Hofer (45 de ani, din partea partidului de extremă dreaptă Freedom Party) şi Alexander van der Bellen (72 de ani, independent) sunt prea apropiaţi pentru a putea face predicţii. 

Van der Bellen a câştigat alegerile desfăşurate în luna mai, însă acestea au fost anulate din cauza unor suspiciuni de fraudă.

Alegerile din Austria sunt considerate ca fiind un barometru care ar putea indica cum se vor descurca formaţiunile politice populiste în alte state din UE.

Victoria lui Hofer în scrutinul prezidenţial din Austria, concomitent cu respingerea prin referendum a reformei constituţionale propuse de premierul italian Matteo Renzi, ar reprezenta un şoc dublu, aproape simultan, pentru Uniunea Europeană, scrie Reuters.

Curtea constituţională din Austria a decis, în iulie, repetarea alegerile prezidenţiale, acestea fiind pierdute la diferenţă mică de candidatul de extremă dreapta Norbert Hofer, care însă a contestat rezultatul, invocând probleme majore la numărarea voturilor.

Alegerile câştigate de candidatul verzilor Alexander van der Bellen, cu mai puţin de un procent în faţa candidatului de extremă dreapta Norbert Hofer au fost reluate, decizia aparîinand Curţii Constituţionale a Austriei, care constatase nereguli extinse la numărarea voturilor trimise prin poştă.

Curtea a constatat că peste 700.000 de voturi prin poştă au fost numărate greşit, lucru care aruncă suficientă îndoială pentru ca alegerile să fie reluate.

Instanţa constituţională a decis că au fost încălcate regulile într-un fel care a influenţat rezultatul, însă nu există dovezi că numărătoarea a fost manipulată, conform Reuters.

Norbert Hofer, candidatul Partidului Libertăţii, anti-imigraţie şi cu poziţii de extremă dreapta, a pierdut alegerile de pe 22 mai cu 31.000 de voturi.

BBC notează că rolul preşedintelui austriac este în mare parte ceremonial, însă acesta are puterea să dizolve Camera inferioară a Parlamentului şi să determine organizarea de alegeri anticipate.

Poziţia de preşedinte în Austria este simbolică, fără puteri executive.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici