- Home
- Externe
- CHIŞINĂU, (14.11.2016, 00:00)
- Mircea Olteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ALEGERI Republica Moldova. Igor Dodon, noul preşedinte: ”În această campanie noi am învins”. Rezultate finale: Igor Dodon - 52,18%, Maia Sandu - 47,82%
Peste trei milioane de alegători au fost chemaţi la urne duminică în Republica Moldova, pentru al doilea tur al scrutinului prezidenţial, având de ales între candidatul prorus Igor Dodon şi Maia Sandu, politician proeuropean. Scrutinul prezidenţial a fost marcat de proteste, cozi şi nemulţumiri în diaspora, după epuizarea buletinelor de vot. După centralizarea a 99,81% dintre procesele verbale, Igor Dodon devine al treilea preşedinte al ţării, ales prin vot direct de popor.
Urmărește
27068 afișări
LIVE TEXT- ALEGERI Rep. Moldova.Cozi la Consulatul Rep. Moldova la Bucureşti, după închiderea secţiei de la ambasadă. Situaţia este similară şi în alte state.Maia Sandu cere demisii pentru organizarea alegerilor din Diaspora GALERIE FOTO/VIDEO
UPDATE ora 07:04 - Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova, după centralizarea a 99,81% din procese verbale: Igor Dodon - 52,4%, Maia Sandu - 47,6%.
Moldovenii au participat activ la acel de-al doilea scrutin prezidenţial. Până la ora 22:00 s-au prezentat la urne peste 1.605.000 de cetăţeni cu drept de vot sau peste 53% dintre alegători,
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
UPDATE ora 06:00 - Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova, după centralizarea a 98,41 din procesele verbale: Igor Dodon - 54,14%, Maia Sandu - 45,86%
UPDATE ora 01:14 - Igor Dodon a câştigat scrutinul prezidenţial din R.Moldova, cu 53,21%-rezultate parţiale
Candidatul prorus Igor Dodon a câştigat cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova, cu 53,21% din voturi, în timp de politicianul proeuropean Maia Sandu a obţinut 46,79%, potrivit rezultatelor parţiale după procesarea a 99% din procesele verbale.
Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor (PSDM, stânga, prorus), a obţinut 53,21% din voturi, potrivit rezultatelor anunţate de Comisia electorală de la Chişinău după procesarea a 99% din procesele verbale, adică 1,56 milioane de voturi valabil exprimate.
Maia Sandu, un politician considerat proeuropean, a primit 46,79%.
Prezenţa la urne a fost, conform datelor preliminare, de peste 53% din totalul persoanelor cu drept de vot.
UPDATE ora 00:30 Igor Dodon se declară învingător în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din R.Moldova
Liderul socialiştilor Igor Dodon se declară învingător la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale şi a invitat-o la discuţii pe contracandidata sa, Maia Sandu, informează Radio Chişinău.
"Cred că cu toţii au înţeles că în această campanie noi am învins. La momentul de faţă, când am trecut e limita de 820 de mii de alegători, am depăşit limita de 50%. Sunt date preliminare. Vreau să mulţumesc cetăţenilor care mi-au încredinţat votul şi viitorul acestei ţări ", a declarat Igor Dodon.
"D-nă Maia Sandu, vreau să vă felicit pentru un rezultat foarte bun. Dar acum vă rog foarte mult, haideţi să calmăm spiritele. Nu avem nevoie de ură în societate", a adăugat liderul socialist.
Dodon a mai afirmat că va fi "preşedintele tuturor. Şi a celor care privesc spre este, dar şi a celor cu viziuni vestice," scrie Unimedia.
"Stimati cetăţeni, eu vă stimez votul, dar începând cu ziua de astăzi eu sunt preşedintele tuturor," a încheiat acesta.
Dodon devine al treilea preşedinte al ţării, ales prin vot direct de popor.
FILMUL ALEGERILOR
UPDATE ora 23:22 Candidatul prorus Igor Dodon se clasează pe primul loc în urma celui de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova, cu 55,48 % din voturi, în timp de politicianul proeuropean Maia Sandu a obţinut 44,52%, potrivit rezultatelor parţiale după procesarea a 95% din procesele verbale.
Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor (PSDM, stânga, prorus), a obţinut 55,48 % din voturi, potrivit rezultatelor anunţate de Comisia electorală de la Chişinău după procesarea a 95% din procesele verbale, adică 1,439 milioane de voturi valabil exprimate.
Maia Sandu, un politician considerat proeuropean, a primit 44,52%.
Prezenţa la urne a fost, conform datelor preliminare, de peste 53% din totalul persoanelor cu drept de vot.
UPDATE ora 22:52 Candidatul prorus Igor Dodon se clasează pe primul loc în urma celui de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova, cu 55,41 % din voturi, în timp de politicianul proeuropean Maia Sandu a obţinut 43,72%, potrivit rezultatelor parţiale anunţate duminică seară.
Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor (PSDM, stânga, prorus), a obţinut 55,41 % din voturi, potrivit rezultatelor anunţate de Comisia electorală de la Chişinău după procesarea a 90% din procesele verbale, adică 1,31 milioane de voturi valabil exprimate .
Maia Sandu, un politician considerat proeuropean, a primit 43,72%.
Prezenţa la urne a fost, conform datelor preliminare, de peste 53% din totalul persoanelor cu drept de vot.
UPDATE ora 22:43 Candidatul prorus Igor Dodon se clasează pe primul loc în urma celui de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova, cu 56,37 % din voturi, în timp de politicianul proeuropean Maia Sandu a obţinut 43,63%, potrivit rezultatelor parţiale anunţate duminică seară.
Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor (PSDM, stânga, prorus), a obţinut 56,37 % din voturi, potrivit rezultatelor anunţate de Comisia electorală de la Chişinău după procesarea a 85% din procesele verbale, adică 1,18 milioane de voturi valabil exprimate .
Maia Sandu, un politician considerat proeuropean, a primit 43,63%.
Prezenţa la urne a fost, conform datelor preliminare, de peste 53% din totalul persoanelor cu drept de vot.
UPDATE ora 22:18 Igor Dodon, pe primul loc în scrutinul prezidenţial din R.Moldova, cu 58,21 % - rezultate parţiale
Candidatul prorus Igor Dodon se clasează pe primul loc în urma celui de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova, cu 58,21 % din voturi, în timp de politicianul proeuropean Maia Sandu a obţinut 41,9%, potrivit rezultatelor parţiale anunţate duminică seară.
Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor (PSDM, stânga, prorus), a obţinut 58,21 % din voturi, potrivit rezultatelor anunţate de Comisia electorală de la Chişinău după procesarea a 69% din procesele verbale.
Maia Sandu, un politician considerat proeuropean, a primit 41,9%.
Prezenţa la urne a fost, conform datelor preliminare, de peste 53% din totalul persoanelor cu drept de vot.
UPDATE ora 21:32 Igor Dodon îndeamnă la calm după cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale
Candidatul prorus Igor Dodon îndeamnă la calm la finalul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, indiferent de rezultat, cu ocazia primelor declaraţii făcute după închiderea urnelor din R.Moldova.
"Mă adresez oponentului politic: haideţi să îndemnăm oamenii la calm indiferent de rezultat. Nu avem nevoie de provocări şi destabilizarea situaţiei în societate. Primul lucru care să-l facă cel care pierde aceste alegeri e să cheme lumea la calm. Iar cel care va învinge, să vină cu un mesaj de calm," a mai spus Dodon.
Pe de altă parte, Maia Sandu a criticat dur autorităţile pentru modul în care a fost organizat al doilea tur al scrutinului prezidenţial din R.Moldova, citând numeroase încălcări în ziua alegerilor,
UPDATE ora 21:25 Cei 100 de alegători din faţa Consulatului Rep. Moldova la Bucureşti, lăsaţi să voteze şi după 21.00
Buletinele de vot s-au terminat şi la consulatul Republicii Moldova la Bucureşti, iar circa 30 de alegători nu au mai putut să îşi exercite dreptul la vot.
Imediat după ora 21.00, reprezentanţii consulatului au anunţat că permit celor strânşi în faţa instituţiei să voteze, dar că mai sunt 120 de buletine de vot. În jurul ore 19.00 secţia de votare din cadrul ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti a fost închisă după terminarea buletinelor.
"S-au epuizat buletinele de vot şi la consulat. În momentul de faţă ştim că, în total, la cele 11 secţii de votare au fost 16.126 de voturi. Ne pare foarte rău că procesul a decurs aşa cum a decurs, că la secţia ambasadei buletinele s-au epuizat în jurul orei 19.00, dar am făcut tot posibilul să redirecţionăm oamenii spre consulat. Au rămas în jur de 30 de persoane afară, fără a-şi exercita dreptul de vot", a declarat ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Mihai Gribincea.
Acesta a mai spus că a făcut solicitări de dublare a numărului de buletine de vot după primul tur al alegerilor, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
"Va trebui ca şi Comisia Electorală să ţină cont de lacunele acestor două runde. Ambasadele au sesizat după primul tur, dar probabil că legislaţia nu a permis ca lacunele să fie îndreptate. După primul tur al alegerilor am solicitat dublarea numărului de buletine, dar din păcate nu au fost suplimentate. Ne-au spus că legislaţia nu poate fi schimbată", a mai spus Mihai Gribincea.
Probleme cu votul în Diaspora au existat în mai multe secţii de votare, motiv pentru care Maia Sandu a cerut demisia ministrului de Externe şi a preşedintelui Comisiei Electorale din Moldova. Sute de moldoveni, care au mers la secţia de vot din Stratford, Londra, au protestat faţă de imposibilitatea de a vota şi au semnat 678 de contestaţii.
Peste 1,581 de cetăţeni moldoveni au votat în turul doi al alegerilor până la ora 20:00, ceea ce constituie 52,74% din numărul total de cetăţeni cu drept de vot.
UPDATE ora 21:09 Sandu: A fost o campanie murdară, am vazut cu toţii
Maia Sandu a criticat dur autorităţile pentru modul în care a fost organizat al doilea tur al scrutinului prezidenţial din R.Moldova, citând numeroase încălcări în ziua alegerilor, în cadrul unei conferinţe de presă la sediul Partidului Acţiune şi Solidaritate.
"Dragi cetăţeni înainte de această campanie am ştiut că regimul nu vrea să plece. A fost o campanie murdară am vazut cu toţii. Am dat un semnal clar autoritatile în acest sens," a spus Sandu, citată de site-ul publika.md.
"Autorităţile au încălcat dreptul constituţional al cetăţenilor al Moldovei de a-şi exercita dreptul la vot. La fel cerem Serviciului de Informaţie şi Securitate să investigaţie ce s-a întimplat cu cele 6.000 buletine de vot, destinate pentru secţiile de vot din Portugalia, pentru a ne asigura că nu au fost folosite pentru fraude electorale. Am avut încălcări şi pe teriotoriul Republicii Moldova - acte de violenţă în secţiile de vot, incidente în care mii de cetateni din stânga Nistrului au fost aduşi organizat la vot sau cumpărări de voturi," a adăugat Maia Sandu.
Candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate a mulţumit alegătorilor pentru mobilizare şi în special celor din diasporă.
"Vom rămâne vigilenţi până la capăt şi vă promit că vom clarifica fiecare caz de încălcare în care oamenii nu au putut să voteze, împreună. Nu le vom permite sa vă fure votul. Sunt încrezătoare c-am pornit împreună cu dumneavoastră schimbare de care cu totii avem nevoie", a încheiat Maia Sandu.
Anterior, Maia Sandu a cerut demisia ministrului Afacerilor Externe şi a preşedintei Comisiei Electorale Centrale, ca principali responsabili de acest dezastru.
UPDATE ora 21:00 Procesul de votare în toate secţiile din R. Moldova şi România s-a încheiat la ora 21:00
Procesul de votare în toate secţiile din Republica Moldova şi România s-a încheiat la ora 21:00, iar potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, rata de participare la ora 21:00 este de 53%, însă se continuă votarea în secţiile din străinătate, notează site-ul jurnal.md
Între timp, votarea în diasporă continuă, însă foarte anevoios. Mii de oameni stau în cozi imense pentru a vota, iar în multe secţii buletinele de vot s-au terminat încă la orele amiezii.
Până la această oră au votat peste 1,6 de milioane de cetăţeni moldoveni, dintre care peste 130.000 în diasporă.
Potrivit legislaţiei, birourile electorale pot decide asupra prelungirii cu cel mult două ore termenul votării pentru a le permite alegătorilor care stau la coadă să-şi exercite dreptul de a vota.
UPDATE ora 20:52 Mai multe persoane participă la un protest în faţa sediului Comisiei Electorale din R.Moldova
Mai multe persoane participă la un protest în faţa sediului Comisiei Electorale Centrale din R.Moldova, şi cer demisia conducerii acestei instituţii după ce în mai multe secţii de votare de peste hotare nu au fost distribuite suficiente buletine de vot, scrie site-ul de ştiri Unimedia.
Protestul vine după ce în mai multe secţii de votare de peste hotare nu au ajuns buletine de vot, iar sute de persoane nu au putut să-şi exercite dreptul fundamental de a vota.
UPDATE ora 20:38 Aproape 1,6 milioane de moldoveni au votat în turul doi al alegerilor până la ora 20:00
Peste 1,581 de cetăţeni moldoveni au votat în turul doi al alegerilor până la ora 20:00, ceea ce constituie 52,74% din numărul total de cetăţeni cu drept de vot, informează site-ul publika.md.
La secţiile deschise peste hotare, peste 125.380 de moldoveni s-au prezentat la urne, ceea ce constituie 7.93% din numărul de alegători.
Până la închiderea secţiilor de votare din Moldova a rămas mai puţin de o oră.
Cea mai înaltă prezenţă la urne a fost înregistrată în Municipiul Chişinău, unde au votat 55% dintre alegători.
Buletine de vot pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova s-au epuizat la Moscova, Stratford, Dublin, Bologna, Ambasada din Bucureşti şi două secţii din Paris, scrie site-ul de ştiri Unimedia.
La ora 20:00 deja s-au închis secţiile de vot din Japonia, China, oraşele ruseşti Nijnevartovsk şi Kransoiarsk, dar şi secţia de vot de la Baku, iar acum se închid secţiile de vot din Moscova şi Sankt-Petersburg.
UPDATE ora 20:00 Peste 500 de persoane aşteaptă la coadă să voteze la Consulatul Rep. Moldova la Bucureşti
Peste 500 de persoane aşteaptă, duminică seara, la coadă, la Consulatul Republicii Moldova la Bucureşti, pentru a-şi exercita dreptul la vot, oficialii anunţând că mai au doar 480 de buletine.
Votanţii care nu au mai putut să îşi exercite dreptul la ambasada Republicii Moldova la Bucureşti, au mers la sediul Consulatului, aşa cum a recomandat şi ambasadorul moldovean. De altfel, acestora li s-a asigurat transportul de la ambasadă la consulat.
La ora transmiterii ştirii, circa 500 de oameni aşteaptă să voteze, cu toate că oficialii moldoveni au anunţat că mai au doar 480 de buletine de vot.
Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti a decis închiderea secţiei din cadrul ambasadei, după ce buletinele s-au epuizat.
”Îi anunţăm de pe acum şi le propunem să ne mişcăm cu toţii spre secţia consulară. Deci la consulat sunt sigur că mai sunt, cel puţin 800 mai trebuie să mai fie pentru că la ora 18:00 mai erau 1000 de bulteine disponibile”, a declarat ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Mihai Gribincea.
El a adăugat că a cerut la Chişinău suplimentarea buletinelor de vot, dar că nu a primit un răspuns favorabil.
UPDATE ora 19:23 Buletine de vot epuizate în Stratford, Dublin, Bologna, Ambasada din Bucureşti şi două secţii din Paris
Buletine de vot pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova s-au epuizat la Stratford, Dublin, Bologna, Ambasada din Bucureşti şi două secţii din Paris, scrie site-ul de ştiri Unimedia
Sute de moldoveni, care au mers la secţia de vot din Stratford, Londra, au protestat faţă de imposibilitatea de a vota şi au semnat 678 de contestaţii.
LONDRA:
BRUXELLES:
Buletinele de vot sunt în curs de epuizare şi la Moscova, Barcelona şi Frankfurt.
Sute de persoane stau în incinta secţiei de votare de la Bologna cerând să îşi exercite dreptul la vot. Asta în condiţiile în care, în jurul orei locale 17.30 (ora României 18:30), cele 3 000 de buletine au fost epuizate.
Totodată, există pericolul ca buletinele de vot să fie epuizate şi la una din secţiile de votare din Roma.
Ambasadoarea Republicii Moldova în Italia, Stela Stângaci, a făcut apel către cetăţenii moldoveni stabiliţi la Roma să meargă la vot la secţia de votare din incinta misiunii diplomatice, pentru că la secţia de lângă staţia Termini de pe Via di Porta San Lorenzo, 5 există riscul de a se epuiza buletinele de vot, scrie jurnal.md.
Până la ora 18:15, mai mult de 50% din cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot şi-au exprimat deja alegerea.
UPDATE ora 19:16 - Buletinele de vot de la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti s-au epuizat, iar ambasadorul a anunţat închiderea secţiei de votare şi i-a îndemnat pe cei aflaţi la coadă să se ducă la consulat.
”Îi anunţăm de pe acum şi le propunem să ne mişcăm cu toţii spre secţia consulară. Deci la consulat sunt sigur că mai sunt, cel puţin 800 mai trebuie să mai fie pentru că la ora 18:00 mai erau 1000 de bulteine disponibile”, a declarat ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Mihai Gribincea.
Galerie foto
El a adăugat că a cerut la Chişinău suplimentarea buletinelor de vot, dar că nu a primit un răspuns favorabil.
”Noi personal am trimis la Chişinău solicitări pentru suplimentarea buletinelor de vot. S-a discutat şi la Comisia electorală centrală şi la minister pentru că există o celulă, dar în ziua alegerilor nu se poate face nimic din păcate”, a mai adăugat ambasadorul.
Mai multe autocare transportă cetăţeni din regiunea transnistreană spre secţiile de votare din dreapta Nistrului, a declarat Ion Iovcev, directorul Liceului Lucian Blaga din Tiraspol, pentru Radio Chişinău.
UPDATE ora 18:06 - Peste 100.000 de cetăţeni moldoveni au votat la secţiile deschise în străinătate
Peste 100.000 de cetăţeni moldoveni au votat la secţiile deschise în străinătate, până la ora 17:30, cu mult peste numărul înregistrat în primul tur, când până la această oră votaseră 60.000 de moldoveni aflaţi peste hotare, notează site-ul de ştiri Unimedia.
Până la ora 16:00, în Italia au votat aproximativ 28.000 de moldoveni, în România au fost peste 10.000 de voturi exprimate, în Rusia, în jur de 6.000 şi peste 6.000 în Franţa. De asemenea, se atestă o creştere majoră în rîndul votanţilor din stânga Nistrului, până la această oră deja fiind exprimate 9.000 de voturi.
Potrivit Comisiei Electorale Centrale, buletinele sunt pe sfârşite la două secţii de vot din Moscova şi două din Bucureşti şi la una din Bologna şi Frankfurt.
Mai multe zeci de persoane protestează în faţa secţiei de votare de la Stratford, Londra, după ce s-a anunţat că buletinele de vot pentru alegerile din Republica Moldova s-au epuizat.
Situaţie similară la Dublin, unde s-au epuizat buletinele de vot, cu şase ore înainte de închiderea secţiei.
Maia Sandu cere demisia ministrului Afacerilor Externe şi a preşedintelui CEC pentru obstrucţionarea dreptului de vot al moldovenilor din diasporă.
UPDATE ora 18:05 - Numărul moldovenilor care au votat până la la ora 17:30 a depăşit rata totală din primul tur
Peste 1,45 de milioane de moldoveni şi-au exercitat dreptul la vot până la ora 17:30, astfel că numărul celor care au votat până la această oră a depăşit rata totală de participare din primul tur al alegerilor prezidenţiale, notează site-ul jurnal.md
Rata de participare în primul tur a fost, în total, la închiderea secţiilor de vot, de 1.431.899.
Mai mult, se constată o mobilizare mult mai mare a votanţilor din diasporă, unde peste 100.000 de cetăţeni moldoveni au votat la secţiile deschise în străinătate, până la ora 17:30, cu mult peste numărul înregistrat în primul tur, când până la această oră votaseră 60.000 de moldoveni aflaţi peste hotare.
La multe secţii din străinătate sunt în continuare cozi, iar la unele secţii s-au terminat sau sunt pe cale să se epuizeze buletinele de vot.
UPDATE ora 17:39 - Zeci de moldoveni protestează la o secţie de votare din Londra după epuizarea buletinelor de vot - VIDEO
Mai multe zeci de persoane protestează în faţa secţiei de votare de la Stratford, Londra, după ce s-a anunţat că buletinele de vot pentru alegerile din Republica Moldova s-au epuizat, cu şase ore înainte de a se închide secţia, informează site-ul de ştiri Unimedia.
Mai mulţi moldoveni care aşteptau să voteze au început să protesteze în faţa secţiei de votare după ce s-a anunţat că buletinele de vot s-au epuizat.
În jurul orei 15:45, Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova dădea asigurări că la Ambasada Republicii Moldova la Londra au mai rămas 1.100 de buletine de vot, iar la secţia din Stratford au rămas încă 900.
UPDATE ora 15:55 - Peste 1,2 milioane de moldoveni au votat până la ora 15:30 în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, inclusiv peste 76.000 de cetăţeni care au votat la secţiile din străinătate.
La ora 15:30, rata de participare la vot era de 41%, peste 1,2 milioane de moldoveni au votat până la această oră.L
În diasporă au votat peste 76.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova, potrivit site-ului jurnal.md.
De menţionat că rata de participare la alegeri este mai înaltă decât în primul tur. În primul tur, în jurul orei 15:00 rata de participare era de aproximativ 36%.
În străinătate, la secţiile de votare din Frankfurt, Bruxelles, Paris, Londra, Berlin, Parma, Mestre, Brescia şi Bologna sunt cozi, sute de moldoveni aşteptând să voteze, notează Unimedia.
La intrarea in cele doua secţii de votare din Moscova s-au format cozi uriase, peste 1.000 de persoane asteptand sa-si exprime optiunea electorala, noteaza Rise Moldova, potrivit Pro TV Moldova.
Între timp, s-a închis prima secţie de vot din diasporă, cea de la Tokyo. Potrivit unui observator, la această secţie s-au prezentat la urne 46 de alegători.
UPDATE ora 14:30 - Prezenţa la vot în diasporă în turul al doilea al alegerilor din R.Moldova, peste cea din primul tur
Datele privind prezenţa la vot în diasporă în cadrul turului al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova arată o mobilizare mai mare a moldovenilor din străinătate comparativ cu situaţia din primul tur, notează presa de peste Prut.
La ora 14:00, la peste un milion de alegători s-au prezentat la urnele de vot, dintre care peste 55.000 în diasporă.
De menţionat că rata de participare la alegeri este mai înaltă decât în primul tur, când pragul de un milion de alegători fusese atins aproape de ora 15:00, notează site-ul jurnal.md.
La ora 13:00, în diasporă la urne s-au prezentat 43.983 de cetăţeni ai Republicii Moldova. În Italia au votat 13 091 persoane, în România 5139, iar în Federaţia Rusă 4291, în Franţa au votat 2930 de persoane. Au avut loc trei tentative de vot multiplu combătute cu ajutorul registrului electronic. Pe acest caz a fost sesizat Inspectoratul General al Poliţiei. Un caz a fost înregistrat la Briceni, două cazuri în Federaţia Rusă şi unul în Franţa, a anunţat Unimedia.
Dacă în primul tur prezenţa la vot pentru categoria tânără a populaţiei era mică, în turul doi se pare că există mai multă mobilizare. Astfel, până la ora 13, în categoria 18 - 25, au votat 8,18%, cu un procent mai mult decât în primul tur. Şi în categoria 26 - 40 au votat mai mulţi decât data trecută. În primul tur au fost 21,21%, iar în turul II - 22,12%. Şi cetăţeni de vârsta 41 - 55 sunt mai activi. În turul I au fost 25,88, iar în cel de-al doilea tur - 26,16%. Prezenţa scade dacă vorbim despre categoria de vârstă 56 - 70. În turul doi se atestă o scădere de aproximativ un procent, mai relatează Unimedia.
Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale până la ora 12:30 la urnele de vot din străinătate s-au prezentat de două ori mai mulţi alegători decât în 30 octombrie. Astfel, în prima jumătate a zilei, în diaspora şi-au exercitat dreptul la vot 35.000 de moldoveni în comparaţie cu puţin peste 16.000 în primul tur, scrie Radio Chişinău.
UPDATE ora 13:08 - Prezenţa la vot în turul al doilea al alegerilor prezidenţial din R.Moldova peste cea din primul tur
Prezenţa la vot la ora 12:30 în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova este mai mare decât rata din primul tur şi pe acea din alegerile parlamentare din 2010 şi 2014, informează site-ul de ştiri Unimedia.
Până la această oră, s-au prezentat la urnele de vot 25,55% dintre alegători, iar în primul tur, în urmă cu două săptămâni, rata era de 25,38%.
Până la ora 12:00 la secţiile de vot se prezentaseră 636 249 de persoane, ceea ce reprezintă 22,25% din totalul celor incluşi în listele electorale. Astfel a fost atinsă cota de acum două săptămâni, din primul tur de scrutin.
Până la ora 13:00, la cele 100 de secţii deschise în străinătate au votat peste 42.000 de alegători.
Turul al doilea al alegerilor prezidenţiale a început cu o prezenţă la vot mai mică decât în primul tur, dar puţin mai mare decât la alegerile parlamentare din 2010 şi 2014.
UPDATE ora 13:08 - Peste 4.000 de moldoveni au votat în România până la ora 12:00, dintre care 1.600 în Bucureşti
Peste 4.000 de cetăţeni moldoveni au votat până la ora 12:00 la cele 11 secţii de votare deschise în România, aproximativ 1.600 dintre aceştia votând în Bucureşti, ude la Ambasada Republicii Moldova este o coadă de câteva sute pe persoane.
"Până în prezent (ora 12:00, n.r.), pe teritoriul României şi-au exercitat dreptul de vot peste 4000 de persoane, deci ma mult decât la alegerile precedente, în Bucureşti în jur de 1600 de de persoane dintre care o 1.100 la sediul Ambasadei şi 500 la sediul Consulatului. Profit de acestă ocazie, pentru că avem temeri că nu vor ajunge buletinele de vot la sediul Ambasadei, pentru a încuraja cetăţenii Republicii Moldova să se prezite la vor la secţia consulară în ceea ce priveşte Bucureştiul”, a declarat ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Mihai Gribincea.
El a spus că la fiecare secţie pot să-şi exercite dreptul la vot maximum 3.000 de oameni, iar dacă se vor prezenta mai mulţi "nu se va putea face nimic".
Cetăţenii moldoveni care vor să voteze în România au la dispoziţie 11 secţii de votare amenajate în municipii precum Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Galaţi, Constanţa, Braşov, Bacău, Suceava şi Craiova.
UPDATE ora 12:32 - Maia Sandu: "Dacă alegerile vor fi corecte, noi vom învinge"
Candidata proeuropeană Maia Sandu şi-a exercitat dreptul al vot, s-a arătat încrezătoare în şansele de a câştiga scrutinul, a îndemnat toată lumea să meargă la vot şi a mulţumit tuturor cetăţenilor pentru mobilizare, în special celor din diasporă, scrie site-ul de ştiri Unimedia.
"Am votat pentru oamenii pe care i-am redescoperit şi de care sunt impresionată. Am demonstrat că suntem mulţi şi suntem puternici. Este important să fim vigilenţi, să nu le permitem să ne fure votul. Să demonstrăm că putem," a declarat Maia Sandu după vot.
"Am votat pentru oamenii minunaţi ai acestei ţări, pentru oamenii care cred în corectitudine, adevăr, muncă cinstită, adevăr şi bun simţ," a mai afirmat Sandu, citată de site-ul serviciului public de radiodifuziune şi televiziune din Republica Moldova.
„Mulţumesc celor care au luptat şi s-au mobilizat. În special mulţumesc diasporei, care parcurg sute şi mii de km pentru a vota. Eu cred că este destul de bună mobilizarea, este un fenomen pe care nu l-am mai urmărit. Dacă alegerile vor fi corecte, noi vom câştiga”, a adăugat candidata.
UPDATE ora 11:13 - Igor Dodon după ce a votat: "Voi câştiga cu o diferenţă mare"
Candidatul prorus Igor Dodon şi-a exercitat votul, declarând la secţia de votare că a "votat pentru viitorul Republicii Moldova" şi s-a arătat încrezător în şansele sale de a câştiga în turul doi al scrutinului prezidenţial, notează site-ul de ştiri Unimedia.
"Este o zi istorică. Am votat pentru viitorul ţării noastre. Sunt ferm covins că Moldova are viitor, va fi independentă, integră, suverană. Am votat pentru copiii noştri, împotriva celor care au fost la guvernare în ultimii şapte ani," a declarat Dodon.
"Vom câştiga cu o diferenţă mare", a mai adăugat liderul PSRM.
UPDATE ora 11:04 - Traian Băsescu a votat la prezidenţialele de peste Prut, pentru valorile europene - VIDEO
Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a votat duminică în alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, declarând că şi-a exprimat opţiunea pentru candidatul care "a susţinut că va menţine drumul european" al Chişinăului.
UPDATE ora 10:55 - Nicolae Timofti: "Îmi doresc să fie un preşedinte care să reuşească ceea ce nu am reuşit noi"
Nicolae Timofti, preşedintele în exerciţiu, şi-a exercitat dreptul la vot şi a declarat că votat pentru „binele ţării, linişte şi pace în Republica Moldova,” adăugând că îşi doreşte "un preşedinte care să reuşească ceea ce nu am reuşit noi," scrie site-ul de ştiri Unimedia.
„Îmi doresc să fie un preşedinte care să reuşească ceea ce nu am reuşit noi. Să fie schimbări mai bune. În primul rând îmi doresc ca cetăţenii noştri să fie bine asiguraţi. Să le fie respectate drepturile lor fundamentale. Să gândească singuri, să hotărască soarta ţării”, a declarat Timofti.
S-au deschis secţiile de vot
Secţiile de votare din ţară s-au deschis la ora 7.00 şi se vor închide la ora 21.00, informează Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova.
Moldovenii stabiliţi peste hotarele ţării vor avea la dispoziţie 100 de secţii de votare, la fel ca în primul tur al scrutinului.
Cei care sunt aflaţi la studii sau sunt stabiliţi în România pot vota la una dintre cele 11 secţii deschise în zece oraşe. Astfel, două secţii de vot sunt în Bucureşti — una la sediul Ambasadei Republicii Moldova în România, iar cealaltă la Secţia Consulară. O altă secţie de votare va fi deschisă la Iaşi, la Consulatul General. De asemenea, se va putea vota şi la Galaţi, Timişoara, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Bacău, Suceava şi Craiova, informează Unimedia.
În primul tur de scrutin al alegerilor, desfăşurat la 30 octombrie, Igor Dodon a obţinut 47,98% din sufragii (680.550 de voturi), sub pragul de 50% necesar pentru a fi declarat învingător în primul tur.
Maia Sandu, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), s-a plasat pe poziţia a doua, cu 38,71% din sufragii (549.152 de voturi).
Prezenţa la urne în primul tur a fost de 50,95% din totalul persoanelor cu drept de vot.
Conform sondajelor de opinie, favorit este tot Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor (PSDM, stânga).
Astfel, potrivit unui sondaj realizat Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din R. Moldova, Dodon ar câştiga şi în turul al doilea, cu 55,6%, în timp ce Maia Sandu ar obţine 44.4%, informează Radio Chişinău.
Sondajul s-a desfăşurat în perioada 1-5 noiembrie, pe un eşantion de 1.075 de persoane, cu o marjă de eroare de 3%.
Autorii sondajului precizează însă că nu au fost intervievaţi şi reprezentanţi ai diasporei, care ar putea să modifice rezultatele finale ale votului. În primul tur, Maia Sandu a obţinut peste 75% din voturi la secţiile de peste hotare.
Citeşte şi: Moldovenii îşi aleg duminică preşedintele: Igor Dodon sau Maia Sandu. Încotro se îndreaptă Republica Moldova?
Citeşte şi: ALEGERI Republica Moldova. FT: Victoria lui Igor Dodon ar consolida influenţa Rusiei, pe fondul ascensiunii euroscepticismului
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36