Alegerile din Marea Britanie prin ochii unui român: Atmosfera a fost ciudat de liniştită

În ziua alegerilor din Marea Britanie, atmosfera a fost una foarte calmă, „ciudat de liniştită”, întocmai ca într-o zi obişnuită, în care oamenii merg la serviciu, „fără cozi şi înghesuială în secţiile de votare”, spune membrul fondator al Romanian Community Association (ROCAS), Viorel Micloş.

Urmărește
1483 afișări
Imaginea articolului Alegerile din Marea Britanie prin ochii unui român: Atmosfera a fost ciudat de liniştită

Alegerile din Marea Britanie prin ochii unui român: Atmosfera a fost ciudat de liniştită, ca într-o zi normală

Viorel Micloş e stabilit în UK de 12 ani şi are, pe lângă cetăţenia română, şi cetăţenie britanică. El s-a stabilit în 2007 în Marea Britanie împreună cu familia şi copiii, iar în prezent e masterand şi angajat într-o firmă de consulting. Împreună cu mai mulţi români stabiliţi în Marea Britanie, printre care şi studenţi sau masteranzi, a pus bazele unei asociaţii reprezentative pentru comunitatea română din UK, care poartă numele de Romanian Community Association din UK (ROCAS).

Membrul fondator al Romanian Community Association spune că senzaţia care s-a resimţit pe tot parcursul zilei alegerilor a fost cea de eliberare, întrucât se intuia că se va ieşi dintr-o zonă în care „incertitudinea era maximă”.

„Ca şi efect, la ce s-a întâmplat recent cu alegerile de ieri (joi, n.r), ca şi stare este o senzaţie de „în sfârşit se va face ceva” într-o direcţie, ne lămurim că şansele pentru un al doilea referendum tind spre zero în momentul de faţă şi că cel mai probabil Brexit-ul se va întâmpla la 31 ianuarie. În rest, să vă spun, de la nesiguranţa care s-a creat pe plan politic, economic şi aşa mai departe, cel puţin acum avem ceva, am ieşit dintr-o zonă în care incertitudinea era maximă”, spune membrul fondator ROCAS.

Viorel Micloş a mai povestit că atmosfera din ziua alegerilor din Marea Britanie a fost una „ciudat de liniştită”, semănând perfect cu o zi obişnuită dominată de rutină.

„Atmosfera în UK a fost chiar foarte liniştită, ciudat de liniştită, ca şi când era o zi normală, oamenii mergeau la serviciu, cel puţin în zona unde sunt eu, secţiile de votare erau aerisite, nu erau cozi. Nu pot să spun că a fost ceva exemplar, poate şi vremea a influenţat, pentru că a plouat în continuu, a fost o vreme tipic englezească şi nu a scos oamenii din casă”, explică membrul fondator ROCAS.

El a pus senzaţia de linişte din ziua votului, manifestată la nivel general, pe seama rezultatelor poll-urilor care arătau avansul partidului lui Boris Johnson.

„În sistemul de vot pe care îl au ei nu contează exact câte voturi acumulează la nivel naţional, doar pe zone, iar cine trece primul linia ia toate voturile. Era senzaţie de linişte pentru că poll-urile spuneau că sunt cu 12 puncte în faţa Tory”, precizează Viorel Micloş.

Românul a menţionat faptul că partidul lui Corbyn a suferit această înfrângere întrucât cetăţenii nu au văzut în el un lider puternic care să se poată lupta cu conservatorii şi că oamenii au votat Partidul Conservator din raţiuni de putere, nu de ideologie.

„Nu am văzut o schimbare la oameni, nu neapărat că ţin cu Tory sau cu Laburiştii, dar pe plan politic Corbyn nu a dovedit să fie liderul acela carismatic, puternic, care să lupte cu conservatorii. Nu a dovedit că ştie ce ar face mai departe în contextul în care el ar câştiga alegerile. Asta cred că a dus la înfrângere, nu neapărat că sunt mulţi pro-Brexit sau pro-European, s-a votat pur şi simplu Partidul Conservator care este foarte puternic la ora actuală”, spune sursa citată.

Întrebat care a fost starea de spirit a oamenilor după ziua alegerilor, Micloş a spus că britanicii erau liniştiţi pentru că lucrurile merg astfel în sensul normalităţii, iar pentru britanici, „normalitatea înseamnă Brexit”.

„Oamenii sunt foarte liniştiţi, lucrurile merg spre normalitate, iar pentru ei normalitatea înseamnă Brexit, din punctul meu de vedere acum nimic nu mai poate fi dat înapoi şi chiar o să se termine treaba asta, cu majoritatea pe care au câştigat-o în Parlament. Curând se va termina problema asta care durează de câţiva ani ( Brexit-ul, n.r). E ca o uşurare, bine, populaţia niciodată nu a înţeles efectele în urma Brexit-ului, pur şi simplu oamenii s-au săturat de Brexit şi vor să soluţioneze problema cumva, să meargă într-o direcţie. Cred că aceste a fost marele avantaj al partidului conservatorilor”, precizează Viorel Micloş.

„Mulţi dintre români sunt pro-Brexit, mulţi sunt pro-European, nu doar cetăţenii britanici, ci şi noi, cei stabiliţi aici suntem împărţiţi ca şi opinie”, a conchis acesta.

Marea Britanie a organizat, joi, alegeri parlamentare, zeci de mii de secţii de votare fiind deschise la ora locală 7.00 (ora României, 9.00) într-un scrutin solicitat de premierul în exerciţiu Boris Johnson. Potrivit ultimelor rezultate publicate, Partidul Conservator a obţinut 363 de locuri, în timp ce Partidul Laburist a obţinut doar 203.

Foto: Profimedia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici