Alegerile parlamentare din Spania: Partidul Popular a câştigat scrutinul, dar nu are majoritate parlamentară - sondaje

Partidul Popular (centru-dreapta), al premierului Mariano Rajoy, se clasează pe primul loc în scrutinul legislativ din Spania, cu 26,8%, fiind urmat de formaţiunea antiausteritate Podemos (stânga), cu 21,7%, şi de Partidul Socialist, cu 20,5%, potrivit unui sondaj efectuat la ieşirea de la urne.

Urmărește
1742 afișări
Imaginea articolului Alegerile parlamentare din Spania: Partidul Popular a câştigat scrutinul, dar nu are majoritate parlamentară - sondaje

Alegerile parlamentare din Spania: Partidul Popular a câştigat scrutinul, dar nu are majoritate parlamentară - sondaje (Imagine: Shutterstock)

Potrivit unui sondaj comandat de Radio-Televiziunea Spaniolă (RTVE), Partidul Popular va obţine 26,8% din voturi, formaţiunea anticapitalistă Podemos 21,7%, iar Partidul Socialist (PSOE, stânga) 20,5%. Formaţiunea liberală Cetăţeni (centru-dreapta) este creditată cu 15,2%.

Conform unui alt sondaj, difuzat de Atresmedia, Partidul Popular va obţine 28% din voturi, Partidul Socialist 21%, Podemos 20%, iar formaţiunea Cetăţeni 14%.

Prezenţa la urne era, potrivit datelor prezentate la ora 18.00 (19.00, ora României), de 58,3%, aproape de nivelul înregistrat în anul 2011 la aceeaşi oră.

Peste 36 de milioane de alegători au fost chemaţi la urne în scrutinul parlamentar considerat crucial pentru viitorul Spaniei.

Este prima dată după mulţi ani când Parlamentul spaniol nu va mai avea un sistem bipartit - dominat de Partidul Popular (centru-dreapta) şi Partidul Socialist (stânga). De data aceasta, echilibrul de putere va putea fi influenţat de formaţiunea anticapitalistă şi antiausteritate Podemos (stânga), condusă de Pablo Iglesias, şi de mişcarea liberală Cetăţeni.

Guvernul premierului Mariano Rajoy şi-a atras critici dure din cauza măsurilor de austeritate şi a reformelor implementate pe piaţa muncii în ultimii ani. Rajoy promite revenirea la creştere economică, dar rata şomajului este de 21% în Spania, cea mai ridicată din Uniunea Europeană după Grecia.

Pablo Iglesias, în vârstă de 37 de ani, liderul partidului Podemos (stânga), a avut o campanie electorală axată pe critici la adresa sistemului capitalist. "Problema Uniunii Europene nu este Grecia; problema este însăşi Uniunea Europeană. Germania şi Fondul Monetar Internaţional distrug proiectul politic al Europei", crede el.

Albert Rivera, în vârstă de 36 de ani, liderul formaţiunii Cetăţeni, a declarat: "Podemos critică sistemul, noi criticăm oamenii care au corupt sistemul".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici