- Home
- Externe
- WASHINGTON, (05.11.2012, 12:13)
- Andreea Romanovschi - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ALEGERILE PREZIDENŢIALE DIN SUA: Alegerea preşedintelui Statelor Unite ale Americii, un proces complex
Alegerea preşedintelui Statelor Unite se face prin sufragiu universal indirect - americanii vor desemna, de fapt, la 6 noiembrie, un grup de mari electori reuniţi în cadrul unui "Colegiu Electoral".
Urmărește
2129 afișări
ALEGERILE PREZIDENŢIALE DIN SUA: Alegerea preşedintelui Statelor Unite ale Americii, un proces complex (Imagine: AFP / MediafaxFoto)
Acest Colegiu, creat prin amendamentul 12 al Constituţiei, în 1804, numără 538 de membri care vor alege preşedintele şi vicepreşedintele.
Câştigătorii alegerilor prezidenţiale, fie tandemul democrat Barack Obama - Joe Biden, fie cel republican Mitt Romney - Paul Ryan, vor fi cei care vor obţine majoritatea absolută de 270 de voturi.
Fiecare stat este reprezentat de mari electori, al căror număr este egal cu cel al senatorilor şi reprezentanţilor săi în Congres. Districtul Columbia, în care se află şi capitala, Washington, nu are niciun reprezentant cu drept de vot în Congres, dar are trei mari electori.
ULTIMELE ȘTIRI
-
WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
-
Tîlvăr: Ne asigurăm că Armata României are acces la cele mai avansate tehnologii şi echipamente
-
Ciolacu: Această coaliţie a funcţionat în parametrii aşteptaţi de români. Bolojan - posibil partener
-
Ucraina şi Germania discută despre un „răspuns decisiv” la implicarea Coreei de Nord în război
California, statul cel mai populat din SUA, numără 55 de mari electori. În Texas sunt 38, iar în Florida, 29. Statele cu cei mai puţini locuitori au minim trei mari electori.
În caz de egalitate, sarcina de a alege viitorul preşedinte îi revine Camerei Reprezentanţilor, ceea ce s-a întâmplat în 1800 şi 1824. În această situaţie, vicepreşedintele este ales de Senat.
Având în vedere acest sistem, este posibil ca preşedintele să fie ales fără să obţină majoritatea absolută a sufragiilor populaţiei, aşa cum s-a întâmplat în 2000, dar şi în alte trei cazuri în istoria Statelor Unite.
Această anomalie este posibilă întrucât în aproape toate statele - cu excepţia statelor Maine şi Nebraska - candidatul care obţine cele mai multe sufragii este reprezentat de toţi marii electori ai statului respectiv în Colegiul Electoral. Astfel, în California este suficient ca un candidat să obţină un singur vot în plus faţă de rivalul său pentru a obţine susţinerea a 55 de mari electori.
Din cauza acestui sistem, Obama şi Romney privilegiază zece state-cheie din 50, printre care Ohio, Florida, Iowa şi Colorado, care ar putea trece de la o tabără la alta, putând astfel să decidă rezultatul alegerilor.
Marii electori, de cele mai multe ori aleşi locali, se reunesc în capitala fiecărui stat pentru a alege oficial preşedintele şi vicepreşedintele în prima zi de luni care urmează celei de-a doua zi de miercuri din luna decembrie, în acest an data fiind de 17 decembrie.
În mod ciudat, nimic nu îi obligă pe marii electori să respecte votul popular. Circa 700 de propuneri de amendament vizând modificarea sau eliminarea Colegiului Electoral pentru instaurarea sufragiului universal direct au fost prezentate în zadar Congresului în cursul ultimelor 200 de ani.
Preşedintele ales, Obama sau Romney, va deveni cel de-al 45-lea al Statelor Unite ale Americii, urmând să fie învestit în funcţie la 20 ianuarie.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Noul medicament Novo împotriva obezității promite rezultate spectaculoase în lupta cu kilogramele în plus. Ce efecte are asupra organismului
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Regina Spaniei a fost împroșcată cu noroi de localnici în Valencia. Cum au reacționat Regele și Premierul în fața acestor proteste
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe