Alegerile prezidenţiale din Turcia. Specialist Politică externă: „Turcii vor trebui să aleagă fie între a menţine actualul status quo, fie a alege un sistem în care preşedintele, în ciuda puterilor sale, va fi în contradicţie cu majoritatea parlamentară”

Răzvan Munteanu, expert în Politică Externă, spune, într-o analiză pentru MEDIAFAX, despre cine este favorit să câştige alegerile prezidenţiale în Turcia: Erdogan sau Kilicdaroglu.

Urmărește
553 afișări
Imaginea articolului Alegerile prezidenţiale din Turcia. Specialist Politică externă: „Turcii vor trebui să aleagă fie între a menţine actualul status quo, fie a alege un sistem în care preşedintele, în ciuda puterilor sale, va fi în contradicţie cu majoritatea parlamentară”

Situaţia tensionată continuă în Turcia. „În turul doi al alegerilor prezidenţiale, turcii vor trebui să aleagă fie între a menţine actualul status quo fie a alege un sistem în care preşedintele, în ciuda puterilor sale, va fi în contradicţie cu majoritatea parlamentară”, arată Răzvan Munteanu. Acesta este de altfel unul dintre actualele narative electorale ale lui Erdogan, narativ care mizează pe majoritatea pe care partidul său AKP a creat-o alături de MHP, în opinia expertului: „primul scenariu este cel mai plauzibil, iar Erdogan va fi favorit. În opinia mea, doar o lebădă neagră îl poate face câştigător pe Kilicdaroglu”.

„Erdogan a construit un sistem al verticalei de putere, unde foarte mulţi actori în funcţii cheie nu doar că îi sunt fideli, dar riscă accesul la resurse dacă acesta va fi învins. Acesta este şi motivul pentru care aparatul de stat îl susţine, făcând posibil inclusiv fraudarea alegerilor la anumite secţii de vot. De altfel, aceste acuze au fost prezente şi în primul tur, inclusiv din partea observatorilor OSCE. Mai apoi, Sinan Ogan, care a câştigat 5.17% din totalul voturilor din primul tur, a anunţat oficial susţinerea sa pentru actualul preşedinte”, explică specialistul.

Alegeri marcate de un discurs naţionalist

Munteanu remarcă stilul alegerilor: întreaga campanie electorală a fost caracterizată printr- un discurs naţionalist puternic, inclusiv din partea opoziţiei lui Erdogan. „Dar, Kilicdaroglu s-a bucurat de susţinerea kurzilor, care reprezintă un procent de aproximativ 15% din totalul alegătorilor, ceea ce a condus către pierderea electoratului naţionalist dur. O mare parte dintre aceste voturi au mers către Ogan şi către MHP în alegerile parlamentare, partid care, în ciuda sondajelor, a reuşit să-şi menţină capitalul politic. Nu acelaşi lucru putem spune despre AKP, care a continuat să scadă”, este de părere expertul.

Ce urmează pentru Erdogan?

Turcia este împărţită, dar este clară erodarea politică a lui Erdogan, ea fiind însă „insuficientă în momentul de faţă pentru ca acesta să piardă alegerile, cu atât mai mult cu cât are capacitatea de a putea frauda un număr semnificativ de procente”, conchide Munteanu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici