Prima pagină » Știri externe » Alge toxice ameninţă plajele din Florida, activiştii de mediu cer măsuri de urgenţă

Alge toxice ameninţă plajele din Florida, activiştii de mediu cer măsuri de urgenţă

Activiştii de mediu din Florida fac presiuni asupra guvernatorului Ron DeSantis să declare stare de urgenţă din cauza unei proliferări masive de alge toxice roşii în largul coastei de sud-vest a statului.
Alge toxice ameninţă plajele din Florida, activiştii de mediu cer măsuri de urgenţă

Fenomenul pune în pericol plajele turistice şi a provocat deja moartea mai multor specii marine, inclusiv delfini şi peşti.

Mai multe zone au emis alerte de sănătate ca răspuns la această situaţie, care, potrivit oamenilor de ştiinţă, a început în Golful Mexic anul trecut, când uraganele Helene şi Milton au agitat apele bogate în nutrienţi care hrănesc algele.

Comisia pentru conservarea peştilor şi faunei sălbatice din Florida (FWC) monitorizează o zonă considerabilă afectată de „mareea roşie”, un fenomen natural cauzat de supraproducţia algei nocive Karenia brevis. Peşti morţi au fost găsiţi pe mai multe plaje, iar acest fenomen este suspectat şi în cazul morţii a doi delfini descoperiţi în largul judeţului Collier.

Mareele roşii pot provoca iritaţii ale pielii şi probleme respiratorii atât la oameni, cât şi la animale. Acestea au devenit tot mai frecvente în ultimii ani, parţial din cauza schimbărilor condiţiilor de mediu, inclusiv creşterea temperaturilor oceanice şi poluarea. Deşi de obicei dispar până în ianuarie, în unii ani pot persista şi se pot agrava, aşa cum s-a întâmplat în vara anului 2021, când ţestoase, delfini şi lamantini morţi s-au adunat pe ţărmul Floridei.

Eric Milbrandt, directorul laboratorului marin al Fundaţiei pentru Conservare Sanibel-Captiva, susţine că „deşi s-au alocat fonduri pentru soluţii inginereşti, guvernul nu a făcut o treabă foarte bună în controlarea sau repararea căilor navigabile poluate”.

Pentru anul fiscal 2024-25 s-au alocat 5 milioane de dolari pentru combaterea acestui fenomen, cu încă 5 milioane propuse pentru 2025-26. Laboratorul Marin Mote din Sarasota testează acum, în premieră, mai multe tehnologii de atenuare a efectelor algelor în ape deschise necontrolate, relatează The Guardian.