Alpiniştii care l-au salvat pe Colibăşanu din Himalaya, premiaţi pentru curaj
Cei doi alpinişti elveţieni care l-au salvat, în luna mai, pe românul Horia Colibăşanu, aflat în dificultate în Munţii Himalaya, au primit premiul pentru curaj oferit de revista germană Beobachter.
Alpinistul român Horia Colibăşanu (Imagine: Mediafax Foto)
Alpiniştii Ueli Steck şi Simon Anthamatten au primit premiul pentru curaj - Prix Courage - în valoare de 25.000 de franci elveţieni, echivalentul a 22.950 de dolari, pentru eforturile făcute pentru a salva doi alpinişti aflaţi în dificultate, în mai, pe vârfurile Annapurna din Nepal, potrivit site-ului www.swissinfo.ch.
Juriul care a acordat premiul a subliniat curajul excepţional al celor doi elveţieni, "care nu au ezitat să îşi pună vieţile în pericol pentru a salva alte vieţi".
Alpiniştii care au avut nevoie de ajutor sunt timişoreanul Horia Colibăşanu şi spaniolul Inaki Ochoa, care au încercat să cucerească vârful Annapurna, din Munţii Himalaya.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Spaniolul, în vârstă de 40 de ani, a decedat din cauza "unei grave leziuni cerebrale şi a unui edem cerebral", iar românul a ajuns în stare gravă la spital, dar a supravieţuit.
Familia spaniolului nu a cerut repatrierea trupului neînsufleţit, respectând astfel dorinţa sportivului care avea în palmares 12 vârfuri de peste 8.000 m cucerite. Ochoa a cerut familiei sale, aşa cum se obişnuieşte în cercul alpiniştilor, ca în cazul în care va păţi ceva în timp ce încearcă să escaladeze cele 14 vârfuri de peste 8.000 m din Himalaya, să nu îi fie repatriat cadavrul.
Problemele de sănătate ale alpinistului spaniol au început la aproximativ 7.400 m altitudine, când Inaki Ochoa a vomitat şi a intrat într-o stare de semiinconştienţă. Spaniolul nu a mai putut merge şi a fost îngrijit de românul Horia Colibăşanu, singurul care îl însoţea şi care l-a menţinut hidratat timp de trei zile, scria presa în mai.
Abia după trei zile, la cei doi alpinişti a ajuns, cu medicamente, elveţianul Ueli Steck. Colibăşanu a fost obligat să coboare din tabăra 4, pentru că şi el acuza probleme de sănătate din cauza rămânerii îndelungate la peste 7.000 m, unde aerul este rarefiat. Spaniolul a decedat în ciuda eforturilor de resuscitare depuse de alpinistul elveţian, singurul care se mai afla alături de Ochoa în acele momente.
Componenţii grupului internaţional care au încercat să-l salveze pe alpinistul spaniol Inaki Ochoa de Olza au fost nominalizaţi şi la premiul Prinţul de Asturia, categoria sport. Distincţia a fost câştigată însă de tenismanul spaniol Rafael Nadal, numărul unu mondial.
Alpinistul român a primit însă medalia de aur "Meritul Sportiv" din partea autorităţilor spaniole ale provinciei Navarra pentru sprijinul acordat spaniolului Inaki Ochoa.
Timişoreanul Horia Colibăşanu intenţiona să realizeze o nouă premieră românească, prin atingerea vârful Annapurna. Horia Colibăşanu este de profesie medic stomatolog şi până acum a reuşit să urce pe alte trei vârfuri de peste opt mii de metri, iar vârful Annapurna ar fi fost cel de-al patrulea.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO