Video Ambasada Arabiei Saudite în Iran, incendiată de protestatari în urma execuţiei şeicului Nimr al-Nimr - VIDEO

Ambasada Arabiei Saudite în Teheran a fost atacată şi incendiată, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, de manifestanţi înfuriaţi de executarea liderului şiit Nimr al-Nimr în Arabia Saudită, relatează publicaţia Le Figaro.

Urmărește
5010 afișări

La iniţiativa studenţilor iranieni, manifestanţii s-au adunat, sâmbătă după-amiază, pe străzile din Teheran pentru a protesta faţă de executarea şeicului Al-Nimr, la ordinul conducerii saudite, fiind considerat un important contestatar al regimului ţării.

Pe seară, protestatarii au lansat cocktailuri Molotov în sediul ambasadei saudite şi au reuşit să intre şi în clădire, înainte de a fi evacuaţi de forţele de ordine iraniene, potrivit agenţiei ISNA.

"Flăcările se ridicau din interiorul ambasadei", a transmis agenţia ISNA.

"Focul a distrus interiorul ambasadei", a declarat pentru AFP un martor de la proteste, adăugând că "poliţia încearcă să disperseze manifestanţii, unii dintre ei fiind arestaţi".

Şi la Machhad, un oraş din nord-estul Iranului, manifestanţii au atacat şi au incendiat consulatul saudit, potrivit presei iraniene.

Ca urmare a incidentelor de sâmbătă noapte, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Iran, Hossein Jaber Ansari, a solicitat forţelor de ordine să protejeze delegaţii.

Ministerul iranian al Afacerilor Externe a acuzat sâmbătă Arabia Saudită că susţine terorismul şi elimină opozanţii regimului după executarea din aceeaşi zi a şeicului şiit Nimr al-Nimr. Iranul a ameninţat că Arabia Saudită va plăti "un preţ mare" pentru această execuţie a şeicului şiit Nimr al-Nimr, figură proeminentă care s-a opus regimului saudit.

De asemenea, duminică, liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a făcut apel la divinitate pentru a fi răzbunată moartea şeicului Al-Nimr. "Fără îndoială, sângele acestui martir vărsat în mod injust va aduce consecinţele sale şi mâna divină va pedepsi conducătorii saudiţi", a avertizat Ali Khamenei.

"Execuţia şeicului şiit Al-Nimr este un serviciu adus grupării Daesh (Stat Islamic), care plănuieşte să se extindă prin alimentarea războaielor dintre comunităţile religioase", a acuzat sâmbătă Humam Hamoudi, un politician şiit proeminent şi un membru al Consiliului Islamic Suprem din Irak.

De asemenea, liderul libanez al Consiliului Islamic Şiit Suprem a calificat executarea lui Al-Nimr drept "o greşeală gravă" din partea Arabiei Saudite, în timp ce comunitatea Hezbollah a numit-o "asasinare". Lideri şiiţi din Irak, Kuweit, Liban şi Yemen au avertizat asupra represaliilor declanşate de aceste decizii, semnalând o posibilă intensificare a conflictelor religioase în Orientul Mijlociu.

Al-Nimr, în vârstă de 56 de ani, a fost executat sâmbătă împreună cu alte 46 de persoane acuzate de acte teroriste în Arabia Saudită, după ce a fost condamnat la moarte în octombrie 2014 pentru "port de arme" şi "lipsă de obedienţă faţă de suveran" de un tribunal din Riad. Nimr al-Nimr a fost arestat în iulie 2012, iar doi dintre susţinătorii săi au murit în confruntările generate de arestarea sa. El a fost unul dintre principalii opozanţi ai conducerii saudite din oraşul Qatif, pledând în repetate rânduri pentru alegeri libere.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici